TÉMA

Lucie Baránková Vilamová

Dřív to byl hobbymarket, teď je tam komunitní prostor, který má jít k zemi. V Ostravě se rozhořel spor o Bauhaus

Ze zaniklého nákupního centra se v Ostravě před šesti lety stal galerijní a komunitní prostor, který nemá v Česku ani v Evropě příliš srovnání. Jenže na konci června má o objekt, který provozuje sousední galerie PLATO, město přijít. Budova není v dobrém stavu, připouští sama galerie. Role Bauhausu je však ve městě nezastupitelná – a podle všeho nemá náhradu. Podle některých umělců by tak měl zůstat funkční do doby výsledků urbanistické soutěže. Část zástupců města oponuje, že objekt měl být vždy jen provizorním útočištěm umělecké scény.
24. 2. 2024|

Sto let od vzniku Velké Ostravy připomenou obecní slavnosti, kabaret či tančírna

Moravskoslezské krajské město si letos sérií akcí připomene sto let od vzniku takzvané Velké Ostravy. Oslavy výročí vyvrcholí v červnu u příležitosti Muzejní noci. V plánu je kromě výstav a komentovaných prohlídek také dobový kabaret či výtvarné dílny. Náklady na připomínku jubilea budou kolem dvou milionů korun, oznámil ve čtvrtek primátor Jan Dohnal (SPOLU).
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 13:29|

Novým ostravským primátorem zvolili zastupitelé Dohnala, Macura skončil

Primátorem Ostravy ve středu dopoledne zastupitelé zvolili Jana Dohnala (ODS) z uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Třetí největší město republiky povede nová koalice, ve které budou uskupení ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 hlasů, koaliční smlouvu subjekty podepsaly ráno.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:25|

Na trať v Opavské ulici v Ostravě se vrátí tramvaje. Budou mít nižší hlučnost a vyšší životnost

Více než 1,6 kilometru dlouhý úsek tramvajové trati v Opavské ulici v Ostravě-Porubě má za sebou modernizaci za 236 milionů korun. Z klasického kolejového roštu se trať změnila na systém pevné jízdní dráhy, jízda tak bude tišší a s menšími vibracemi. Kvůli přestavbě tam měly tramvaje celé prázdniny výluku, po upravené trati začnou do Poruby znovu jezdit ve čtvrtek.
31. 8. 2022|

Ostravský dopravní podnik zmodernizuje část tramvajové trati v Porubě. Bude méně hlučná

Dopravní podnik Ostrava (DPO) za 236 milionů korun zmodernizuje více než 1,6 kilometru dlouhý úsek tramvajové trati v Opavské ulici v Ostravě-Porubě. Z klasického kolejového roštu nechá trať předělat na systém pevné jízdní dráhy, což sníží hluk a vibrace. Současně opraví pět nástupišť. Cestující ale čekají komplikace, protože tramvaje kvůli stavbě budou mít celé prázdniny výluku, a omezena bude i automobilová doprava.
24. 6. 2022|

Poruba odkoupila část Oblouku. Unikátní bytový dům chce zrekonstruovat

Ostravský městský obvod Poruba odkoupil od soukromé společnosti Residomo, která je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, majetkový podíl v bytovém domě Oblouk. Jde o jednu z nejznámějších staveb socialistického realismu. Za 128 bytových jednotek obvod zaplatí 129 milionů korun. Obě strany v pondělí podepsaly kupní smlouvu.
14. 10. 2019|