TÉMA

John Cage

Dva roky, než se změní akord. Nejpomalejší skladba na světě dohraje za šest století

V kostele St. Buchardi v německém Halberstadtu se v pondělí shromáždily davy lidí, aby jako první slyšely změnu akordu v nejdelší a nejpomalejší skladbě, která existuje. Na speciálních varhanách bude znít staletí, takže co při hraní běžné kompozice zabere pár vteřin, trvá v případě tohoto experimentálního díla roky.
6. 2. 2024|

Výstřel z revolveru a zrušení interpunkce. Futuristické manifesty nabízí ohlédnutí do budoucnosti

Přestože historicky patří italský – ale i ruský – futurismus do počátku 20. století, jeho vliv nepolevuje a setkáváme se s ním v mnoha oblastech umění. Připomíná to i publikace Futuristické manifesty, která vyšla letos v češtině. Svazek přináší hned šestatřicet manifestů italských futuristů dotýkajících se nejen literatury a výtvarného umění, ale také architektury, hudby, kinematografie a fotografie.
1. 9. 2022|

Glosa: Tuzemští artrockeři zahraničním slušným hochům většinou nestačili

Kompilace Art Rock Line 1971–1985 přináší na dvou discích šestatřicet nahrávek tuzemských kapel z této doby. A zároveň vybízí k zamyšlení nad jednou etapou rockových dějin.
18. 2. 2021|

Nejen pro fajnový lidi. Struny podzimu vedou k nezařaditelné Lauře Mvula i Jiřímu Suchému

Deset koncertů od klasiky až po hip hop nabízí program letošních Strun podzimu. Třiadvacátý ročník hudebního festivalu zve do Prahy na multižánrový repertoár od 15. října do 15. listopadu. „Struny podzimu přivážejí umělce, které jiné festivaly nepřivezou, protože jsou nezařaditelní,“ říká prezident přehlídky Marek Vrabec. Konkrétní hosty představil v rozhovoru.
15. 10. 2019|