TÉMA

Patria

Plán na záchranu se změnil v katastrofu. Patria s židovskými uprchlíky šla ke dnu před 80 lety

Před 80 lety se na dohled od Haify utopilo 270 židovských uprchlíků z Evropy. Britské úřady nechtěly loď s běženci, včetně mnohých z bývalého Československa, vpustit do tehdejší Palestiny. Židovská odbojová organizace se proto pokusila loď poškodit, tak aby nemohla být odtažena z přístavu. Nálož ale plavidlo poškodila víc, než bylo v plánu, a Patria šla ke dnu.
25. 11. 2020|

Česká ekonomika by se kvůli celním válkám do recese dostat neměla, říká člen rady ČNB

Česká ekonomika by se neměla dostat do recese, zpomalení růstu pod potenciál ekonomiky ovšem může nastat. Vyplývá to z aktuálního vyjádření člena bankovní rady České národní banky Tomáše Holuba na debatě k brexitu a obchodním válkám. Ve druhém čtvrtletí česká ekonomika vzrostla o 2,8 procenta, což je podle Holuba blízko dlouhodobě udržitelného maximálního růstu tuzemské ekonomiky.
15. 10. 2019|
Obchodní války

Obchodní jednání mezi USA a Čínou se blíží. Očekávání jsou optimistická

Čínský vicepremiér Liou Che se v pátek odpoledne setká s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a ministrem financí Stevenem Mnuchinem. Večer se pak počítá i se setkáním Lioua s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten mezitím prohlásil, že dosavadní rozhovory probíhají „velice dobře“, navíc americkým tiskem proběhly informace, že některé společnosti budou smět opět obchodovat se společností Huawei.
11. 10. 2019|