TÉMA

Podvody

Trump chce zpět do svého týmu Paula Manaforta. Soud mu v minulosti uložil za spiknutí proti USA sedm a půl roku vězení

Ve Spojených státech by se za republikány o Bílý dům měl na podzim opět ucházet bývalý prezident Donald Trump. Ten do svého týmu podle médií opět přibere Paula Manaforta. Soudy přitom bývalého šéfa Trumpovy kampaně odsoudily do vězení za ekonomickou kriminalitu, bývalá hlava státu mu ale později udělila milost.
18. 3. 2024|

Hana Moučková skončila v čele Sokola. Organizace vypíše externí audit financí

Dosavadní starostka České obce sokolské Hana Moučková v sobotu odstoupila. Stalo se to hned na začátku mimořádného jednání Výboru České obce sokolské. Rezignoval i člen předsednictva Boris Uhlíř. Zbytek předsednictva pak získal důvěru výboru. Sokol se nyní potýká s odhaleným bankovním a úvěrovým podvodem. Toho se podle policie dopustila bývalá asistentka Moučkové. Sokoly nyní necelé dva měsíce povede první místostarosta Martin Chlumský, 27. dubna si obec zvolí nové vedení.
9. 3. 2024Aktualizováno9. 3. 2024, 18:53|

Podvodníci vzali klientům bank přes miliardu. Počet útoků byl loni trojnásobný

Banky v Česku loni zaznamenaly 69 685 klientů, které napadli kyberpodvodníci. Je to trojnásobek proti předchozímu roku. Jde jak o případy, kdy klienti přišli o peníze, tak o neúspěšné pokusy. Škoda činila 1,35 miliardy korun, informovala Česká bankovní asociace. Podle statistik Policie ČR činil loni celkový nárůst kyberpodvodů v Česku 5,5 procenta, byl tak nejnižší od roku 2017.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 20:37|

Koupě ojetého auta přes internet skýtá nástrahy. Zvlášť když jde o zahraničního prodejce

Bez dostatečné obezřetnosti může koupě auta přes internet připravit zájemce o statisíce korun. Inzertní portály i policie registrují různé formy podvodných nabídek. Dopadení pachatele z on-line prostředí je však velmi obtížné, zvlášť pokud pochází ze zahraničí.
4. 6. 2023|

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od července změní, stát začíná evidovat byty

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od 1. července změní, sdělil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dostávat budou nově příspěvek na náklady v humanitární dávce a započitatelné částky stanoví vláda v nařízení. Podpora by měla putovat do bytů, které lidem s dočasnou ochranou nabídnou majitelé. Stát toto bydlení začíná od úterý evidovat, vlastníci ho mohou zapsat do registru. Dosavadní solidární příspěvek pro ty, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě ubytovávají příchozí, se přestane na konci června vyplácet.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:03|

Policie varuje před kyberútoky. Podvodníci se vydávají za pracovníky banky nebo ministerstva

Podle policie prudce přibylo kyberútoků. Jen letos jich už prověřila víc než patnáct tisíc, o polovinu víc než za celý loňský rok, a varuje, že zvláště teď před Vánocemi je riziko ještě větší. Škody se už nyní pohybují v řádu stovek milionů korun.
24. 11. 2022|

V Evropě se tvoří černý trh s olejem, zatímco na Ukrajině se slunečnicová semínka hromadí ve skladech

Válka dopadla i na ukrajinský vývoz. Těžké časy prožívají například pěstitelé slunečnic. Země patří mezi vůbec největší exportéry oleje, který se z nich lisuje. Kvůli zavřeným přístavům ho ale prakticky není možné dostat za hranice a některé evropské státy už pociťují nedostatek. Například v Nizozemsku se proto dostává na černý trh.
2. 5. 2022|

Zprostředkovatelé energií se snaží zneužít paniky po pádu několika společností

Česká obchodní inspekce (ČOI) a Energetický regulační úřad (ERÚ) varují před nekalými praktikami zprostředkovatelů energií. Ti se zaměřují na lidi, kterým po krachu dodavatele skokově zdražila elektřina a plyn. Uzavírají s nimi smlouvy, jejichž součástí je neplatný ceník. Úřady apelují na zákazníky, aby smlouvy sjednávali přímo s dodavateli.
23. 11. 2021|

Jednotné Rusko dostalo ve volbách méně hlasů, než uvádějí oficiální výsledky, zjistil nezávislý průzkum

Parlamentní volby v Rusku by i podle průzkumu nezávislého Analytického centra Jurije Levady vyhrála strana Jednotné Rusko. Podle jejího zjištění ale dalo vládní straně prezidenta Vladimíra Putina svůj hlas méně Rusů, než uvádějí oficiální výsledky. Nevládní analytické centrum, v Rusku označené za zahraničního agenta, chce svá zjištění zveřejnit příští týden. Česká televize je získala v předstihu.
1. 10. 2021|

Zpátky k papírovým volebním lístkům se Brazílie nevrátí. Poslanci odmítli Bolsonarův návrh

Brazilští poslanci v úterý odmítli návrh prezidenta Jaira Bolsonara na změnu volebního systému. Tomu se nelíbí, že hlasování je elektronické, což podle něj umožňuje podvody. Prezident minulý měsíc prohlásil, že neuzná výsledky příštích voleb hlavy státu, když se systém nezmění. Současný systém platí v zemi už od roku 1996.
11. 8. 2021|

Kvůli výrokům o volebních podvodech Bolsonara vyšetřuje soud

Brazilský nejvyšší volební soud (TSE) v pondělí zahájil vyšetřování prezidenta Jaira Bolsonara kvůli jeho opakovaným výrokům o možných podvodech, k nimž podle hlavy státu bude docházet ve volbách chystaných na příští rok. Bolsonaro opakovaně tvrdí, že nynější elektronický hlasovací systém je náchylný k manipulacím. Kritici se přitom domnívají, že si tím podobně jako exprezident USA Donald Trump připravuje půdu pro odmítnutí případné volební prohry.
3. 8. 2021|

Čína chce trestat vlastní firmy, které neodmítnou americké sankce, píše BBC

Čína zavádí nová pravidla, která jí umožní chránit vlastní firmy před zahraničními zákony, jejichž aplikaci vláda v Pekingu považuje za neoprávněnou. To se týká i mnoha amerických sankcí, které vyhlásila vláda prezidenta Donalda Trumpa. Změny, které Peking oznámil o víkendu, čínským soudům například umožní trestat i firmy, které sankce neodmítnou. Informuje o tom BBC.
11. 1. 2021|

Volby v USA jdou do finále, zatím hlasovalo 90 milionů lidí

Do souboje o Bílý dům zbývají dva dny. Letošní hlasování provází rekordní zájem odvolit v předstihu osobně nebo poštou. Využilo toho už 90 milionů Američanů, tedy plná třetina voličů. Důvodem jsou hlavně obavy z pandemie. Debata o korespondenčních hlasech ale přerostla v politickou bitvu. I proto, že kvůli nim se může volební drama výrazně protáhnout.
1. 11. 2020|

Uniklé dokumenty odhalily podezřelé transakce bank, píše BBC

Únik dokumentů o podezřelých finančních transakcích ve výši dvou bilionů dolarů zřejmě odhalil, jak některé z největších bank na světě umožnily zločincům prát špinavé peníze. Ukazuje také, jak ruští oligarchové využívali banky, aby se vyhnuli západním sankcím, které měly zabránit převodu jejich peněz na Západ, uvedl v neděli server BBC News o úniku více než 2500 dokumentů z let 2000 až 2017.
20. 9. 2020|

Tunisané zvolili prezidentem podle odhadů univerzitního profesora Saída

Rozhodující druhé kolo prezidentských voleb v Tunisku zřejmě jasně vyhrál univerzitní profesor bez politické příslušnosti Kaís Saíd. Uvádí to odhad společnosti Emrhod zveřejněný po uzavření volebních místností. Saíd porazil mediálního magnáta Nabíla Karúího.
13. 10. 2019|