TÉMA

Knihy

Kniha roku je Hella. Osudy české Židovky v gulagu rekonstruovala Alena Machoninová

Knihou roku a hlavním vítězem cen Magnesia Litera se stal román Hella, literární prvotina rusistky Aleny Machoninové. Nejlepším prozaickým dílem se stala kniha Rozložíš paměť od Marka Torčíka.
8. 4. 2024Aktualizovánopřed 22 h hodinami|

Literaturou se v Česku živí velmi špatně, upozorňuje Mandys z cen Magnesia Litera

V Česku ročně vychází tisíce knih, cílem výročních cen Magnesia Litera je pomoci čtenářům se na tomto trhu zorientovat. Na nejlepší loňské knihy upozorní 18. dubna. Úspěch má pro autory i praktický dopad – zvýšená pozornost zvedá prodeje. I tak se ale podle spoluzakladatele cen Magnesia Litera Pavla Mandyse psaním uživí jen hrstka českých spisovatelů.
včera|

Lidé otevřou své garáže pro prodej věcí kolemjdoucím. Do akce se zapojuje stále více obcí

Seznámení s novými i starými sousedy a možnost nakoupit dávno zapomenuté poklady. Garážové výprodeje se za třináct let z Černošic, které s akcí v Poberouní začaly, rozšířily i do dalších obcí. Letos garážové výprodeje postupně probíhají na více než dvanácti místech po republice, poprvé například v Jinočanech nebo Kačicích. Tuto sobotu budou konkrétně v Řevnicích, Motole a už zmíněných Kačicích.
12. 4. 2024|

Zrušení DPH u knih zatím čtenáře k větším nákupům nemotivovalo

Zákazníci v Česku už čtvrt roku nakupují knihy s nulovou DPH. Částečně se to projevilo v cenách vybraných titulů a také v příjmech nakladatelství. Některým autorům se zvýší odměny z prodeje. Čtenáře to však k větším nákupům zatím nemotivovalo. Kdo tak nulovou DPH pocítí nejvíce, se teprve ukáže.
2. 4. 2024|

V Lipsku začal knižní veletrh. Čtení umožňuje jiné perspektivy, zdůraznil německý kancléř

Pro veřejnost se otevírá Lipský knižní veletrh, který patří k nejvýznamnějším literárním přehlídkám jara. Roli hostujících zemí letos převzaly Nizozemsko a Vlámsko. Mezi více než dvěma tisíci vystavovateli nechybí ani Česko. Při středečním zahájení projev německého kancléře Olafa Scholze přerušovaly výkřiky nejspíše propalestinských aktivistů.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 15:26|

Magnesia Litera má nominace za rok 2023. V próze se rozhodne mezi Machoninovou, Šestákem a Torčíkem

Třiatřicet titulů z prózy, poezie či tvorby pro děti a mládež se uchází o ceny Magnesia Litera za rok 2023. Nejlepší loňské literární počiny budou známy 18. dubna v přímém přenosu České televize. Součástí hlavního ceremoniálu se poprvé stane vyhlášení vítězů žánrových kategorií za detektivku, fantastiku a humoristickou knihu.
14. 3. 2024|

Filipínec předělal svůj domek na veřejnou knihovnu. Chce inspirovat chudé děti k četbě

Kousek od rušné obchodní čtvrti metropole Filipín Manily proměnil tamní milovník knih Hernando Guanlao svůj dům v prostor, který umožňuje lidem oddávat se jedné z jeho celoživotních vášní – čtení. Veřejná knihovna začala před dvěma dekádami jako výstava padesáti knih na chodníku, nyní jich na provizorních policích leží tisíce. A jejich počet díky dárcům stále přibývá. Projektem veřejné knihovny chce dvaasedmdesátiletý Guanlao pomoci především dětem, které si kvůli chudobě nemohou knihy a vzdělání dovolit.
4. 3. 2024|

Do plzeňské knihovny už se nevejdou další knihy. Čeká ji proto rekonstrukce za sto milionů

Městskou knihovnu v Plzni čekají opravy za sto milionů korun. I když je to jedna z největších knihoven v Česku, nedostává se jí prostoru na knihy a na pořádání přednášek. Nejzásadnější proměnu čeká nejrušnější podlaží – tedy přízemí, kterým denně projde kolem pěti set čtenářů.
4. 1. 2024|

Papírové knihy zlepšují dětem porozumění textu násobně víc než digitální čtení, zjistila studie

Pro rozvoj dětského myšlení je mnohem výhodnější věnovat se čtení klasických knih než brouzdat po internetu. Čtení tištěných textů totiž zlepšuje porozumění více než čtení digitálních materiálů. Vyplývá to z nové studie vědců z Valencijské univerzity.
18. 12. 2023|

Vánoce nebudou tak štědré jako loni, ukazuje průzkum. V kurzu jsou dárky z druhé ruky

Vánoce českých domácností budou letos skromnější než loni. Lidé za dárky, výzdobu a jídlo plánují podle průzkumu České bankovní asociace utratit zhruba dvanáct tisíc korun, o 1500 méně něž minulý rok. Zároveň také stoupá obliba dárků z druhé ruky – například knih či elektroniky.
3. 12. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Co mění vládní konsolidační balíček?

Úsporný balíček podle vládní pětikoalice přibrzdí zadlužování státu. Schodky rozpočtů má v příštích dvou letech srazit zhruba o 151 miliard. Snížení výdajů má přinést 78 miliard korun, zvýšení odvodů 72 miliard. Přinášíme přehled změn, které konsolidační balíček obsahuje. Většina má vstoupit v platnost příští rok.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 19:49|

Sbírka knih spisovatele Milana Kundery se přesunula z Paříže do Brna

Skoro tunu knih přivezli o víkendu pracovníci Moravské zemské knihovny (MZK) z pařížského bytu spisovatele Milana Kundery. V Brně, kde se Kundera narodil, už z dřívějška mají část spisovatelova archivu a překlady jeho knih do mnoha světových jazyků. Nyní převáželi osobní knihovnu, kterou si Kundera nechával až do posledních chvil. Zemřel 11. července.
28. 8. 2023|

Lidé chápou potřebu šetřit, s úsporným balíčkem ale většina nesouhlasí, říká průzkum

Tři čtvrtiny české veřejnosti se shodují v tom, že je třeba šetřit s veřejnými penězi. S celým balíčkem opatření k ozdravení státních financí, který minulý týden představila vláda, ale souhlasí jen necelá desetina lidí a 25 procent jen s částí návrhů. Dvě třetiny lidí se zveřejněnou podobou konsolidačního balíčku nesouhlasí. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM/MARK, která ho provedla od 15. do 17. května mezi 800 lidmi staršími 18 let.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 18:49|

Být umělcem znamená mít ještě jinou práci. Podle výtvarné i literární scény Česko plýtvá talenty

Jsme svědky amaterizace, ztrácíme talenty, na umění vyděláváme jinou prací. To všechno zaznívá v průzkumech, které nedávno mapovaly situaci umělců na výtvarné a literární scéně. Mají sloužit jako podklad k přípravě takzvaného statusu umělce, který by měl definovat jejich roli například v sociálním systému a vůbec rozeznat jejich existenci. Česko se k jeho zavedení zavázalo Evropské unii, zatím ale není jasné, jak bude vypadat. Podle ministerstva kultury mají různé skupiny různá očekávání.
6. 5. 2023|

Koaliční lídři budou znovu debatovat o úsporách. Podle premiéra pokračuje i jednání o úpravě DPH

Vládní strany dál zvažují změny některých sazeb daně z přidané hodnoty od příštího roku. Premiér Petr Fiala (ODS) upřesnil v rozhovoru pro Českou televizi, že koalice jedná o tom, jestli ponechat tři sazby, nebo mít jenom dvě. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložil návrh, který počítá se sjednocením dvou nižších sazeb DPH –⁠ místo deseti a patnácti procent by činila 14 procent. Základní sazba by zůstala 21 procent. Premiér ale upozorňuje, že vládní strany ještě na úpravách DPH dohodnuté nejsou. Výsledek jednání oznámí v polovině května.
1. 5. 2023|

Knihkupci a nakladatelé nesouhlasí se zvýšením DPH

Aktuální úvahy vlády o úpravě DPH se týkají mimo jiné i knižního trhu. Pokud by desetiprocentní snížená sazba stoupla na diskutovaných třináct až čtrnáct procent, zdražily by i knihy. Svaz českých knihkupců a nakladatelů proti záměru protestuje.
24. 1. 2023|

Pročtené léto poradí dětem, s jakou knihou trávit prázdniny. Můžou ji i recenzovat

Projekt Mravenčí chůva podruhé připravil pro děti a rodiče aktivitu nazvanou Pročtené léto. Každý prázdninový týden přiblíží řadu tipů pro letní čtení k vybraným tématům. Počítají se i audioknihy.
2. 7. 2022|

Za kulturu utratí Češi 250 korun měsíčně. Zajímají je památky, na baletu někteří nebyli nikdy

Za kulturu vydají Češi měsíčně v průměru 250 korun. Nejčastěji poznávají památky. Vyplývá to z průzkumu Kanceláře Kreativní Evropa, která je českým zastoupením stejnojmenného programu Evropské unie.
21. 4. 2022|

Vrcholí nákupní slevová kampaň Black Friday, stoupají také počty přepravovaných balíků

Nákupní slevová akce Black Friday přilákala do kamenných obchodů i na výdejní místa e-shopů a dopravců tisíce zákazníků. Slevové kampaně jsou letos výjimečně dlouhé. Někteří obchodníci je vztáhli i na celý měsíc. Kvůli výpadkům u dodavatelů je ale některé zboží hůř dostupné, hlavně elektronika. Lidé využívají slevové akce především k nákupu vánočních dárků. Pospíchají i kvůli zhoršující se epidemické situaci.
26. 11. 2021|

Vánoce zkomplikují výpadky. Probíhá souboj o papír, chybět mohou interaktivní hračky a ubude zřejmě i slev

Čeští obchodníci se už připravují na Vánoce. Kvůli problémům s dopravou i výrobou se jim ale zpožďují dodávky některého zboží a hrozí, že mnohé z nich může chybět. To se zřejmě projeví i na výši slev a celkové ceně. U té sice prodejci oslovení Českou televizí slibují, že ji ještě pro letošní sezonu udrží, avšak od příštího roku by mohla třeba elektronika, hračky nebo knihy zdražovat o jednotky až nižší desítky procent. Očekávají totiž, že potíže v dodavatelském řetězci budou pokračovat.
24. 10. 2021|

Nakladatelům chybí papír. Knihy na vánoční trh tak budou zdražovat

Loni knižní trh omezila pandemie, letos se k potížím nakladatelů přidal nedostatek papíru. Potýkají se s ním největší hráči tuzemského trhu i ti, kteří mají v edičních plánech jen desítky titulů ročně. Knihy by kvůli tomu mohly ještě letos podražit. Problém je podle nakladatelů v celé Evropě a zřejmě souvisí i s čínským trhem. Pro velké nakladatele problém znamená výpadek tržeb v řádu milionů korun.
9. 9. 2021|

30 let zpět: Je to kniha velice česká

Nakladatelství Lidové noviny vydalo první dva svazky Budování státu, stěžejního díla významného představitele meziválečné žurnalistiky Ferdinanda Peroutky. O jejím významu pohovořil český premiér Petr Pithart.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
4. 9. 2021|

Kdo není bohatý, jako kdyby v Indii neměl právo na život, míní cestovatelka Pavla Jazairiová

Po knihách o Africe, Izraeli, Palestině nebo Mexiku se spisovatelka, novinářka a cestovatelka Pavla Jazairiová znovu vrátila do Indie. V Interview ČT24 mluvila o další knize, která bude o globalizované Indii, již podle ní řadovým Indům „ukradly“ bohaté monopoly. Podle cestovatelky také v zemi začíná vřít náboženské napětí mezi hinduisty a muslimy.
12. 4. 2021|

Stál za operací, která vedla k aféře Watergate a pádu prezidenta Nixona. Zemřel Gordon Liddy

Ve věku 90 let zemřel v úterý Gordon Liddy, jeden z důležitých aktérů nechvalně známé aféry Watergate, která vedla v roce 1974 k nucenému odchodu Richarda Nixona z funkce prezidenta USA. Liddy pomáhal republikánskému prezidentovi s volební kampaní ke znovuzvolení a měl na starosti vloupání do ústředí Demokratické strany ve washingtonském komplexu Watergate. Ve vězení strávil čtyři a půl roku.
31. 3. 2021|