TÉMA

Letenky

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Macron chce prosadit nové mezinárodní zdanění, financovalo by boj proti chudobě

Emmanuel Macron v pátek vyzval k novému mezinárodnímu zdanění, které by financovalo boj proti chudobě a klimatickým změnám. Francouzský prezident to řekl v rozhovoru s francouzskými veřejnoprávními médii k summitu pro Nový globální finanční pakt, který v pátek končí v Paříži. Podle něj se žádná země nesmí dostat do situace, kdy si bude muset vybrat „mezi chudobou, klimatem a biodiverzitou“. Dvoudenní summit podle Macrona také ukázal mezinárodní izolaci Ruska.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 16:19|

Ústavní soud zrušil povinnost prodejce letenek Kiwi předávat podrobné údaje o cestujících dopravci

Ústavní soud zrušil předběžné opatření, které ukládalo prodejci letenek Kiwi, aby leteckému dopravci Ryanair předával některé údaje o cestujících a aby jinak informoval o podmínkách odbavení před lety Ryanairu. Podle Ústavního soudu zasáhlo předběžné opatření do svobody projevu, práva na podnikání a práva na soudní ochranu.
27. 8. 2021Aktualizováno27. 8. 2021, 11:40|

Letenky v řadě případů zlevnily, cestujících je stále výrazně méně než před pandemií

Některé letenky výrazně zlevnily. Po Evropě zhruba o desetinu, do zámoří ještě víc. V pozadí je konkurenční boj mezi aeroliniemi. Prodejci tak očekávají další pokles cen. Oproti době před covidem létá průměrně čtvrtina lidí.
24. 7. 2021|

Zájem o letenky opět roste. Nejžádanější je jižní Evropa

Zájem o letenky za poslední měsíc roste. Potvrzují to čtyři oslovení prodejci. Důvodem je postupné rozvolňování koronavirových opatření. Poptávka se podle oslovených společností zvyšuje o 20–⁠30 procent s každým rozvolněním. Nejvíce se letenky prodávají na letní měsíce do Španělska a dalších zemí jižní Evropy. I přes vyšší zájem o cesty do zahraničí prodeje zatím stále nedosáhly na úroveň před pandemií.
22. 5. 2021|

Pravidla pro letenky se mění, mnohé aerolinky umožňují bezplatné změny

Letečtí dopravci upravují pravidla pro nákupy letenek. Cestujícím nově umožňují bezplatně měnit termíny letů na později. V minulosti přitom byly tyto změny často za vysoký poplatek. Bezplatnou úpravu nyní zavedla většina velkých aerolinek, a to včetně českých. Upozornil na to letenkový portál Letuška.cz. Prodej letenek je v současnosti zhruba na pětině loňské poptávky.
11. 9. 2020|

Zájem o letenky po jarní krizi narůstá, mnoho lidí však stále čeká na refundace

Zájem o letenky v létě po jarní krizi setrvale roste, nyní je oproti loňsku již zhruba na pětině. Prodeje však nadále ovlivňuje nejistá epidemiologická situace. Češi více volí cesty do Evropy, což snižuje průměrnou cenu letenek. Zároveň nyní s nákupem déle čekají na vývoj situace a častěji využívají jednosměrné letenky, vyplývá z informací prodejců letenek. Velké množství zákazníků navíc stále čeká na refundace za zrušené lety během koronavirové krize. Tento stav může trvat kvůli velkému množství žádostí či problémům některých aerolinek ještě několik dalších měsíců.
2. 9. 2020Aktualizováno2. 9. 2020, 15:37|

S prázdninami přichází oživení českých letišť. Tuzemským turistům se otvírají některé tradiční destinace

Na ruzyňském letišti v Praze nyní startují zhruba dvě letadla za hodinu. Odletové haly proto bývají většinu dne prázdné a zavřená je i většina obchodů. Přesto je zde patrné oživení například proti dubnu, kdy to byly jen dva pravidelné lety týdně. Podobně jako na dalších českých letištích. S počátkem prázdnin se uvolňují také hygienická pravidla.
2. 7. 2020|

Ocenění Podnikatel roku získal zakladatel Kiwi Oliver Dlouhý

Vítězem ocenění EY Podnikatel roku za loňský rok se stal zakladatel a spolumajitel společnosti Kiwi Oliver Dlouhý. Prodejce letenek Kiwi.com patří mezi nejúspěšnější české start-upy se zákazníky po celém světě. Výsledky organizátoři vyhlásili v úterý večer v pražském paláci Žofín. Dlouhý bude v červnu reprezentovat Českou republiku na světovém finále soutěže v Monte Carlu.
4. 3. 2020|

Za zbití číšníka v centru Prahy si bratři z Nizozemska odpykají pět a půl a pět let

Bratři Armin a Aräsh Nahviovi z Nizozemska stráví 5,5 roku a pět let ve vězení za loňské brutální napadení číšníka v centru Prahy. Pražský vrchní soud v úterý potvrdil, že spáchali těžké ublížení na zdraví, nikoliv pokus o vraždu, jak skutek kvalifikovala státní zástupkyně. Arminovi snížil odvolací senát trest o půl roku, Aräshovi výši původního trestu potvrdil. Součástí verdiktu je i desetileté vyhoštění obou bratrů z Česka.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 12:39|