TÉMA

UEFA

Šok, zármutek, soustrast, reagují čeští představitelé na střelbu na pražské univerzitě

Čeští politici vyjadřují soustrast pozůstalým po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při které zemřelo čtrnáct lidí. V reakcích na sociálních sítích hovoří o tragédii a strašlivé události. Oceňují také práci Integrovaného záchranného systému (IZS) a jeho rychlou reakci. Podporu vyjadřují Univerzitě Karlově i další vysoké školy. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) chystá jednání o případných bezpečnostních opatřeních.
21. 12. 2023Aktualizováno21. 12. 2023, 22:42|

Po střelbě v centru Bruselu zemřeli dva švédští fanoušci, útočník je na útěku

Po střelbě v centrální části Bruselu zemřeli večer nejméně dva lidé a další utrpěl zranění. Útočník, který po nich pálil na ulici, vykřikoval islamistická hesla a večer byl stále na útěku. Informují o tom belgická média s tím, že oběťmi jsou dva švédští fotbaloví fanoušci. Podle premiéra Alexandra De Crooa je čin spojený s terorismem, úřady zvýšily stupeň varování. Zároveň byl kvůli útoku předčasně ukončen večerní fotbalový zápas Belgie se Švédskem.
16. 10. 2023Aktualizováno16. 10. 2023, 23:54|

Teď fotbalisté ano, nedávno tenistka ne. Hledá se cesta, jak řešit sportovní účast Rusů a Bělorusů

Díky mimořádnému schválení víz pro tři ruské a jednoho běloruského fotbalistu mohou tito hráči kazachstánského klubu Tobol Kostanaj nastoupit proti Plzni. Původně měli zákaz přicestovat a jejich tým hrozil bojkotem utkání. Vláda ale vydala usnesení, podle kterého do Česka můžou. Před měsícem přitom ruská tenistka do Prahy na mezinárodní turnaj nesměla. Situaci kolem startu ruských a běloruských sportovců jak na českém území, tak i na mezinárodních turnajích se věnovalo večerní vysílání ČT24.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 23:21|

Hradec Králové má dohodu o stadionu, k odehrání sobotního zápasu zbývá ještě kolaudace

Hradečtí zastupitelé v úterý schválili dohodu mezi městem a stavebním konsorciem o převzetí a užívání části přestavěného fotbalového stadionu. Pro dohodu hlasovalo 25 z 28 přítomných zastupitelů, oznámil mluvčí magistrátu Petr Vinklář. Jde o významný krok k tomu, aby se mohl 5. srpna na stadionu odehrát první domácí soutěžní zápas FC Hradec Králové. Zbývá ještě kolaudace takzvané fotbalové části arény, kterou by mohl mít zhotovitel do konce pracovního týdne.
1. 8. 2023|

Podobu stadionu v Hradci Králové změnil nedostatek materiálu. Hrozí také zpoždění stavby

Rozestavěný fotbalový stadion v Hradci Králové se bude po otevření lišit od původních návrhů. Na rozdíl od původních vizualizací bude mít průhledné opláštění. Stavba nového stadionu bude mít navíc měsíc zpoždění a včetně kolaudace by měla být hotová do 30. července, řekla ve středu primátorka města Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 19:54|

Evropského fotbalu se Ďolíček nedočká. Stadion Bohemians nevyhovuje

Po 36 letech bude hrát fotbalový klub Bohemians evropskou soutěž –⁠ Evropskou konferenční ligu. Třetí nejprestižnější. Kvůli špatnému stavu, který neodpovídá regulím UEFA, ale zápasy na stadionu Ďolíček v pražských Vršovicích neodehraje. Náhradní prostory nabídla Sparta na Letné. Stadion Bohemky patří hlavnímu městu. To už několik let slibuje rekonstrukci, zatím je ale v nedohlednu.
12. 6. 2023|

Vliv Kataru ve Francii roste. Skupuje luxusní nemovitosti a podporuje politický islám

Francie si klade otázku, jak se postavit k dalším investicím z Kataru. Odpor veřejnosti i části politiků k bohaté zemi Perského zálivu roste i kvůli tomu, že financuje projekty spojené s radikálním islámem a potlačuje lidská práva. Pařížská radnice teď váhá třeba s prodejem slavného fotbalového stadionu.
2. 12. 2022|

Tlumočnice promluvila o korupci kolem fotbalového šampionátu v Kataru. Z emirátu musela utéct

Už za necelé dva týdny začne možná nejkontroverznější fotbalový šampionát všech dob. Před jeho začátkem se řeší stav lidských práv v Kataru, špatné pracovní podmínky tamních dělníků i fakt, že se mistrovství koná v zemi bez sportovní historie. Už od počátku se ale mluví především o tom, že si Katar měl pořádaní zajistit korupcí. Nedávné vyjádření bývalého šéfa světové fotbalové asociace Seppa Blattera, během jehož předsednictví byl Katar zvolen jako hostitel šampionátu, situaci ještě vyhrotilo. Blatter totiž veřejně přiznal, že udělit pořadatelství této zemi bylo chybou.
10. 11. 2022|

Národní sportovní agentura zastavila dotaci na rozestavěný stadion v Hradci Králové

Národní sportovní agentura (NSA) zastavila řízení o dotaci na fotbalový stadion v Hradci Králové. Agentura tvrdí, že poskytnutí dotace by představovalo veřejnou podporu podle práva Evropské unie, která není slučitelná s jejím vnitřním trhem. Hradec přitom zahájil hrubou stavbu stadionu za 568 milionů korun už letos v únoru na místě bývalého všesportovního stadionu. S výtkami a závěrem NSA město nesouhlasí a zvažuje právní kroky.
14. 4. 2022Aktualizováno14. 4. 2022, 19:45|

Skotská fotbalová asociace by se měla omluvit, případně distancovat od poradce, říká Kulhánek

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) požádal britského velvyslance v ČR Nicka Archera, aby tlumočil Skotské fotbalové asociaci žádost o omluvu, případně o distancování od poradce pro rovnoprávnost a diverzitu Marvina Bartleyho. Ten Čechy označil za „zkažené ovoce“. S Archerem se shodl, že projevy rasismu ani xenofobie nepatří do fotbalu, ani do české a britské společnosti.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 13:37|

Fotbalové Euro rozděluje Británii a EU, která varuje před davy na stadionech

Zatímco téměř čtyřiadvacet tisíc Dánů slavilo v Kodani vítězství své reprezentace, tamní bouřlivá atmosféra je během fotbalových zápasů na mistrovství Evropy zatím výjimkou. Diváci přitom i v dánské metropoli mohli zaplnit pouze dvě třetiny celkové kapacity stadionu, a to kvůli protikoronavirovým opatřením.
23. 6. 2021|

Státy EU se po roce a půl vrátily k hovorům o evropských hodnotách v Polsku a Maďarsku

Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se v úterý po roce a půl vrátili k dlouhodobě probíhajícímu řízení s Varšavou a Budapeští. Situace kolem vlády práva a evropských hodnot v Polsku a Maďarsku se v poslední době zhoršuje, řekla před jednáním s ministry místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Jedním z dokladů horšící se situace je nový maďarský zákon zakazující na školách materiály zobrazující homosexualitu či změnu pohlaví nebo například polská soudní reforma, doplnil zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 19:10|

Konec rošád s lahvemi na Euru. UEFA reaguje na chování Ronalda a dalších

Evropská fotbalová unie vyzvala hráče a trenéry na fotbalovém Euru, aby dodržovali závazky ke sponzorům turnaje a aby nedocházelo k dalším excesům s přesouváním lahví s pitím. Kauzu odstartoval portugalský kapitán Cristiano Ronaldo, který na tiskové konferenci před zápasem s Maďarskem od sebe odsunul dvě lahve Coca-Coly.
19. 6. 2021|

Startuje opožděné fotbalové Euro. Provází ho protiepidemické restrikce

S ročním zpožděním začíná v pátek velká událost pro sportovní fanoušky: šestnácté mistrovství Evropy ve fotbale. Poprvé v historii se hraje po celém kontinentu. Koná se od 11. června do 11. července, mezi čtyřiadvaceti účastníky je i český národní tým. Na hráče i fanoušky se vztahují nejrůznější zdravotnická opatření, ať už jde o testy před zápasy, nebo podmínky spojené s mezinárodním cestováním.
11. 6. 2021|

Může se stavět. Antimonopolní úřad zastavil řízení o tendru na královéhradecký stadion

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil správní řízení ve věci tendru na stavbu fotbalového stadionu v Hradci Králové. Město Hradec Králové tak bude moci podepsat smlouvu s vítěznou firmou. Stadion by za 568 milionů korun bez DPH mělo postavit sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont.
24. 3. 2021Aktualizováno24. 3. 2021, 13:15|

Hradec Králové vyhlíží nový fotbalový stadion. Rada už vybrala stavitele

Nový fotbalový stadion v Hradci Králové by mělo za 568 milionů korun bez DPH postavit sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Městská rada je – jako vítěze tendru – doporučila schválit zastupitelstvu, příslušné jednání proběhne příští týden. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu připravuje už déle než patnáct let.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 15:39|

Policie přišla do sídla Fotbalové asociace. Podle médií se zajímala o tendr na dezinfekci šaten

Do sídla Fotbalové asociace České republiky (FAČR) na pražském Strahově se znovu dostavila policie. Informaci několika médií potvrdil mluvčí FAČR Michal Jurman. Asociace podle něj kriminalistům předává veškerou vyžádanou dokumentaci, další podrobnosti neuvedl. Podle serverů Seznam Zprávy a iSport.cz se policisté zajímali o zakázku na dezinfekci šaten. Existuje podezření, že asociace nehospodárně nakládala s finančními prostředky.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 16:31|

Policie mapovala majetek Romana Berbra. Našla balíčky peněz s nápisem „Moje“ i firmu na Seychelách

Policie dále rozkrývá kauzu údajné korupce ve fotbale. Podle spisu zajistila na několika místech miliony korun obviněného Romana Berbra. V jeho bankovní schránce kriminalisté objevili investiční drahé kovy. Zjistili zároveň, že ovládá společnost na Seychelách. I kvůli tomu zůstává bývalý místopředseda fotbalové asociace ve vazbě.
26. 11. 2020|

Berbr zůstává ve vazbě, soud odmítl jeho stížnost

Bývalý místopředseda Fotbalové asociace (FAČR) Roman Berbr obviněný z korupce bude i nadále stíhán ve vazbě. Tam ho poslal v říjnu Obvodní soud pro Prahu 6. Berbr proti rozhodnutí podal stížnost, kterou podle informací ČTK ve čtvrtek zamítl odvolací pražský městský soud. Funkcionář je jedním z 20 obviněných v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy.
19. 11. 2020|

Rozhodčí Grimm byl propuštěn z vazby, bude vypovídat v kauze kolem Berbra

Státní zástupkyně v pátek propustila z vazby rozhodčího Tomáše Grimma. Ten je spolu s dalšími devatenácti lidmi obviněný v kauze ovlivňování fotbalových zápasů. České televizi to řekl Grimmův právní zástupce s tím, že se jeho klient rozhodl vypovídat a tím důvody vazby pominuly. Další tři lidé, včetně bývalého místopředsedy fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra, ve vazbě zůstávají.
30. 10. 2020|

Správcem stavby fotbalového stadionu v Hradci Králové bude společnost Arcadis

Správcem stavby nového fotbalového stadionu v Hradci Králové bude za 31,8 milionu korun bez DPH společnost Arcadis Czech Republic. Rozhodli o tom zastupitelé města. Učinili tím důležitý krok k vypsání čtvrtého tendru na stavební firmu pro stavbu stadionu. Radnice stavbu fotbalové arény na místě nevyhovujícího všesportovního stadionu připravuje přes 15 let.
29. 6. 2020|

Před fotbalovým zápasem s Anglií policie v centru Prahy zadržela několik výtržníků

Policisté v centru Prahy zadrželi několik lidí při zásahu ve dvou restauracích proti fotbalovým výtržníkům. Na Twitteru to uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk; později upřesnil, že zadrženo bylo 31 osob, z toho 14 cizinců. Česká reprezentace se v pátek na stadionu v Edenu střetla v kvalifikačním zápase na mistrovství Evropy proti Anglii.
11. 10. 2019|