TÉMA

Bankovka

O pamětní tisícikorunu je velký zájem. V mrazech se čekalo v dlouhých frontách

Tisíce Čechů čekaly od časného středečního rána ve frontě před pobočkami České národní banky (ČNB), aby získaly speciální tisícikorunu s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny a vzniku české koruny. Kromě Prahy se tvořily dlouhé fronty rovněž v Brně, Ostravě, Ústí nad Labem či Hradci Králové. Banka postupně fronty uzavírala, protože ty, kdo přišli pozdě, by již neodbavila. Ujistila však, že výroční bankovky budou k dispozici i ve čtvrtek. Každý zájemce může koupit nanejvýš pět bankovek. Centrální banka jich vydala 200 tisíc. Lidé už mezitím na internetu tyto bankovky nabízeli za několikanásobně vyšší ceny.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 18:43|

Padělal bankovky za skoro 41 milionů korun, soud mu potvrdil devět let vězení

Vrchní soud v Olomouci potvrdil Filipu Šromovi souhrnný devítiletý trest vězení za padělání eurobankovek a další podvody. Potvrdil tak rozsudek zlínského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Podle rozsudku Šrom vytiskl v roce 2020 4781 kopií bankovek, které tehdy odpovídaly téměř 41 milionům korun. Padělky se poté Šrom, který se k trestné činnosti doznal, pokusil splatit dluh. V případu byli původně obžalováni ještě dva muži, kteří jsou pravomocně obžaloby zproštěni, vina se u nich neprokázala.
17. 1. 2023|

Muchovy bankovky jsou opět k mání. Pamětní pětisetkorunu vydaly malířovy rodné Ivančice

Pamětní pětisetkorunu vytvořenou podle návrhu místního rodáka Alfonse Muchy vydaly Ivančice na Brněnsku ke 160. výročí Muchova narození. Původní umělcovy podklady se ale nedochovaly, proto museli grafici ručně překreslit motiv z dochované bankovky. V oběhu byly Muchovy bankovky jen tři roky kvůli snadné padělatelnosti, vyrobeny byly statisíce podvrhů pětisetkoruny.
24. 7. 2020|

Vzrostl zájem o dílo Karla Gotta. Lidé shánějí i předměty s jeho podobiznou

Písně Karla Gotta nyní znějí častěji než dřív. Hrají se v rádiích i prodejnách hudebních nosičů. Mnohonásobně víc než obvykle se prodávají také rozličné předměty se zpěvákovou podobiznou.
12. 10. 2019|

Limitované bankovky s podobiznou Karla Gotta fanoušci vykoupili za pár hodin. Někdo strávil ve frontě i tři dny

V neděli začal prodej pamětních eurobankovek s podobiznou Karla Gotta. U příležitosti zpěvákových 80. narozenin jich v limitované edici vyšlo pět tisíc kusů. Sběratelé si je mohli koupit pouze v Praze na Jungmannově náměstí. Někteří zájemci tak ve frontě čekali už od čtvrtka, v neděli dosahovala fronta stovek metrů. Bankovky nakonec fanoušci vykoupili během čtyř hodin.
14. 7. 2019|

Nezodpovědné bankovky. V Austrálii jsou v oběhu miliony padesátidolarovek s chybou

Na nově vydaných australských bankovkách v hodnotě 50 australských dolarů je špatně napsané slovo „zodpovědnost“. V anglickém výrazu „responsibility“ chybí jedno měkké i. Australská rezervní banka (RBA) slíbila, že v příštím vydání omyl napraví; 46 milionů bankovek ale zůstane v oběhu, píše BBC.
9. 5. 2019|