TÉMA

Přítomnost

Rodiče mají nárok být neustále po boku svých hospitalizovaných dětí, rozhodlo ministerstvo

Nový metodický pokyn ministerstva zdravotnictví zaručuje rodičům a dalším zákonným zástupcům být s dítětem nepřetržitě v nemocnici. Reaguje tak na případy, kdy některá zdravotnická zařízení přítomnost u nemocných dětí rodičům odpírala. Nařízení se stává součástí již platného zákona a platí i pro jednotky intenzivní péče (JIP).
18. 6. 2023|

Spory rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi má utnout návod chystaný ministerstvem

Ministerstvo zdravotnictví dokončuje návod, který by měl předcházet sporům rodičů hospitalizovaných dětí s nemocnicemi. Takzvaný metodický pokyn sjednotí postupy zdravotnických zařízení a jasně vymezí, jak mají přistupovat k přítomnosti rodičů pacientů na jednotce intenzivní péče nebo během jejich uspávání při plánovaných zákrocích. Dokument, jehož návrh má ČT k dispozici, plánuje resort zveřejnit v únoru.
1. 12. 2022|

168 hodin: „Běžte domů, tady nepomůžete.“ Přítomnost rodičů u dětí v nemocnici nemusí být vždy samozřejmá

Vážná nemoc dítěte a pobyt v nemocnici představují pro rodiče ohromný stres. Právě přítomnost rodičů, zvláště u malých dětí, je součástí úspěšné léčby. Co bylo v minulosti nepředstavitelné, je dnes běžné, nicméně i aktuální zkušenosti Lenky Konkoľové a Terezy Salte, matek malých dětí, mohou naznačovat, že tomu stále tak docela není. Pro pořad 168 hodin se tématu věnovala Darina Vlková.
3. 10. 2022|

Na Tchaj-wanu působí američtí vojáci, přiznala prezidentka

Na Tchaj-wanu působí nevelký počet amerických vojáků, kteří cvičí společně se svými místními kolegy. V americké televizi CNN tuto informaci potvrdila prezidentka ostrova Cchaj Jing-wen. Ministr obrany pak novinářům sdělil, že ostrov musí být připraven se bránit a nemůže spoléhat na pomoc spojenců. Prohlášení přichází v době eskalujícího napětí mezi Tchaj-pejí a Pekingem.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 11:04|

Vnučka novináře Peroutky Terezie Kaslová se bude o omluvu soudit dál, podala dovolání

Vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová podala v kauze kolem článku „Hitler je gentleman“ dovolání. ČT to potvrdil její advokát. Kaslová požaduje omluvu za všechna prezidentova tvrzení o jejím dědečkovi. Stát se má zatím podle rozsudku omluvit pouze za výrok, podle kterého je Peroutka autorem článku zmíněného článku. K tomu ale zatím nedošlo. Na Nejvyšší soud se totiž obrátilo i ministerstvo financí, které prezidenta ve sporu zastupuje. Kromě dovolání požádalo o odklad povinnosti se omlouvat. O tom ale zatím rozhodnuto nebylo.
31. 8. 2020|

Stát se nemusí omlouvat za prezidentovy výroky o Peroutkovi

Soud zamítl žalobu Terezie Kaslové kvůli výrokům, které pronesl prezident republiky Miloš Zeman o jejím dědečkovi Ferdinandu Peroutkovi. Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 není pravomocné. Kaslová žalovala ministerstvo financí, žádala, aby zveřejnilo omluvu na svém webu a to samé učinil i Hrad.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 11:31|