TÉMA

Sociální politika

Děti vězňů často zůstávají samy na těžké emoce a traumata. V Česku je jich 40 tisíc

O dětech, které mají rodiče ve vězení, se někdy mluví jako o neviditelných obětech trestných činů. Právě jim se věnuje unikátní výzkum Masarykovy univerzity. Ten mimo jiné ukázal, že často zůstávají samy na těžké emoce a traumata, které jim uvěznění matky nebo otce přineslo.
16. 12. 2023|

Teplárny možná 17 miliard nedostanou. Ceny energií klesají, tvrdí Bartoš. Podle Dostálové by vláda měla slib splnit

Po zdražení elektřiny by se lidé v Česku mohli v příštím roce dočkat i zdražení tepla. Už ve středu má vláda rozhodovat o tom, že nedá 17 miliard korun, které měly kompenzovat ceny tepla. Tyto peníze přitom loni slíbila. Podpora měla jít přes teplárny tuzemským domácnostem. Podle vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) už ceny energií klesají, řekl to v Otázkách Václava Moravce. Místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) si myslí, že závazek pro teplárny by se měl přesto dodržet.
8. 10. 2023|

Vláda schválila zvýšení existenčního a životního minima o 5,2 procenta

Životní minimum se od ledna zvýší. Pro člověka, který žije sám, se zvedne ze 4620 na 4860 korun. Vzroste tak o 5,2 procenta. Stejně se upraví i minimální částky pro dospělé a děti v domácnosti, které jsou nižší. Upraví se také existenční minimum z 2980 na 3130 korun. Nařízení ve středu schválila vláda.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 16:44|

30 let zpět: Vznikl Romský demokratický kongres

Před 30 lety došlo k historickému okamžiku v romské komunitě v Československu založením Romského demokratického kongresu. Mezi jeho ambice patřila i spolupráce na přípravě Ústavy České republiky. A jaký byl postoj Romů k chystanému rozdělení Československa?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 7. 2022|

Odbory a vláda se přou o podporu rodin. Kdo rychle dává, dvakrát dává, říká Středula

Vláda na svém středečním zasedání schválila mimořádnou protiinflační podporu pro rodiny s dětmi; domácnostem s čistým ročním příjmem do jednoho milionu korun slíbila jednorázovou podporu pět tisíc na dítě. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) jde o efektivně zacílenou pomoc, šéf odborové centrály Josef Středula pochybuje, zda v současné ekonomické situaci stačí – a jestli nepřijde příliš pozdě, protože výplata bude potřebovat vlastní zákon. O podpoře debatovali v Událostech, komentářích.
28. 4. 2022|

Pokud dojde k zadlužení budoucích generací, o zvyšování daní by se mělo mluvit, řekl Michálek

Na prvním místě by měla být rozpočtová odpovědnost, abychom nezadlužili další generace, řekl v pořadu Interview ČT24 předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v souvislosti s pomocí uprchlíkům z Ukrajiny i zdražováním energií. Rozumné je nyní podle něj vyhodnocení současné daňové politiky, pomoci by mohla úprava daňového mixu.
14. 4. 2022|

Německé Zelené nově povede Langová a Nouripour

Němečtí Zelení si na digitálním sjezdu vybrali do svého čela poslance a favority volby Ricardu Langovou a Omida Nouripoura. Osmadvacetiletá Langová ve vedení strany, tradičně vedené dvěma lídry, nahradí nynější ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou a 46letý Nouripour vystřídá ve stranické funkci současného ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka.
29. 1. 2022|

Starosti pěti generací. Ženy se na Sumatře snaží vymanit z chudoby pomocí palmového oleje

Malajské ženy všech generací překračují ilegálně hranice ostrovů Borneo a Sumatra směrem do Indonésie. Zde hledají práci spojenou s pěstováním palmového oleje. I přesto, že jsou si vědomy své nelegální činnosti, nemají jinou šanci, jak se vymanit z chudoby ve své zemi. V důsledku špatné imigrační a sociální politiky se z nich často stávají oběti systému. Jsou ve své práci vykořisťovány, někdy až na hranici otroctví. Obrazová galerie zachycuje těžkou práci pěti generací žen z jedné rodiny na palmových plantážích Sumatry.
19. 11. 2020|

Lidé mohou opět darovat přespání v teple. S nocleženkami letos bezdomovci dostanou i sociální pomoc

Zájemci mohou i letos začít pořizovat nocleženky, díky nimž mohou lidé bez přístřeší přečkat chladnou noc v teple. Tuto poukázku pro potřebné na přenocování v noclehárnách je možné koupit za sto korun přes internet na adrese noclezenka.cz. V minulé zimní sezoně dárci věnovali 23 tisíc těchto kuponů. Čtvrtý ročník projektu na tiskové konferenci představili zástupci Armády spásy. K noclehu organizace začne rovnou poskytovat i další pomoc, aby se lidé v nouzi odrazili ode dna.
30. 10. 2019|

V Polsku začaly volby. PiS míří k jasnému vítězství, opozici nepomáhá ani spojování sil

Vládní strana Právo a spravedlnost míří v nedělních parlamentních volbách v Polsku k jasnému vítězství. Těží především ze sociální politiky, která poprvé po pádu komunismu významněji pomohla chudší části společnosti. To vykrádá elektorát levicové opozice, která se v průzkumech potácí na třetím místě. Druzí liberálové zase podle mnohých jen kritizují a nenabízejí důvěryhodný pozitivní program. Opozici nepomáhá ani spojování sil. Lidé v neděli rozhodují o novém složení obou komor parlamentu.
11. 10. 2019Aktualizováno13. 10. 2019, 08:04|