TÉMA

Martin Štěpánek

Projet, či neprojet? Řidiči z Českých Budějovic nevědí, zda se mají řídit značkami, či rozhodnutím soudu

Komplikace se zklidněním dopravy v centru Českých Budějovic dál pokračují. Krajské město se loni rozhodlo, že omezí vjezd na náměstí, na začátku letošního roku to ale krajský soud zrušil a nařídil návrat k původnímu dopravnímu značení. Radnice teď zjistila, že na postupný návrat dopravy do centra nemá celý měsíc, ale jenom jednu noc.
3. 2. 2023|

Češi nemají přehled o tom, jak moc plýtvají potravinami, upozorňují vědci

Češi vyhazují výrazně více potravin, než subjektivně vnímají. Na konferenci o potravinovém odpadu to řekla Lea Kubíčková z Mendelovy univerzity Brně. Z jejího výzkumu vyplynulo, že jeden člověk vyhodil loni v průměru 33 kilogramů potravin, respondenti ale tvrdili, že vyhodili měně než poloviční množství. K podobnému výsledku dospěl také výzkum Akademie věd, podle kterého lidé nedokážou správně odhadnout množství potravin, které vyhodí.
26. 10. 2022|

Tolerance menšího množství alkoholu u vodáků je opět ve hře. Neplatila by ale všude

Politici znovu otevírají možnost tolerance alkoholu u vodáků. Návrh už prošel druhým čtením. Povolené množství alkoholu by však bylo omezené – bez pokuty by někde mohl mít vodák až půl promile. Odpůrci to považují za nebezpečné, zastánci zase tvrdí, že změna by odpovídala tomu, jak to na českých řekách vypadá už teď.
25. 7. 2022|

Svobodná Evropa začala před 70 lety přinášet do Československa celodenní objektivní informace i novou naději

Pravidelné celodenní vysílání Rádia Svobodná Evropa (RFE) v češtině odstartovalo z mnichovského studia 1. května roku 1951. Pro socialistický režim se stalo nepřítelem, pro Čechoslováky bylo v době totality jedním z mála objektivních zdrojů informací, které kvůli komunistickým rušičkám provázelo charakteristické praskání a pískání.
1. 5. 2021|
Počasí

Silničáři kvůli sněhu zavřeli silnici v Jizerských horách. V noci a ráno se může tvořit náledí

V Česku v nižších polohách druhý den prší, ale s přibývající výškou se srážky mění ve sněhové. Dopoledne způsobil sníh potíže kamionům na dálnici D1 u Humpolce. V Jizerských horách je poprvé od jara uzavřena silnice u přehrady Souš, kterou silničáři neupravují, když ji sníh zavane. Český hydrometeorologický ústav vyhlásil na středeční odpoledne a večer výstrahu na vydatné sněžení, v noci a ráno se navíc může tvořit náledí.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 17:53|