TÉMA

Úhlava

Nad Úhlavou vzniká nový most, poslouží zemědělcům i k evakuaci. Nosníky přivezl kamion až do vody

V Nýrsku a okolí začala oprava mostů přes Úhlavu, které v případě povodní slouží i jako evakuační cesta. Původní přejezd přes řeku byl už v tak špatném stavu, že přes něj smělo jet v jednu chvíli jen jedno osobní auto. Zároveň se mění i pěší lávka v centru Nýrska. Ta byla stará přes sto let.
8. 11. 2022|

Hladiny šumavských řek pomalu klesají, Otava se vrátila na druhý povodňový stupeň

Na jihozápadě Čech až do úterního večera vydatně pršelo. Kvůli intenzivním srážkám spolu s táním sněhu hrozilo na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy vystoupání hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládali v noci na středu. Otava v Rejštejně a v Sušici klesla před devátou večer ze třetího povodňového stupně na druhý. Na prvním povodňovém stupni je Vydra v Modravě na Klatovsku.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 23:15|

Východ Česka mohou v neděli znovu zasáhnout silné bouřky

Ve východní polovině Česka se mohou v neděli odpoledne a večer znovu objevit silné bouřky. Při přívalových deštích může napršet okolo 30 milimetrů srážek. Aktuální výstraha meteorologů je s nižším stupněm nebezpečí než na bouřky, které ze čtvrtka na pátek prošly částí země.
10. 7. 2021Aktualizováno10. 7. 2021, 19:10|

Silné bouřky budou až do pátku, déšť rozvodní řeky na jihozápadě Čech

Silné bouřky s přívalovým deštěm, případně i krupobitím se budou v Česku ojediněle objevovat do pátku. Vzhledem k dosavadním i očekávaným srážkám stoupnou hladiny v jihozápadní polovině Čech. V povodí Radbuzy, Úhlavy, Úslavy, Klabavy a Litavky mohu dosáhnout i druhého povodňového stupně a některé menší toky přechodně i třetího stupně, tedy ohrožení. Hasiči v Jihomoravském kraji měli během středy kvůli bouřkám kolem třiceti výjezdů, převážně na Vyškovsku a Brněnsku, situace se ale již uklidňuje. Klienti pojišťoven také již nahlásili po bouřkách téměř tisíc škod za desítky milionů korun.
23. 6. 2021Aktualizováno23. 6. 2021, 16:58|

Úhlavu znečistila chemikálie. Pitná voda ohrožena není, lidé by ale neměli jíst ulovené ryby

Do Úhlavy, která zásobuje pitnou vodou Plzeň, unikla chemická látka na impregnaci dřeva. Zásobování pitnou vodou ovšem ohroženo není a lidé se nemusí obávat ani kontaminace vodovodních řadů. Krajské město bude dočasně brát pitnou vodu z Radbuzy. Do Úhlavy se látka dostala Drnovským potokem z výrobního areálu v Klatovech, pravděpodobně v noci ze 7. na 8. října. Přes Úhlavu se potom chemikálie dostala až do Berounky.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 16:52|