TÉMA

Vlašim

K obnově přírody mohou pomoci soukromé rezervace. V Česku zatím nejsou rozšířené

Soukromé rezervace mohou být dalším příspěvkem k ochraně biodiverzity. Vedle státem prohlášených oblastí mohou pomoci naplnit unijní Nařízení o obnově přírody. Chystaný předpis počítá kromě jiného s rozšířením chráněných území.
12. 8. 2023|

Síť záchranných stanic zvířat kolabuje, části hrozí uzavření

Záchranné stanice pro zvířata čelí odlivu sponzorů a dárců. Kvůli zdražování a podfinancovanému systému hrozí uzavření části z nich. České televizi to potvrdil předseda Národní sítě záchranných stanic (NSZS) David Číp i oslovené záchranné stanice. Chtěly pomoc od ministerstva životního prostředí, odcházející ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) ale jejich žádosti nevyhověla s odkazem na nepříznivý ekonomický vývoj u nás i ve světě.
28. 10. 2022Aktualizováno28. 10. 2022, 10:00|

Školy plánují náhrady za maturitní plesy. Na hradě nebo u přehrady

I přes nejistotu spojenou s pořádáním veřejných akcí se některé střední školy nevzdávají myšlenky na nějakou formu maturitního plesu. Studenti přichází s venkovními alternativami, a to třeba na hradě nebo v parku. Připravují různé podoby protiepidemických opatření, aby se ples mohl konat. Někde by dokonce hosty testovali přímo na místě. Většina škol ale právě kvůli nejistým podmínkám v rámci plánování hromadných akcí maturitní plesy bez náhrady ruší.
16. 5. 2021|

Na Benešovsku se vlak srazil s autobusem, zranilo se deset lidí

Na železničním přejezdu u Struhařova na Benešovsku se v neděli ráno srazil autobus s vlakem. Podle záchranné služby se zranilo deset lidí, z toho jeden člověk vážně a zbytek utrpěl lehká zranění. Policie nejdříve uváděla 19 zraněných a hasiči 11, záchranáři poté počet upřesnili. Silniční i železniční dopravu se podařilo obnovit okolo 17. hodiny.
14. 6. 2020Aktualizováno14. 6. 2020, 17:10|

Po nedělní nehodě už je dálnice D1 průjezdná, kvůli kluzkému povrchu zatím osmdesátkou

Téměř patnáct hodin nebylo možné dojet po dálnici D1 z Prahy do Brna. V neděli večer u Psářů na Benešovsku havarovala cisterna a začala hořet, zničeno bylo i několik osobních aut. Až kolem desáté dopoledne otevřeli silničáři jeden jízdní pruh. Kolem páté odpolední už mohli řidiči využít všech pruhů, maximální rychlost ale kvůli kluzkému povrchu zůstává omezena na 80 kilometrů v hodině.
13. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 17:19|