TÉMA

Českobratrská církev evangelická

Zemřela někdejší představitelka evangelické církve a poslankyně za Občanské fórum Mahulena Čejková

Ve věku 86 let v pátek zemřela někdejší synodní kurátorka Českobratrské církve evangelické a poslankyně Federálního shromáždění za Občanské fórum a Občanské hnutí Mahulena Čejková. Informovala o tom její rodina.
21. 4. 2023|

Těžce postižená Jaruška se dostala díky pomoci Čechů z Kyjeva do Pardubic

Dětské centrum Veská u Sezemic na Pardubicku přijalo rodinu z Kyjeva se sedmiletou těžce postiženou dcerou Jaroslavou. Trpí několika nemocemi, mezi nimi i dětskou mozkovou obrnou a epilepsií, a v minulosti se už léčila v Česku v lázních v Teplicích. Cesta z Kyjeva nebyla pro rodinu Žuňových jednoduchá, musela se dostat za pomoci dobrovolníků na hranice, pak se o převoz postarali báňští záchranáři.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 18:53|

Po desetiletích služby odchází do důchodu evangelický farář z Ašska. Nemá ho kdo nahradit

V Aši končí po více než třiceti letech svou službu evangelický farář. V regionu se staral hned o tři objekty a bohoslužby vedl ve dvou jazycích. Jeho funkci ale nemá kdo nastálo převzít.
31. 12. 2021|

Zástupci světových náboženství v České republice vyzvali lidi k očkování

Zástupci světových náboženství připomněli památku obětí pandemie. Na pražských Hradčanech vystoupil kněz Tomáš Halík, biskup Václav Malý, rabín Karol Sidon a představitelé pražské muslimské obce. Věřící poté vyzvali k očkování proti covidu-19 a k dodržování opatření. Mluvili také o sjednocení rozdělené společnosti a nutnosti vzájemného pochopení.
31. 12. 2021|

Komunisté se chtějí kvůli zdanění náhrad obrátit na evropské instituce. Církve rozhodnutí soudu vítají

Vládní politici, kteří přispěli ke schválení novely o zdanění náhrad církvím, i prezident Miloš Zeman, jenž zákon podepsal, respektují rozhodnutí Ústavního soudu. Ten zdanění zrušil. Komunisté se chtějí obrátit na evropské instituce. Politici, kteří zrušení zdanění naopak iniciovali, rozhodnutí ocenili jako garanci, že je Česká republika demokratickým právním státem.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 17:46|