TÉMA

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze

Univerzitám chybí zhruba deset miliard, akademici upozorňují na zhoršení kvality vzdělání

Vysoké školy žádají navýšit výdaje na univerzitní vzdělání a vědu. Podle nich je objem financí vydávaný na vysoké školy nižší, než je průměr zemí Evropské unie. Zároveň chtějí, aby s nimi vláda dohodla střednědobý výhled financování. Na shromáždění zástupců vysokých škol, odborů a profesních asociací to prohlásila prezidentka České konference rektorů (ČKR) Milena Králíčková. Bez splnění těchto základních požadavků nebudou podle ní moci univerzity zajistit kvalitu vzdělání a konkurenceschopnost. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) uznal, že výdaje na vysoké školy rostly v minulých letech pomalu, kritizoval ale univerzity za velké platové rozdíly mezi jednotlivými fakultami.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 14:31|

Policie obvinila tři lidi kvůli zřícení budovy v Praze, při kterém se zranili tři dělníci

Policie zahájila trestní stíhání tří lidí kvůli zřícení části rekonstruované budovy v centru Prahy v Mikulandské ulici, při kterém se přesně před pěti lety zranili tři dělníci. Uvedl to mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Dozorové státní zastupitelství zatím nechce k obvinění sdělit žádné podrobnosti. U náročného zásahu se v červenci 2018 vystřídalo téměř 120 hasičů.
17. 7. 2023|

Grand designéry roku 2022 jsou Lexová a Smetana. Jejich sedací nábytek inspirovaly dětské schovávačky

Absolutním vítězem cen Czech Grand Design je potřetí za sebou tvůrčí duo. Grand designéry roku 2022 se stali Terezie Lexová a Štěpán Smetana, Akademii designu zaujali kolekcí sedacího nábytku. Pořadatelé dále udělili ceny v osmi kategoriích, mimo jiné i za nové pojetí hasicího přístroje či fototerapeutické svítidlo. Už poněkolikáté se ocenění za svou tvorbu dočkala módní designérka Liběna Rochová.
21. 3. 2023|

Zemřel přední český historik umění Jiří Šetlík, jeden ze zakladatelů Chalupeckého ceny

Ve věku 93 let v sobotu zemřel historik umění Jiří Šetlík. Oznámila to v neděli jeho dcera Michaela Beňová Šetlíková. Šetlík patřil v 60. letech k předním osobnostem české výtvarné scény. Publikoval v několika výtvarných periodikách, vedl Sbírku moderního umění Národní galerie, byl ředitelem Uměleckoprůmyslového muzea (UPM), působil jako pedagog. Jeho kariéru narušila normalizace, během níž měl zakázanou odbornou činnost, nesměl ani učit. Až po roce 1989 se mohl vrátit ke své profesi. Tři roky také působil na československém velvyslanectví v USA, pokračoval i v pedagogické práci.
29. 1. 2023|

Nekončící pátrání po Ester. Kostýmní výtvarnice svým způsobem skrytě spolurežírovala slavné filmy v 60. letech

Šlo o nepolapitelnou osobnost, která o sobě říkala, že „snad trochu rozumí filmu“, přitom neformálně a neviditelně ovlivňovala ty nejznámější představitele české nové vlny. Filmová výtvarnice Ester Krumbachová za sebou nechala rozsáhlou pozůstalost dopisů, fotografií, polaroidů, básní, kreseb, kostýmních návrhů, esejů i amuletů, k nimž se dlouho nemohl nikdo dostat. Letos se však část jejího archivu objevila on-line. Co o ní její pozůstalost říká?
27. 11. 2022|

Jindřich Vybíral obhájil funkci rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové

Akademický senát Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) zvolil rektorem na příští čtyři roky historika umění Jindřicha Vybírala, který tuto funkci už zastával v předchozím volebním období. Vybíral byl jediným uchazečem. Kandidáta navrženého senátem jmenuje prezident.
21. 11. 2022|

Vysokoškoláci si připlatí za ubytování na kolejích, někde až o 500 korun za měsíc

S novým akademickým rokem si vysokoškoláci připlatí za ubytování na kolejích. Ceny se proti loňsku zvýšily o osm až 34 procent. ČT to zjistila od vysokých škol a univerzit. Například studenti Západočeské univerzity v Plzni zaplatí až o 500 korun za lůžko na měsíc víc. Příspěvek na ubytování navzdory zdražování studentům nestoupne. Je o něj ale velký zájem.
3. 8. 2022|

Spotřebiče designéra Lachmana byly v každé domácnosti. „Král žehliček“ proslavil výrobky ETA

S domácími elektrospotřebiči, pod jejichž designem byl podepsán Stanislav Lachman, se setkala drtivá většina obyvatel někdejšího Československa. Ačkoliv jeho výrobky znal téměř každý, jeho samotného znal málokdo. Designér, rovněž přezdívaný „král žehliček“, působil jako průmyslový výtvarník v podnicích Kovotechna Praha a především Elektro-Praga Hlinsko, dnešní společnosti ETA. Autor například proslulého vysavače ETA Jupiter se zasloužil o kvalitní design československých elektrospotřebičů a svými zkušenostmi se prosadil i v oboru zpracování plastů. Od jeho narození uplyne v sobotu 16. října rovné století.
16. 10. 2021|

Kurt Gebauer slaví osmdesátiny. Do expozic míří jeho sochy i nové malby

Hned několika samostatnými výstavami slaví galeristé srpnové osmdesátiny výjimečného výtvarníka Kurta Gebauera. Ten do expozic zapůjčil jak sochy, tak i nové malby. Plátna vystavuje jen výjimečně. Zhruba padesátku jich namaloval od konce loňska a poprvé budou k vidění právě na narozeninových výstavách.
5. 8. 2021|

Policie obvinila dva lidi kvůli zřícení budovy v Mikulandské ulici v Praze

Pražská policie obvinila dva lidi v souvislosti se zřícením části rekonstruované budovy v pražské Mikulandské ulici. Stíhá je za přečin ublížení na zdraví z nedbalosti, uvedl pražský policejní mluvčí Jan Rybanský. Neštěstí se v centru hlavního města stalo před třemi lety, zranili se při něm tři dělníci, kteří na stavbě pracovali.
23. 7. 2021|

Krtkovi zajistil kalhoty, auto i slávu. Před 100 lety se narodil Zdeněk Miler

Roztomilého Krtečka, kterého znají děti v mnoha zemích, dal světu Zdeněk Miler. Nebyl to ale jeho jediný chráněnec. Ilustroval například knihy Eduarda Petišky nebo Vladislava Vančury. Od narození výtvarníka, animátora a režiséra v neděli uplynulo přesně 100 let. Celkem vyrobil na 70 animovaných filmů a svými ilustracemi vyzdobil na 40 knih. Ocenění se mu dostalo nejen na domácích festivalech, ale i v zahraničí.
21. 2. 2021|

Emigrovat bylo jako odcházet od nemocného, říká Masarykova pravnučka Charlotta Kotíková

Historička umění a pravnučka prezidenta Tomáše G. Masaryka Charlotta Kotíková slaví v neděli 80. narozeniny. V roce 1970 odešla z tehdejšího Československa na západ. V rozhovoru pro Události, komentáře na svého praděda vzpomínala a popsala, jak se jí žije a pracuje v New Yorku sevřeném pandemií koronaviru.
13. 12. 2020|

Sklo, architektura i nafukovací buvol. Studenti UMPRUM navrhovali nové bankovky a doklady

Možnost navrhovat podobu peněz je prestižní. V Česku lidé už dvacet let platí bankovkami podle návrhu Oldřicha Kulhánka. Změna se nechystá, přesto alternativu k nim nabízí nyní práce studentů UMPRUM. Mladí grafici totiž měli možnost si „nanečisto“ vyzkoušet novou emisi českých bankovek. Zároveň představují také nápady, jak vylepšit osobní doklady. Podle jednoho ze studentských návrhů dokonce vzniknou pamětní listy.
29. 6. 2020|
Reportéři ČT

Má autismus a kreslí počítačové grafiky, které chválí i malíři v Česku. Václav si teď říká Wizardin

Václav je autista, na střední školu se ale dostal jako nejlepší a díky inkluzi studuje na oboru s maturitou. Kromě toho je také nadějný umělec, říká si Wizardin. Jeho počítačové grafiky oceňují i přední čeští umělci a předvídají mu velkou budoucnost. Za Václavem se po čtyřech letech poté, co na jeho příběh poprvé upozornili Reportéři ČT, vrátil David Vondráček.
24. 3. 2020|

Od S do XL. Patrik Hábl vystavuje ve Zlíně velkoformátové malby

V Galerii Václava Chada ve zlínském zámku je od čtvrtka k vidění výstava obrazů a velkoformátových maleb Patrika Hábla pod názvem S/M/L/XL. Některá díla jsou zcela nová a vystavena poprvé. Výstava potrvá do 6. prosince.
10. 10. 2019|