TÉMA

Daň z příjmu

Na podání papírového daňového přiznání je týden. Elektronicky se posílá do začátku května

Na přiznání k dani z příjmů v papírové podobě mají lidé čas už jen týden. Finanční správa k pondělí přijala milion sto padesát tisíc podání. Je to asi jednačtyřicet procent z očekávaného počtu. Většina lidí už ho odesílá elektronicky. To je potřeba udělat do 2. května. Pokud ho zpracovává daňový poradce, má čas do 1. července.
25. 3. 2024|

Zahřívaný tabák s příchutí v Česku skončil. Od pondělí se nesmějí ani doprodávat zásoby

Zahřívané tabákové výrobky s příchutěmi a aromaty se v Česku od pondělí nesmějí prodávat.  Podle lékařů má zahřívaný tabák podobné složení toxických látek jako cigarety, avšak někteří uživatelé ho považují za neškodný. Navíc oslovuje i mladé nekuřáky. Zákaz vychází z evropské směrnice, která stanovila 23. říjen jako nejzazší termín jeho účinnosti.
23. 10. 2023Aktualizováno23. 10. 2023, 21:33|

Konzervativci přišli s novým ekonomickým balíkem. Snaží se napravit chyby Trussové

Britská konzervativní vláda představila očekávaný ekonomický balík. Lidem má pomoci překonat během zimy rostoucí ceny potravin i energií a také napravit chyby bývalé premiérky Liz Trussové. Opozice reformu kritizuje, podle ní bere peníze z kapes veřejnosti, místo aby zdanila nejbohatší obyvatele a velké podniky.
18. 11. 2022|

Ministerstvo financí letos odhaduje růst HDP 2,4 procenta, příští rok naopak čeká pokles

Ministerstvo financí (MF) v nové makroekonomické prognóze zlepšilo letošní odhad růstu hrubého domácího produktu na 2,4 procenta. V srpnu odhadovalo růst 2,2 procenta. V příštím roce čeká hospodářský pokles o 0,2 procenta. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) novinářům řekl, že ekonomika začala klesat ve třetím čtvrtletí, mezikvartální pokles předpokládá i v posledním čtvrtletí letošního a v prvním čtvrtletí příštího roku.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 19:19|

Stát letos nejspíš vybere více na většině daní

Ministerstvo financí očekává, že letos vybere více peněz než dříve na většině daní, nikoli však na všech. Výjimkou budou spotřební daň z minerálních olejů a silniční daň. Ty vláda snížila jako jedno z opatření proti růstu cen. V příštích třech letech již stát počítá s vyššími příjmy ze všech daní i z pojistného na sociální zabezpečení.
28. 8. 2022|

Pokud chcete srazit schodek, budete muset lidem zvýšit daně, radí NERV vládě

Cesta ven z energetické krize, vysoký schodek rozpočtu i domácnosti pronásledované inflací – to byla hlavní témata první společné schůzky vlády a její národní ekonomické rady (NERV). Část členů rady kabinet varovala, že letošní plánovaný deficit přes 300 miliard nepůjde v budoucnu snížit jenom škrty ve výdajích. Padl návrh zvýšit i daňové příjmy. A to i zvýšením zdanění příjmů lidí.
23. 6. 2022|

Pro odsouzení ruských zločinů na Ukrajině hlasovali všichni poslanci. Bartošek a Černochová viní Rusko z genocidy

Poslanci jednomyslně schválili usnesení odsuzující ruský postup na Ukrajině. Vyzvali k vytvoření mezinárodního tribunálu, který se bude zabývat válečnými zločiny, a českou vládu k zapojení státu do těchto příprav. Ostře se vůči Rusku vymezil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), podle něj připomíná situace v Buče hrůzy druhé světové války. Místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) prohlásili ruský postup vůči Ukrajincům za genocidu.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 18:40|

30 let zpět: Daňové přiznání zavalilo úřady

Nejvíce práce za posledních 40 let měly finanční úřady kvůli podávání daňových přiznání. Povinnost odevzdat přiznání o dani z příjmu se nově týkala více než jednoho milionu osob, které si vyřídily povolení k podnikatelské činnosti. V případě prodlení či nesrovnalostí v odevzdaném přiznání hrozilo penále ve výši až sto procent rozdílu vyměřené daně.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
12. 2. 2022|

Všichni volební lídři v superdebatě odmítli vyšší zdanění lidí s příjmem do sto tisíc měsíčně

Lidem s příjmem do sto tisíc korun nechce zvyšovat daň z příjmu žádná z osmi stran, jejichž zástupci přišli do předvolební superdebaty České televize. Většina stran připouští nanejvýš zavedení digitální daně, levicoví lídři se zmínili i o možnosti více zdanit lidi s příjmem přes sto tisíc měsíčně. O ekonomice a také kauze Pandora Papers diskutovali Andrej Babiš (ANO), Petr Fiala (SPOLU), Vojtěch Filip (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Zuzana Majerová Zahradníková (Trikolora), Tomio Okamura (SPD), Vít Rakušan (PirátiSTAN) a Robert Šlachta (PŘÍSAHA).
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 22:48|

Odbory kritizují plán na zmrazení platů státních zaměstnanců. Schillerová na něm kvůli schodku ale trvá

Odbory kritizují vládní plán na zmrazení platů policistů, hasičů, úředníků, vojáků a dalších státních zaměstnanců. Počítá s ním první návrh rozpočtu, který kabinet schválil tento týden. Šéf největší odborové centrály Josef Středula naopak požaduje růst platů všech pracujících pro stát. O výši chce jednat s vládou ještě v červnu a nevylučuje ani protestní akce. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) však říká, že kvůli vysokému rozpočtovému schodku – plánovanému na 390 miliard korun – si vláda nemůže nárůst dovolit.
13. 6. 2021|

Studenti v nemocnicích nebudou muset platit daň z příjmu, schválila vláda

Ministerstvo financí odpustí povinnost platit daň z příjmu studentům v nemocnicích a sociálních službách, uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Podle ministryně práce a sociálních věcí (MPSV) Jany Maláčové (ČSSD) nebudou platit ani odvody. Vláda schválila také kompenzace pro provozovatele vleků a lanovek. Podpora se bude počítat podle počtu míst a typu přepravního zařízení.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 19:29|

Rozjel se vlak, který nemá jasný směr a my ho neřídíme, říká jihočeský hejtman Kuba k daňovým změnám

Poslanecká sněmovna v noci na pátek schválila zásadní změny daňového systému. Ty zahrnují mimo jiné zrušení superhrubé mzdy a výrazné zvýšení slevy na poplatníka. Návrh prosadilo vládní hnutí ANO společně s opoziční ODS, SPD a KSČM. Podle hejtmana Jihočeského kraje a bývalého ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kuby se občanští demokraté chytili do pasti. Řekl to v pátečním Interview ČT24.
21. 11. 2020|

Nouzový stav se prodlouží do 12. prosince, sněmovna podpořila návrh komunistů

Nouzový stav bude moci v Česku platit kvůli epidemii nového koronaviru do 12. prosince. Poslanci podpořili návrh KSČM. Vláda ANO a ČSSD žádala dolní komoru parlamentu o prodloužení o 30 dnů do 20. prosince. Bez souhlasu sněmovny by nouzový stav skončil v pátek. Jsou na něj vázána vládní opatření k omezení šíření nákazy, jak je stanoví i nový protiepidemický systém ministerstva zdravotnictví PES.
19. 11. 2020Aktualizováno19. 11. 2020, 19:52|

Neexistuje plán, jak kompenzovat výpadek ze zrušení superhrubé mzdy, uvedla Schillerová

Ministerstvo financí nemá plán, jak od příštího roku kompenzovat výpadek příjmů státního rozpočtu ve výši několika desítek miliard korun, který vznikne po dohodnutém zrušení superhrubé mzdy. Schodek rozpočtu bude proto v několika příštích letech vyšší. Uvedla to ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), podle které je chystané zrušení superhrubé mzdy investicí zvyšující spotřebu domácností a na příjmy státního rozpočtu bude mít pozitivní efekt v dlouhodobém horizontu.
3. 9. 2020|

Zrušení superhrubé mzdy je blíž. Daň z příjmu by měla být 15 procent, oznámil Babiš

Vládní ČSSD a ANO se domluvily na zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu. Zároveň zůstane sazba 23 procent pro lidi s příjmem nad zhruba 139 tisíc korun měsíčně. Na tiskové konferenci to v pátek uvedl premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Tento záměr se nyní bude snažit menšinová vláda prosadit ve sněmovně, aby začal platit od příštího roku. Koalice zrušení superhrubé mzdy slíbila ve svém programovém prohlášení. Důchodci dostanou jednorázový příspěvek ve výši pět tisíc korun, oznámil předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.
28. 8. 2020Aktualizováno28. 8. 2020, 22:17|

Bez dalších úprav návrhy k rozpočtu ohrožují veřejné finance, varuje Národní rozpočtová rada

Podle Národní rozpočtové rady (NRR) nadstandardní zvýšení důchodů a zrušení superhrubé mzdy, o kterém uvažuje při přípravě rozpočtu na příští rok vláda, ohrožují bez úpravy ostatních parametrů střednědobou i dlouhodobou udržitelnost veřejných financí. Zároveň rada doporučuje, aby byla rozpočtově významná opatření prezentována a přijímána až v situaci, kdy bude připravena střednědobá strategie konsolidace veřejných rozpočtů. Tu by vláda měla předložit Poslanecké sněmovně do 30. září, informovala rada.
7. 8. 2020Aktualizováno7. 8. 2020, 15:37|
Události komentáře

Nadhodnocení náhrad je nesmysl, míní Výborný. Máte peníze, ale nemáte pravdu, oponuje Fiala z SPD

Ústavní soud v úterý došel k závěru, že zdanění církevních náhrad porušilo první článek ústavy, v němž stojí, že žijeme v demokratickém právním státě. Tímto nálezem zdanění zrušil. „Právo a spravedlnost se někdy mýlí,“ komentoval v Událostech, komentářích tento verdikt místopředseda SPD Radim Fiala. Podle Jiřího Maška (ANO) se soudci soustředili jen na část zákona. Nález naopak vítá předseda lidovců Marek Výborný, podle nějž soud zafungoval jako pojistka právního státu.
16. 10. 2019|