TÉMA

Střet

Loni zemřelo na drahách 205 lidí. Je to nejméně za devatenáct let

Na českých drahách zemřelo loni 205 lidí, nejméně za posledních devatenáct let. Meziročně bylo na železnici, v metru a na lanových, trolejbusových i tramvajových drahách v roce 2021 o šestnáct procent méně mrtvých. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila Drážní inspekce.
4. 1. 2022|

V části Prahy bude dál platit regulace vozítek segway. Ústavní soud zamítl stížnost provozovatelů

V části Prahy bude nadále platit omezení elektrických vozítek segway. Ústavní soud zamítl stížnost Asociace Segway ČR, která bojovala proti omezení. Soud nezjistil porušení základních práv stěžovatele. Spolu se zamítnutím stížnosti soud odmítl návrh na zrušení části zákona o provozu na pozemních komunikacích.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 15:46|

Při úterních střetech s Ázerbájdžánem zemřelo šest arménských vojáků

Při úterních ozbrojených střetech s ázerbájdžánskými jednotkami na společných hranicích zemřelo šest arménských vojáků, oznámil Jerevan. Baku ve středu informovalo o tom, že si boje vyžádaly životy sedmi příslušníků ázerbájdžánské armády. Konflikt byl nejintenzivnější od konce loňské války o Náhorní Karabach. Poté, co se do situace vložila Moskva, se země dohodly na příměří.
19. 11. 2021|

Izrael má plné právo chránit své občany, shodují se Kulhánek i Merkelová

Izrael má plné právo chránit své občany a má neochvějnou podporu České republiky. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek to řekl při návštěvě země. Ve městě Petach Tikva u Tel Avivu si společně s izraelským ministrem Gabim Aškenazim a slovenským protějškem Ivanem Korčokem prohlédl budovy poničené palestinskou raketou. Slova podpory vyslovila směrem k Izraeli i německá kancléřka Angela Merkelová.
20. 5. 2021Aktualizováno20. 5. 2021, 18:03|

Nad Izraelem létají rakety. Kvůli násilí v Jeruzalémě útočí Hamás, židovský stát provedl odvetu

Palestinská radikální skupina Hamás zaútočila raketami na Jeruzalém. Mělo to být v reakci na nepokoje na Chrámové hoře, kde bylo při policejním zásahu zraněno přes tři stovky Palestinců. Rakety mířily i na jih Izraele. Spojené státy a Velká Británie útok tvrdě odsoudily. O situaci jednala také Rada bezpečnosti OSN. Izraelské letectvo podniklo protiútok na Pásmo Gazy.
10. 5. 2021Aktualizováno10. 5. 2021, 23:17|

Pře o vodní zdroj mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem si vyžádala mrtvé

Nejméně šest mrtvých a desítky raněných si vyžádal konflikt mezi Kyrgyzstánem a Tádžikistánem o vodní zdroj na hranicích obou zemí. Místní média informovala o střelbě z ručních zbraní i minometů. Střety trvaly většinu dne a propukly znovu i poté, co představitelé obou zemí oznámili příměří a stažení vojáků z oblasti, napsaly zahraniční tiskové agentury.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 23:53|

Při nepokojích mezi izraelskou krajní pravicí a Palestinci se v Jeruzalémě zranilo sto lidí

S bilancí stovky zraněných skončily čtvrteční a následné noční střety v centru Jeruzaléma mezi členy izraelské krajní pravicové skupiny a Palestinci. Dvacet zraněných má také policie, která se snažila oba tábory zklidnit. Zpravodaj ČT na Blízkém Východě David Borek pak připomíná, že už za měsíc mají Palestinci zvolit parlament, poprvé po 15 letech. Stále ale není jisté, jestli se volby budou konat.
23. 4. 2021Aktualizováno23. 4. 2021, 19:47|

Londýnská policie čelí tvrdé kritice po zásahu proti pietnímu shromáždění

Britští politici kritizují zákrok policie při pietní akci v Londýně. Starosta ho označil za nepřiměřený a chce vysvětlení. Zhruba tisíc lidí v sobotu večer přišlo uctít památku třiatřicetileté ženy, z jejíž vraždy je podezřelý člen metropolitní policie. Lidé se nakonec střetli s hlídkami a několik jich skončilo v poutech. Podle policistů byla akce vzhledem k protiepidemickým opatřením nebezpečná a nezákonná.
14. 3. 2021|

Výhrůžky i útok na mešitu. V Německu se množí střety mezi Kurdy a Turky

Krize na severu Sýrie se rychle přenáší i do Německa, kde přibývá násilných střetů mezi tamními Kurdy a Turky. V zemi jich žije dohromady přes tři miliony. Policie eviduje mimo jiné napadené obchody i útok na mešitu. Podle Kurdů navíc dorazí do Německa nová vlna uprchlíků ze Sýrie, kteří prozatím utekli před Turky do sousedních zemí.
26. 10. 2019|

V táboře na Samosu vypukly potyčky. Několik migrantů skončilo v nemocnici

V táboře Vathy na řeckém ostrově Samos se v pondělí večer střetli migranti ze Sýrie a Afghánistánu. Nejméně tři lidé utrpěli bodná zranění. Policie použila slzný plyn, aby nepokoje uklidnila. Záhy vypukl požár, jehož příčina zatím není známá. Osm osob muselo být převezeno do nemocnice poté, co se nadýchaly kouře.
15. 10. 2019|