TÉMA

Jo Swinsonová

Novým šéfem britské strany Liberální demokraté je Ed Davey

Novým šéfem britské opoziční strany Liberální demokraté se ve čtvrtek stal Ed Davey. Informovala o tom agentura AP. Poslední zvolená šéfka strany Jo Swinsonová rezignovala na funkci po loňských parlamentních volbách, v nichž neobhájila křeslo poslankyně.
27. 8. 2020|

Británie: Johnson slaví velké vítězství, Corbyn zažil debakl, ve Skotsku posílili příznivci odtržení

Konzervativci Borise Johnsona jasně zvítězili v britských volbách. Po sečtení všech okrsků budou mít v parlamentu velkou většinu a budou moci dokončit brexit podle svých představ. Labouristé zažili nejhorší výsledek za desetiletí a straníci volají po rezignaci předsedy Jeremyho Corbyna. Ve Skotsku značně posílili tamní nacionalisté požadující nové referendum o nezávislosti.
12. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 16:32|

Johnson a Farage nepřišli debatovat o klimatu. Ve studiu místo nich tály ledové zeměkoule

Britská Konzervativní strana oficiálně podala stížnost u britského regulátora médií Ofcom na veřejnoprávní televizní stanici Channel 4. Ta pro čtvrteční televizní debatu o reakci na změnu klimatu odmítla jako diskutéra bývalého ministra životního prostředí Michaela Govea místo premiéra Borise Johnsona, kterého do pořadu zvala současně s lídry ostatních politických stran. Místo premiéra pak umístila stanice do studia ledovou sochu, která postupně tála.
29. 11. 2019|

Protibrexitová koalice. Trojice britských opozičních stran bude ve volbách spolupracovat

Třetí největší britská strana uzavřela spojenectví s dvojicí malých uskupení. To má zajistit, aby se po prosincových volbách dostalo do parlamentu co nejvíce odpůrců brexitu. Liberální demokraté, velšská Plaid Cymru a zelení se podle zpravodajské stanice BBC dohodli, že proti sobě nebudou kandidovat až v šesti desítkách z celkových 650 volebních obvodů.
7. 11. 2019|

Johnson navrhne poslancům volby na 12. prosince. Corbyn počká, jestli EU schválí odklad brexitu

Boris Johnson oznámil, že britskému parlamentu předloží návrh uspořádat 12. prosince předčasné volby. Souhlas s konáním voleb je podle něj podmínkou pro to, aby vláda poslancům poskytla více času na debatu o prováděcím zákoně o brexitu. Vedení Dolní sněmovny ohlásilo, že debata a hlasování o návrhu se uskuteční v pondělí 28. října. Šéfopozičních labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že počká na rozhodnutí Evropské unie o odkladu brexitu. Až pak se rozhodne, zda Johnsonův návrh podpoří.
24. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 21:48|

Volby do Vánoc, pak možná druhé referendum, plánuje Jeremy Corbyn

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn označil za velmi pravděpodobné, že se ve Velké Británii ještě do vánočních svátků uskuteční mimořádné parlamentní volby. Konstatoval, že případné druhé referendum o brexitu by mělo proběhout až „po zvolení labouristické vlády“. Nejdřív volby, pak referendum, zdůraznil v rozhovoru pro televizi Sky News.
13. 10. 2019|