TÉMA

Martin Bareš

Čeští vědci dostali prestižní evropské granty za desítky milionů

Dva vědci z Masarykovy univerzity získali od Evropské výzkumné rady prestižní granty 1,5 milionu eur (36 milionů korun). Zaměří se na výzkum ve vývojové a strukturní biologii. ERC Starting Grant ve stejné výši míří také na Univerzitu Karlovu na výzkum dětského čtení. Brněnská a pražská univerzita o úspěchu informovaly v tiskových zprávách.
5. 9. 2023|

Kino Scala a Divadlo Bolka Polívky musí v Brně najít nové sídlo. Statik našel další problémy

Brněnské Divadlo Bolka Polívky a Univerzitní kino Scala musí ukončit působení v dosavadním sídle. Statici našli další závady, sály nelze bezpečně využívat, oznámilo vedení města v tiskové zprávě. Dosud provozovatelé divadla i kina počítali s tím, že se na podzimní měsíce alespoň dočasně do sálů vrátí. Polívkovo divadlo na podzim získá azyl v Dělnickém domě v Židenicích, od jara by mělo hrát v Sále Břetislava Bakaly v centru města.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 19:45|

Policie v souvislosti s případem obtěžování studentek na Masarykově univerzitě neodhalila trestný čin

Jihomoravská policie ukončila prošetřování případu údajného obtěžování studentek na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity se závěrem, že nedošlo k trestnému činu. Případ tak uloží. České televizi to sdělila policejní mluvčí Andrea Cejnková. Kvůli podezření z nevhodného chování ke studentkám fakulta rozvázala pracovní poměr se třemi učiteli. Oznámením o sexuálním obtěžování se fakulta zabývala od loňska.
23. 5. 2023Aktualizováno23. 5. 2023, 13:45|

Třetí učitel skončil kvůli obtěžování na Masarykově univerzitě

Na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně skončil i třetí učitel, který figuroval v kauze sexuálního obtěžování studentek. Z výuky jej škola stáhla na začátku února, kdy začala podnět prošetřovat. Univerzita o tom v pondělí informovala v tiskové zprávě. Pracovní poměr skončil dohodou.
22. 5. 2023|

Masarykovu univerzitu povede další čtyři roky Bareš. Byl jediným kandidátem

Masarykovu univerzitu v Brně povede další čtyři roky neurolog Martin Bareš. Získal podporu akademického senátu, před který v pondělí předstoupil jako jediný kandidát na rektora. V projevu zdůraznil, že univerzita má vedle své vzdělávací a výzkumné úlohy také svou společenskou roli a měla by hájit svobodu a demokracii. První funkční období skončí Barešovi 31. srpna, na další čtyři roky jej musí ještě jmenovat prezident Petr Pavel.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 19:13|

Vysoké školy musí být bezpečným prostředím, vzkázali rektoři. Odsoudili sexuální obtěžování

Členové České konference rektorů (ČKR) na svém pátečním zasedání odsoudili sexuální obtěžování v prostředí univerzit a diskriminační chování. Zároveň vyzvali k tomu, aby problematické chování na půdách univerzit a jednotlivých fakult a dalších výzkumných pracovišť akademici netolerovali. Za zásadní označili to, aby vysoké školy byly bezpečným prostředím pro studenty i pracovníky. O závěrech jednání informoval předseda ČKR a rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš.
17. 2. 2023|

Brněnská pedagogická fakulta zvažuje po aféře s učiteli organizační změny i rušení kurzů

Dění na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde se objevila svědectví o nevhodném chování některých učitelů ke studentkám, možná povede ke změnám v organizaci fakulty i studia. Ve hře je zrušení některých kurzů. Škola také zpětně prověří studentské hodnocení předmětů deset let dozadu, což je vzdálenější horizont, než o kterém vedení dosud hovořilo ve vztahu k ostatním fakultám. O plánovaných krocích škola informovala v tiskové zprávě.
9. 2. 2023|

Masarykova univerzita stáhla z výuky třetího učitele. Důvodem je údajné obtěžování

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně kvůli kauze sexuálního obtěžování studentek postavila mimo výuku dalšího, v pořadí třetího, učitele z katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví. Informoval o tom server Seznam Zprávy, kterému to potvrdila děkanka Simona Koryčánková.
8. 2. 2023|

Na brněnské pedagogické fakultě končí jeden z učitelů kvůli údajnému obtěžování studentek

Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity v Brně se dohodla na rozvázání pracovního poměru s jedním z učitelů podezřelých z nevhodného chování ke studentkám. Rektor Martin Bareš nařídil celouniverzitní kontrolu studentského hodnocení jednotlivých předmětů od roku 2019 do současnosti. Podle tiskové zprávy univerzity bude kontrola hotová do konce února. Hodnocení jsou anonymní a mohou kromě sexuálního obtěžování ukázat i na další případy nevhodného chování.
7. 2. 2023|

Kritik Kremlu a historik Zubov přednáší na univerzitě v Brně. V Rusku by mě čekalo mlčení nebo vězení, řekl

Ruský historik Andrej Zubov předpokládá, že pokud by zůstal ve vlasti, čekalo by jej buď mlčení, anebo vězení. „V Rusku teď pro mě žádná třetí cesta neexistuje,“ řekl Zubov novinářům v Brně, kde se po osmi letech vrátil k univerzitní výuce. Vyjádřil vděk Masarykově univerzitě za veškerou pomoc, díky které teď není uprchlíkem, ale hostujícím profesorem. Tématem přednášek jsou dějiny Ruska a příčiny jeho katastrof ve 20. století.
24. 10. 2022|

Počty nakažených covidem dál rostou, v pondělí přibylo přes sedmnáct tisíc nových případů

V pondělí testy odhalily 17 599 nových případů covidu, o 3103 víc než před týdnem. Nemocniční péči vyžadovalo v tento den 6394 pacientů s koronavirem, nejvíce od 7. dubna.  Ve vážném stavu bylo 1022 z nich, poprvé od 7. dubna jich je tak víc než tisíc. Stouplo také incidenční číslo, nyní na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1230 nově potvrzených nákaz. Počet zemřelých s prokázaným onemocněním covid přesáhl v Česku třiatřicet tisíc.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:20|

Pieta na Vítkově připomněla výročí vzniku samostatné republiky

Politici, zástupci armády i váleční veteráni si ve čtvrtek u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 103. výročí vzniku samostatného Československa. U hrobu Neznámého vojína položili věnce premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nebo náčelník generálního štábu Aleš Opata. Zúčastnit se nemohl prezident Miloš Zeman, který je hospitalizovaný. Zastoupil ho náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:16|

Areál porodnice na Obilním trhu v Brně bude sloužit k výzkumu i výuce

Areál současné brněnské porodnice na Obilním trhu bude v budoucnu sloužit k výzkumu i k výuce. Dohodli se na tom rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš a ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba. Společně podepsali memorandum o vzájemné spolupráci mezi oběma institucemi. Porodnice, které se v Brně neřekne jinak než „Obilňák“, se má v budoucnu stěhovat do připravovaných prostor v areálu bohunické nemocnice.
8. 9. 2021|

Zemřel uznávaný vědec a předseda Grantové agentury ČR Jaroslav Koča

Ve věku 65 let zemřel chemik, strukturní biolog a předseda Grantové agentury ČR Jaroslav Koča. Informovala o tom Masarykova univerzita v Brně (MU), kde vědec působil. Koča byl zakladatelem Středoevropského technologického institutu CEITEC a dlouholetým ředitelem Národního centra pro výzkum biomolekul Přírodovědecké fakulty MU.
3. 7. 2021|

Novým předsedou České konference rektorů je Martin Bareš z Masarykovy univerzity

Novým předsedou České konference rektorů se stane Martin Bareš z Masarykovy univerzity. Ve čtvrtek jej v Brně zvolilo plénum konference. Od 1. srpna letošního roku nahradí Petra Skleničku z České zemědělské univerzity v Praze, který funkci neobhajoval. Barešovo funkční období potrvá do poloviny roku 2023.
3. 6. 2021|

Masarykova univerzita nesouhlasí se zrušením vysokoškolské výuky hygieniky. Ve hře je i soudní spor

Rektor brněnské Masarykovy univerzity (MU) Martin Bareš vyzval krajskou hygienickou stanici (KHS JMK) k odvolání zákazu prezenční výuky na vysokých školách. Podle univerzity je toto opatření nezákonné. Krajská hygienická stanice od středy 23. září zakázala prezenční výuku na vysokých školách v Brně, na Brněnsku a na Hodonínsku. Jde o místa, která jsou na takzvaném semaforu ministerstva zdravotnictví oranžová. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) za nařízením hygieniků stojí.
25. 9. 2020Aktualizováno25. 9. 2020, 17:27|

V Brně vznikne „živá laboratoř“. Vědci budou studovat faktory ovlivňující lidské zdraví

V centru výzkumu toxických látek Recetox na Masarykově univerzitě v Brně vznikne výjimečná „living lab“ – živá laboratoř, kde budou vědci studovat faktory ovlivňující lidské zdraví. Umožní to téměř miliardová dotace z grantového programu Horizont 2020.
15. 1. 2020|

Neurolog Martin Bareš převzal rektorský řetěz. Z Masarykovy univerzity chce vytvořit nejlepší školu v zemi

Neurolog Martin Bareš byl ve středu inaugurován do funkce rektora Masarykovy univerzity v Brně. Fakticky funkci převzal od předchůdce Mikuláše Beka již 1. září. Podle Bareše je důležité, aby se na univerzitě nevedly nekonečné diskuse a neodkládala se rozhodnutí, aby škola mohla naplnit ambici být nejlepší v Česku a hrát důležitou roli v Evropě i ve světě.
16. 10. 2019|