TÉMA

Eva Urbanová

Useknutou hlavou Salome dnešního diváka nešokuje, nelidskost ale zůstává
Expresivní a šokující, popisuje Národní divadlo Brno operu Salome, kterou nově uvádí na jedné ze svých scén. Biblí inspirovaný příběh hudbou převyprávěl Richard Strauss, vyšel z divadelní hry Oscara Wildea.
20. 6. 2023|
Národní divadlo zahájilo sezonu s vyšším vstupným a novými šéfy. Za 140 let přežilo větší krize, připomněl ředitel
Národní divadlo zahájilo 140. sezonu. Chystá pro ni devatenáct premiér v činohře, opeře i baletu. Za vstupenky si diváci kvůli vyšším cenám energií připlatí. S novou sezonou přichází částečná proměna uměleckého managementu. Slavnostní zahájení, jehož součástí bylo i předávání cen, bylo vyhrazeno divadelníkům. Pro veřejnost připravuje Národní divadlo zahájení 1. září na Střeleckém ostrově.
29. 8. 2022|
Poslední sbohem Gottovi řekli Bohdalová, Bílá i prezident Zeman
Katedrálu sv. Víta zaplnili v sobotu 12. října blízcí Karla Gotta. Rodina a přátelé se do chrámu, významného pro českou historii, přišli rozloučit se zesnulým zpěvákem, jehož význam je nesporně zásadní pro tuzemské hudební dějiny. Svatovítského rekviem se účastnili i zástupci politické scény, v čele s prezidentem Milošem Zemanem. Atmosféru zádušní mše přibližuje fotogalerie.
12. 10. 2019|
Už z hor zní zvon. Svatovítské rekviem vyprovodilo Karla Gotta na věčnost
Zádušní mší v katedrále sv. Víta pokračovalo první víkendový den poslední loučení s Karlem Gottem, který zesnul 1. října. Obřad se konal za účasti nejvyšších státních představitelů. Ze zpěvákových kolegů a přátel ke sbohem přispěli například Jiřna Bohdalová, Dagmar Havlová, Jiří Bartoška či Vojtěch Dyk. Po zádušní mši se konalo ještě poslední rozloučení v kruhu nejbližších v motolském krematoriu v Praze.
12. 10. 2019Aktualizováno12. 10. 2019, 12:48|