TÉMA

Dallas

Střelec z El Pasa dostal devadesát doživotních trestů, za oběti si vybíral Hispánce

Devadesát doživotních trestů udělil americký federální soud muži, který před čtyřmi lety zavraždil třiadvacet lidí a dalších dvaadvacet zranil při hromadné střelbě v texaském El Pasu. Pachatel vyznávající nadřazenost bílé rasy si jako oběti útoku vybíral Hispánce.
7. 7. 2023|

Střelec zabil v nákupním centru u Dallasu osm lidí, policie jej zneškodnila

Sobotní střelba v nákupním centru poblíž texaského Dallasu má osm obětí. Nejméně sedm dalších lidí utrpělo zranění, tři z nich jsou v kritickém stavu. Mrtvý je pak i muž, který za útokem stál. Motiv jeho činu zatím není známý. Prezident Joe Biden po střelbě znovu vyzval Kongres, aby zakázal útočné pušky.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 18:13|

Mrazivé počasí v USA si vyžádalo pětašedesát obětí. Nejhůře je zasažen stát New York

Extrémní mrazy ve Spojených státech mají podle tamních úřadů už nejméně pětašedesát obětí. Nejvíce zasažený je stát New York, kde již zemřelo víc než třicet lidí. V Buffalu jsou tisíce lidí bez elektřiny a ve městě zároveň platí kvůli sněhové bouři zákaz používání aut. Zrušeny jsou nadále tisíce letů. Velkou většinu z nich provozuje společnost Southwest Airlines, na níž se kvůli nezvládnutí situace snáší tvrdá kritika a pozornost federální vlády.
28. 12. 2022Aktualizováno28. 12. 2022, 21:00|

Texas je stále sevřen ledovým počasím, mnozí jsou bez vody. Biden schválil federální pomoc

Americký prezident Joe Biden schválil vyhlášení stavu velké katastrofy pro Texas, který sužují silné mrazy. Opatření státu zajistí další pomoc, píše Reuters. Pojišťovny očekávají kvůli mrazivému počasí v Texasu rekordní ztráty. Mrazy v celých USA zřejmě připravily o život téměř šedesát lidí.
20. 2. 2021Aktualizováno20. 2. 2021, 16:29|

V Texasu po výpadcích proudu váznou dodávky vody i jídla. Zimní bouře míří na severovýchod USA

Půl milionu domácností v americkém Texasu zůstává kvůli mrazivému počasí bez elektřiny. Obří výpadek v dodávkách energií způsobený sněhovou bouří se daří napravovat jen pomalu. Problémy jsou i s dodávkami vody a zasobováním obchodů. Husté sněžení se přesouvá na východ USA, velmi nízké teploty ale na jihu a středozápadě zůstávají. Obětí mrazů a dopravních nehod na náledí jsou už hlášeny desítky.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 20:24|

Rekordní mrazy v USA mají dvacet obětí, v nezateplených domech klesají teploty k nule

Bez elektřiny a v některých případech i bez přísunu vody čelí lidé na jihu Spojených států rekordně mrazivému počasí, které už několik dní komplikuje život v Texasu a okolních státech. V nezateplených domech podle výpovědí místních teploty padají pod bod mrazu a obnovení dodávek proudu by mohlo trvat i několik dní. Americká média už s rozsáhlou „zimní bouří“ spojují dvě desítky úmrtí, přičemž některá způsobil přímo mráz, jiná vyplynula z pokusů zahřát se.
17. 2. 2021|

Před padesáti lety si lidé poprvé zahráli golf na Měsíci

Apollo 14, osmá pilotovaná mise stejnojmenného amerického vesmírného programu, trvala devět dní. Do dějin se zapsala jako v pořadí třetí, které se podařilo přistát na Měsíci. Kosmická loď s tříčlennou posádkou odstartovala z vesmírného střediska na Mysu Canaveral 31. ledna 1971 a na měsíčním povrchu přistála 5. února.
5. 2. 2021|

Schvalování korespondenčních voleb pro Čechy v zahraničí vázne, ve hře je návrh opozice i vlády

Vláda zřejmě nestihne zavést korespondenční hlasování pro české občany v zahraničí. Zákon je sice napsaný, kabinet se k němu ale ještě nedostal. Usnadnit volby Čechům v cizině chce i část opozice a připravila proto vlastní úpravu. Opoziční návrh čeká už rok a půl v Poslanecké sněmovně na projednání.
30. 1. 2021|

Brňané přejmenovali Dallas na Moravu. O názvu lodi rozhodla anketa

Renovovaná historická loď, která se vrátila v úterý z loděnice v Hlavečníku na Pardubicku do Brna, ponese jméno Morava. Od roku 1955 už tak bude mít třetí jméno. Rozhodli o tom brněnští radní na základě hlasování obyvatel města. Do ankety se zapojilo 3530 lidí.
3. 6. 2020|

Trump nařídil mobilizovat všechny síly. Smrt Floyda byla zneužitím moci, míní šéf evropské diplomacie

Americký prezident Donald Trump nařídil mobilizaci všech dostupných civilních i vojenských sil s cílem zastavit již týden trvající nepokoje, které se rozpoutaly po násilné smrti Afroameričana George Floyda. Protesty se konaly v 75 městech. Přes zákaz nočního vycházení, který platí ve 40 z nich, lidé zůstali v ulicích i v noci. K demonstracím se vyjádřil i šéf evropské diplomacie Josep Borrel. Ten uvedl, že EU podporuje právo Američanů na poklidné protesty.
2. 6. 2020Aktualizováno2. 6. 2020, 23:16|

Do Brna se vrátila zrekonstruovaná loď Dallas. Zatím má číslo, na nové jméno čeká

Do Brna se vrátila rekonstruovaná historická loď Dallas z roku 1955. V loděnici v Hlavečníku na Pardubicku se podrobila důkladné renovaci i za dohledu památkářů. Opravy stály 15 milionů korun. Práce na lodi budou pokračovat během června v areálu lodní dopravy Dopravního podniku města Brna. Plavidlo, které zatím čeká na nové jméno, sveze první turisty pravděpodobně v červenci.
2. 6. 2020|

Ani Moskva, ani Dallas. Brněnští politici vyhlašují nové hlasování o jménu výletní lodi

Z pojmenování opravené lodě brněnského dopravního podniku, která má letos vyplout po mnoha letech na Brněnskou přehradu, se stalo politikum. Vedení města rozhodlo, že neponese původní název Moskva z roku 1955, který si Brňané vybrali v anketě. Byl podle nich poplatný době. Navrhují proto pojmenování Bratislava nebo Morava, o předem vybraných možnostech lidé budou opět hlasovat v anketě.
13. 2. 2020|

Sezona končí. Brněnskou přehradou brázdí poslední lodě

Ve středu končí 73. plavební sezona na Brněnské přehradě, cestující se ale budou moci svézt i ve čtvrtek při slavnostním uzamčení hladiny. Příští sezonu budou lodě Dopravního podniku města Brna obsluhovat o jednu bezbariérovou zastávku více. Na přehradu se vrátí i opravená loď Dallas pod původním jménem Moskva.
30. 10. 2019|

Z Dallasu bude Moskva. Loď se po rekonstrukci vrátí na Brněnskou přehradu s původním jménem

Loď Dallas, která se od padesátých let pod jménem Moskva plavila po Brněnské přehradě, má za sebou nejnáročnější část rekonstrukce. V dubnu se má vrátit na přehradu se svým původním jménem. Poté, co absolvuje všechny potřebné zkoušky, bude moci v létě vyplout s cestujícími.
12. 10. 2019|