TÉMA

Jana Preissová

Rašilov a Stivínová rozehrávají Nebezpečné známosti

Vikomt de Valmont a markýza de Merteuil opět osnují intriky, jimiž si zahrávají s city jiných. V podání Saši Rašilova a Zuzany Stivínové zatahují do svých Nebezpečných známostí nyní i diváky Národního divadla. Vyprázdněnost vztahů a bezohledné sobectví jsou znát v současné době stejně jako v roce 1782, kdy otevřená kritika mravů vyšla.
12. 5. 2023|

Čím si za poslední čtvrtstoletí prošlo Národní divadlo, přibližuje Zemančíková v knize

Kniha Aleny Zemančíkové nazvaná Zpětné zakreslení cesty se pokouší najít odpověď na to, jaké bylo uplynulé čtvrtstoletí v Národním divadle. Připomíná nejenom nejvýraznější inscenace těchto let, ale také velmi zjitřenou atmosféru první scény let devadesátých, kdy se divadlo zásadně proměnilo.
25. 12. 2020|

Král Oidipús jako inspektor Columbo. Národní divadlo uvádí první detektivku

Až za hranici sebezničení jde král Oidipús, aby zjistil pravdu. Sofoklovo drama, patrně nejznámější antickou tragédii, nastudovalo Národní divadlo v Praze. Režisér Jan Frič obsadil do titulní role Pavla Batěka. Spolu s ním se na první scéně objeví ve velkých úlohách například Jana Preissová, Jana Stryková nebo David Prachař.
10. 12. 2019|

Poslední aplaus vyprovodil Vlastu Chramostovou, herečku, které nechyběla kuráž

Na scéně Národního divadla se kolegové, přátelé i široká veřejnost v pondělí rozloučili s herečkou a chartistkou Vlastou Chramostovou, která zesnula 6. října. Na závěrečnou cestu ji vyprovodil dlouhotrvající poslední aplaus.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 20:15|