TÉMA

Zuzana Ožanová

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|

Poslanci během interpelací řešili nábor policistů. Jejich počet se zvýšil o 800, řekl Rakušan

Poslanci měli ve čtvrtek na programu pravidelné ústní a písemné interpelace. Dopoledne však projednali jen čtyři ze čtrnácti, a to kvůli omluvám členů vlády, ale i zákonodárců. Z jednacího dne nebo z jeho části se omluvilo dvanáct z osmnácti zástupců kabinetu včetně premiéra Petra Fialy (ODS) a skoro čtvrtina poslanců. Během odpoledne pak padly dotazy například na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) ohledně stavů u policie nebo ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) kvůli přesčasům lékařů.
26. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 18:47|

Rozpočtový výbor odmítl většinu návrhů opozice k úspornému balíčku

Sněmovní rozpočtový výbor podle očekávání odmítl hlasy koalice téměř všechny opoziční úpravy vládního konsolidačního balíčku. Negativní stanoviska ve středu prosadili koaliční zástupci u návrhů ANO a SPD, které by až na výjimky zvýšily výdaje státního rozpočtu. Výbor dával doporučení k jednotlivým návrhům, jichž bylo předloženo osm desítek. Sněmovna má balíček a jeho případné úpravy začít schvalovat tento pátek na mimořádné schůzi.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 23:14|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Zjednodušení bodového systému prošlo druhým čtením. Při interpelacích zněla kritika úsporného balíčku

Poslanci ve čtvrtek podpořili ve druhém čtení navrhované změny bodového systému řidičů. Vznesli tři desítky pozměňovacích návrhů. Ze zákona by tak například mohla zmizet povinnost dodržovat minimální odstup při předjíždění cyklistů. Sněmovna řešila i návrh zákona, který má podnikatelům v přechodných potížích pomoct předejít úpadku, a předlohu ke zrychlení a zjednodušení procesu veřejných dražeb. V úvodu poslance zaměstnaly písemné interpelace na členy vlády. Od půl třetí odpoledne začaly ústní interpelace. Nejčastěji se dotazy poslanců na členy vlády týkají konsolidačního balíčku, od opozice zněla jeho kritika.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 18:06|

Vodáci budou moci plout s půl promile alkoholu, schválila to sněmovna

Vodáci budou zřejmě moci plout po vybraných úsecích řek s půl promile alkoholu bez hrozby pokuty. Návrh podpořila sněmovna, projedná ho Senát. Ve třetím čtení měli poslanci rovněž schvalovat koaliční novelu služebního zákona, která zejména ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech, schůzi ale přerušili.  Na úvod uctili minutou ticha památku zesnulé britské panovnice Alžběty II., která zemřela ve čtvrtek odpoledne ve věku 96 let.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 14:21|

Sněmovna podpořila informování o spotřebě tepla aspoň jednou za měsíc. Projednala i služební zákon

Poslanci pokračují v započaté schůzi z minulého týdne. V úvodním kole sněmovna podpořila novelu, která má zavést časté poskytování informací z dálkových odečtů tepla a teplé vody v bytech. Sněmovna rovněž řešila služební zákon a poslala jej do závěrečného čtení. Předloha vládních poslanců zcela ruší současné omezení v počtu náměstků členů vlády a ruší funkce odborných náměstků na ministerstvech. Předpokládá také další změny ve státní službě. Novelu kritizovaly opoziční hnutí ANO a SPD.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 16:51|

Parkoviště a silnice jako odkladiště vraků by měly skončit. Poslanci schválili snazší odtah

Větší pravomoci pro vlastníky silnic a veřejných parkovišť připravují poslanci. Nově by mohli odtahovat vozidla, která nemají déle než půl roku platnou technickou prohlídku. Novelu zákona podpořilo 179 poslanců, nyní putuje do Senátu. Podle současné legislativy je možné odtáhnout vrak auta jen v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor.
22. 1. 2020Aktualizováno22. 1. 2020, 19:11|
Události komentáře

Vyčlenění státních zástupců z moci výkonné? Je mimo realitu, aby byla i moc prokurátorská, říká Hrnčíř

Spor o podobu a fungování státních zastupitelství pokračuje. Změny má přinést novela zákona připravovaná ministerstvem spravedlnosti. Objevila se ale i myšlenka, že by státní zástupci byli speciálně vyčlenění v ústavě. Představa, že by vedle moci zákonodárné, výkonné a soudní byla ještě nějaká prokurátorská, je však podle člena sněmovního ústavně-právního výboru Jana Hrnčíře (SPD) mimo realitu. I podle místopředsedkyně výboru Zuzany Ožanové (ANO) by to bylo proti všem principům. Oba byli hosty pořadu Události, komentáře.
11. 10. 2019|