TÉMA

Kontaminace

Shell opouští nigerijskou pevninu. Kontaminovanou vodu čistí zoufalí obyvatelé na vlastní pěst

Nigerijská delta Nigeru patří mezi nejbohatší naleziště ropy na světě, často zde ale dochází k únikům a kontaminaci vody i půdy. Kdo bude řešit následky, bude teď zřejmě ještě komplikovanější, jelikož jeden z největších znečišťovatelů, energetický gigant Shell, si dál ponechá jen lukrativnější a méně problematickou těžbu na moři. Pevninský byznys po více než šesti dekádách prodává.
7. 3. 2024|

V Česku se nachází šestnáct nebezpečných skládek. Dvě jsou v Brně, město ale situaci nevidí jako vážnou

Na území České republiky je šestnáct nebezpečných skládek, informuje o tom ministerstvo životního prostředí. Dvě takové jsou v Brně, a to v Tuřanech a Černovicích. Město situaci monitoruje, tvrdí, že skládky pro obyvatele nebezpečné nejsou a jejich sanaci neplánuje. Podle odborníků ale hrozí kontaminace podzemních vod. Další skládky, které resort považuje za nebezpečné, jsou například i ve Slavičíně ve Zlínském kraji, v Bělotíně na Přerovsku nebo u Dolní Březinky na Vysočině.
21. 9. 2023|

Předběžná škoda po červnovém požáru ve Ždánicích je 300 milionů korun

Na asi 300 milionů korun byla předběžně odhadnuta výše škod po požáru v průmyslovém areálu ve Ždánicích na Hodonínsku z první poloviny června. Zásahem hasiči uchránili majetek za dalších 150 milionů. Příčina vzniku se ale stále vyšetřuje, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Hasiči tehdy vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu. Na místě jich zasahovalo asi 240, dvě desítky z nich se zranily. Při zásahu také unikly nebezpečné chemické látky.
10. 7. 2023|

V kozím sýru z Francie mohou být úlomky kovu, varovali veterináři. Kdo si ho koupil, neměl by ho jíst

V kozích sýrech z Francie od výrobce Société Fromagère de Riblaire mohou být úlomky kovu. Při jídle proto hrozí strávníkům poranění. V českých obchodech se prodávaly pod značkami Buche Fondante President a Kozí sýr s bílou plísní Pilos. Zákazníci, kteří si je koupili, by je neměli jíst, vyzvala Státní veterinární správa. Podle jejího mluvčího Petra Vorlíčka je lze vrátit v místě prodeje.
16. 9. 2022|

Okupační správa v Chersonu uzavřela hranici se zbytkem Ukrajiny. Na Donbase pokračují boje

Ruskem dosazená okupační správa Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny uzavřela severní hranice a nebude do regionů pod kontrolou Kyjeva nikoho pouštět. Ukrajinské síly bojují na předměstích Severodoněcka. Je možné, že obránci se budou muset stáhnout, aby předešli obklíčení, nechal se slyšet oblastní šéf Serhij Hajdaj.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 17:42|

Kontaminace se v Česku zřejmě týká 10 tisíc míst, naléhavé řešení je nutné u čtyř set lokalit

Resort životního prostředí se pustil do inventury továren, skládek a dalších míst, kde končil odpad nebo se pracovalo s nebezpečnými látkami. Kontaminaci nebo potenciální kontaminaci vyhodnotili experti u více než 10 tisíc lokalit v Česku. Naléhavé řešení, tedy podrobnější průzkum nebo nápravné sanační kroky, vyžaduje 446 míst, na některých se to už děje.
19. 3. 2022|

Olma stahuje mléko s datem spotřeby od 26. do 30. října. Může způsobit zažívací potíže

Mlékárna Olma stahuje z trhu čerstvé mléko v PET lahvích s datem spotřeby od 26. do 30. října. Podle výrobce došlo k jeho mikrobiální kontaminaci a jeho požití by mohlo způsobit zažívací potíže. Kdo mléko zakoupil, může ho vrátit v prodejně, případně ho reklamovat u výrobce.
22. 10. 2021|

Chemikálie z poškozené cisterny možná unikala až patnáct kilometrů. Nový Jičín požaduje úhradu škody

Následky pondělní havárie cisterny a úniku kyseliny chlorovodíkové v novojičínské části Bludovice jsou mnohem větší, než se původně zdálo. Vyšetřovatelé uvedli, že chemikálie z prasklé cisterny pravděpodobně unikala už dřív, než dorazila do Nového Jičína. Podle policistů z ní cestou postupně uniklo na dva tisíce litrů žíraviny. Město hodlá po dopravci požadovat náhradu škody.
8. 10. 2021|

Lidé ze Šumperska se obávají kadmia. Vikantice proti skladu s toxickou látkou bojují zatím marně

Ve Vikanticích na Šumpersku stojí už několik desítek let sklad s toxickým kadmiem. Objekt plný nebezpečné látky budí u místních obavy, vedení obce proti skladu bojuje už od roku 2008, zatím ale neúspěšně. Nynější starosta Libor Sedlařík (SNK pro rozvoj Vikantic) teď hledá podporu u okolních měst a obcí, které by mohly být případným únikem nebezpečné látky ohroženy také.
27. 8. 2021|

Hasiči po dvou dnech uhasili požár uhříněvské haly. Řeší se možná kontaminace vody

Hasiči po téměř dvou dnech uhasili požár haly v Uhříněvsi. Dopoledne byla na místě ještě jedna jednotka, která vyhledávala a dohašovala skrytá ohniska. Hala s drogistickým zbožím začala hořet v neděli večer, plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. V Lítožnickém rybníce v pražské Dubči a v Říčanském potoce byl také kvůli možné kontaminaci vody vyhlášen zákaz koupání a rybolovu. Příčinu požáru, při kterém se lehce zranilo pět hasičů, zjišťují vyšetřovatelé. Odhadovaná škoda je 120 milionů korun.
27. 7. 2021Aktualizováno27. 7. 2021, 21:07|

30 let zpět: Kyanidy úřady neznepokojovaly

Na staveništi mostu přes Labe se objevila svítivě modrá zemina a lékaři zaznamenali výrazně nadprůměrný výskyt úmrtí na rakovinu. Přesto podle zjištění ČST žádný z kontrolních orgánů v Kolíně tyto skutečnosti nijak zvlášť neznepokojovaly. To je obsah další z řady reportáží o neblahém ekologickém dědictví předlistopadového režimu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
8. 4. 2021|

30 let zpět: Znečištění Orlické přehrady

Orlická nádrž bývala ještě počátkem 90. let silně znečištěna továrnou na výrobu celulózy, odpadními vodami či zemědělskými hnojivy. Problém řešili ekologové na konferenci v Písku. Navrhli například dobudovat čističky odpadních vod poblíž přehrady.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
22. 3. 2021|

Policie našla kanál, kterým vtekl kyanid do Bečvy. Původce hledá dál

Vsetínští kriminalisté při vyšetřování masivního úhynu ryb v řece Bečvě našli vyústění kanálu, ze kterého vtekl kyanid do řeky. Na kanál je napojeno mnoho společností a policie nyní zjišťuje, ze které mohla nebezpečná látka do řeky uniknout. Původce kontaminace zůstává neznámý, škody nejsou vyčísleny.
26. 9. 2020|

30 let zpět: Měsíční krajina

Sovětské jednotky opouštějící vojenský prostor Libavá a kasárna v Bruntále po sobě zanechaly ekologickou kalamitu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
18. 4. 2020|

Fukušimská jaderná zóna bují životem. Přírodovědci našli kance, jeleny, opice i pávy

Devět let od jaderné katastrofy v japonské Fukušimě se do vylidněných lokalit vypravili přírodovědci z americké University of Georgia. Zjistili, že oblasti kolem elektrárny jsou plné divokých zvířat, která využila nepřítomnosti člověka.
7. 1. 2020|

Z Bohumína odvážejí hlínu nasáklou ropou. Místo bývalé rafinerie bude sloužit podnikání

Odstranění staré ekologické zátěže v areálu bývalé rafinerie v Bohumíně bude stát 114 milionů korun. S dekontaminací začal stát loni v říjnu. Důvodem byly ropné látky, které až do hloubky čtyř metrů znečistily půdu i spodní vody. Denně teď nákladní auta z areálu vyvezou až tisíc tun zeminy k likvidaci.
5. 12. 2019|

Úhlavu znečistila chemikálie. Pitná voda ohrožena není, lidé by ale neměli jíst ulovené ryby

Do Úhlavy, která zásobuje pitnou vodou Plzeň, unikla chemická látka na impregnaci dřeva. Zásobování pitnou vodou ovšem ohroženo není a lidé se nemusí obávat ani kontaminace vodovodních řadů. Krajské město bude dočasně brát pitnou vodu z Radbuzy. Do Úhlavy se látka dostala Drnovským potokem z výrobního areálu v Klatovech, pravděpodobně v noci ze 7. na 8. října. Přes Úhlavu se potom chemikálie dostala až do Berounky.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 16:52|