TÉMA

Úřední osoba

Státní zástupce obžaloval italského fotbalového fanouška kvůli červnovým výtržnostem v Praze

Jeden z fotbalových fanoušků italské Fiorentiny, kteří před červnovým finálovým zápasem v centru Prahy napadli příznivce anglického West Hamu United, půjde před soud. Státní zastupitelství ho obžalovalo z násilí proti úřední osobě. Uvedla to Lucie Andělová z tiskového oddělení Městského státního zastupitelství v Praze. Italovi v případě odsouzení hrozí až čtyři roky vězení.
26. 9. 2023|

Začal soud s osmi dozorci valdické věznice. Někteří měli napadat vězně, všichni vinu odmítají

Okresní soud v Jičíně začal projednávat případ osmi dozorců z věznice Valdice na Jičínsku, které obžaloba viní ze zneužití pravomoci úřední osoby a dalších činů. Ve dvou případech podle obžaloby fyzicky napadli v celách vězně nebo tomuto napadání přihlíželi. Obžalovaní vinu odmítli, někteří z nich u Vězeňské služby ČR už nepracují. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dříve uvedla, že u nikoho z osmi obžalovaných nebyly naplněny zákonné podmínky pro zproštění výkonu služby. Soudní líčení je naplánované i na další dny.
29. 5. 2023Aktualizováno29. 5. 2023, 13:20|

Ústavní soud zrušil rozsudek nad úřednicí, která měla na starosti rozhodování o občanství Czerninové

Ústavní soud (ÚS) zrušil rozsudek nad Ivanou Odarčenkovou, která jako úřednice spolurozhodovala o vydání osvědčení o československém občanství Josefiny Czerninové. Potomci hraběnky pak mohli na základě rozhodnutí uplatnit restituční nároky. Pražské soudy po opakovaných zásazích Nejvyššího soudu uložily úřednici jeden den vězení s podmínečným odkladem na jeden rok. Závěr, že jednání úřednice naplnilo skutkovou podstatu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti, je však podle ÚS v extrémním rozporu se skutkovými zjištěními soudů. Soud se také postavil proti trestní perzekuci úředníků jen za jiný právní názor.
10. 5. 2023|

Bývalá ředitelka pozemkového úřadu v Praze Benešová opět dostala v kauze Bečvářova statku podmínku

Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové tříletý podmíněný trest v kauze takzvaného Bečvářova statku. Uznal ji vinnou z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Žena byla spolu s dalšími dvěma úředníky – Janem Horákem a Petrem Chmelíkem – obžalovaná z toho, že nezákonně přiřkla Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Marii Bečvářovi. Způsobili tak škodu nejméně 1,4 miliardy korun.
1. 2. 2023|

Soud zmírnil trest úředníkovi v kauze tendru na informační systém. Místo vězení dostal podmínku

Vrchní soud v Praze pravomocně udělil někdejšímu šéfovi oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karlu Mackovi tříletou podmínku. Zmírnil tak původní pětiletý trest vězení, se kterým odešel muž loni v březnu od pražského městského soudu. Podle obžaloby se dopustil pomoci k pletichám při zadání veřejné zakázky a také příprav zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s tendrem na systém pro výplatu sociálních dávek. Výrok o vině odvolací soud neměnil.
26. 1. 2023|

Krkonošská kauza míří k Nejvyššímu soudu. Státní zástupce podal dovolání

Nejvyšší státní zástupce se dovolal proti zprošťujícímu rozhodnutí soudů v části takzvané krkonošské kauzy, která se týká ukládání zeminy u Pece pod Sněžkou a dotací pro Herní krajinu Pecka. Informoval o tom mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Případ tedy projedná Nejvyšší soud.
25. 7. 2022|

V kauze Bečvářova statku uložil odvolací soud bývalé šéfce pozemkového úřadu podmínku

Odvolací soud uložil bývalé ředitelce pražského pozemkového úřadu Evě Benešové kvůli restituci takzvaného Bečvářova statku tříletý trest podmíněně odložený na tři roky. Uznal ji vinnou z maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti. Stejně rozhodl pražský městský soud již loni, verdikt však zrušil Nejvyšší soud. Žena vinu od počátku odmítá.
8. 6. 2022Aktualizováno8. 6. 2022, 20:02|

Policie stíhá komunistického exministra Kincla kvůli střelbě pohraničníků

Policie zahájila trestní stíhání bývalého komunistického ministra vnitra Františka Kincla v souvislosti se střelbou pohraničníků na československých hranicích. Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) viní jedenaosmdesátiletého bývalého politika ze zneužití pravomoci. Uvedly to Ekonomický deník a Seznam Zprávy.
23. 5. 2022|

Dozorci z valdické věznice údajně napadali vězně. Případ šetří generální inspekce

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhá osm dozorců z věznice Valdice na Jičínsku kvůli zneužití pravomoci úřední osoby. Jsou obviněni z toho, že ve dvou případech fyzicky napadli v celách vězně, nebo tomuto napadání přihlíželi. GIBS zahájil trestní stíhání proti příslušníkům Vězeňské služby po vyhodnocení důkazů i znaleckých posudků loni v říjnu, informovala v sobotu v tiskové zprávě mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.
22. 1. 2022|

GIBS prověřuje údajné fyzické trestání vězňů v Rýnovicích. Stíhá celkem 15 dozorců

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) podezírá 15 dozorců z věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou z verbálního a fyzického trestání odsouzených. K tomu mělo docházet od února 2020 do ledna 2021 při službě na uzavřeném oddílu. S podezřelými GIBS zahájil trestní stíhání kvůli zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti dozorčí nebo jiné služby. V případě odsouzení některým hrozí tři až deset let vězení, uvedla mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.
21. 5. 2021|

Soud zmírnil trest motorkáři za sražení policistky. Místo vězení dostal podmínku

Za sražení policistky při dopravní kontrole v Mohelnici na Šumpersku v říjnu roku 2018 uložil v pondělí šumperský soud sedmatřicetiletému Lukáši Pulkertovi trest 20 měsíců s podmíněným odkladem na tři roky. Stejný soud mu původně uložil 2,5 roku vězení, rozsudek však zrušil olomoucký krajský soud. Muž byl původně souzen za násilí proti úřední osobě, hájil se však, že nešlo o úmyslný trestný čin, policistku prý chtěl objet. Krajský soud po vrácení případu překvalifikoval čin na ublížení na zdraví z nedbalosti. Rozsudek není pravomocný, žalobce se okamžitě odvolal.
17. 5. 2021|

Bereta je před soudem. Začalo líčení s policisty a státní zástupkyní, podle obžaloby vynášeli informace

Kauza Bereta se dostala před soud. Obžaloba viní policisty, celníka a státní zástupkyni, že vynášeli informace z trestních řízení. Hlavní líčení začalo čtením obžaloby, která má přes dvě stě stran, potom začali vypovídat obžalovaní. Vinu odmítají.
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 17:28|

Soud potrestal bývalou exekutorku osmi a půl lety vězení za zpronevěru. Peníze podle žaloby posílala na účet svého přítele

Olomoucká pobočka ostravského krajského soudu potrestala osmi a půl lety vězení bývalou přerovskou soudní exekutorku Jitku Studenou. Soud ji uznal vinnou ze zpronevěry a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Rozsudek zatím není pravomocný.
31. 3. 2021|

Pražský kriminalista dostal šest let vězení za korupci. Podle obžaloby žádal o úplatky ve výši 20 milionů

Městský soud v Praze potrestal šesti lety vězení pražského kriminalistu Lukáše Smelika, který podle obžaloby přes prostředníka požadoval po podezřelých peníze výměnou za informace z jejich trestních řízení. Uvedl to mluvčí Městského soudu v Praze Adam Wenig. Soud muže mimo jiné uznal vinného ze zneužití pravomoci úřední osoby, z přijetí úplatku nebo z ohrožování utajované informace. Kriminalista by měl zaplatit také peněžitý trest 200 tisíc korun. Jeho komplic dostal dvouletou podmínku. Rozsudek je nepravomocný.
15. 3. 2021|

Státní zástupce obžaloval muže, který ve sněmovně ohrožoval nožem policisty. Hrozí mu až 12 let vězení

Státní zástupce obžaloval muže, který se na konci loňského ledna pokusil proniknout do Poslanecké sněmovny s nožem v ruce a ohrožoval tam policisty. Jeho případem se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 1. Na dotaz ČT to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Obžaloba muže viní z pokusu o vyhrožování orgánu veřejné moci a z násilí proti úřední osobě, za což mu hrozí až 12 let vězení.
8. 1. 2021|

Velká Lhota mohla vybírat poplatky za průjezd obcí. Soud zprostil starostku obžaloby

Okresní soud ve Vsetíně dnes zprostil starostku Velké Lhoty na Vsetínsku Jarmilu Melichaříkovou (nez.) obžaloby z nezákonného vybírání poplatků za užívání místních komunikací v obci. Za zneužití pravomoci úřední osoby jí hrozilo až pětileté vězení. Starostka se u soudu bránila tím, že jednala v souladu se zákonem. Obec přijímala příspěvky formou darovacích smluv na obnovu dopravní infrastruktury.
11. 11. 2019|

Manželský pár, který se chtěl odpálit v bytě i s policisty, půjde do vězení. Muž dostal 18 let

Krajský soud v Brně ve středu potrestal manžele, kteří se loni v červnu v domě v Kobylí na Břeclavsku zamkli před exekutory. V domě pustili plyn, který chtěl muž podle obžaloby zapálit i se zasahujícími policisty. Muž dostal za pokus o vraždu a další trestné činy 18 let, žena za násilí proti úřední osobě čtyři roky. Rozsudek není pravomocný, strany si ponechaly lhůtu pro možnost odvolání.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 14:59|