TÉMA

Signal Festival

Signal Festival nasvítí válku na Ukrajině i čtyři a půl tisíce kilometrů pražských ulic

Podesáté rozsvítí vybraná místa v Praze Signal Festival. Instalace ve venkovním prostoru i uvnitř galerií či kostelů vytvořili jak čeští, tak zahraniční umělci věnující se light designu, vizuálnímu, digitálnímu a konceptuálnímu umění. Patnáct zastávek zahrnuje například dílo vytvořené z dat vytěžených z pražských ulic, videomapping, autonomní roboty či instalaci vytvořenou z vraků dovezených z Ukrajiny. Program začíná po setmění a návštěvníky provede letos po dvou trasách. Jednak centrem hlavního města, jednak Vinohradami a Vršovicemi.
13. 10. 2022|

Sklo musíte zkrotit, říká designér Maxim Velčovský

Kvalitní design může fungovat desítky let – když ho ale vytváříte pro masy, je nutné přemýšlet jinak. V Interview ČT24 to řekl český designér Maxim Velčovský a v rozhovoru popsal i to, kdy se z produktů stává umění a proč má české sklo ve světě dobrý zvuk. Na Signal Festivalu představí instalaci z vyhořelých aut dovezených z Ukrajiny zasažené ruskou agresí. Přinese to podle něj očistu díky intenzivnímu zážitku, katarzi.
10. 10. 2022|

Signal Festival vnese světlo do tří pražských čtvrtí i rozšířené reality

Po dvou letech se do Prahy vrací Signal Festival. Devátý ročník digitální a kreativní kultury ozvláštní Karlín, Staré Město a poprvé také Holešovice light designem, konceptuálním uměním i oblíbeným videomappingem. A nově také rozšířenou realitou. Projekce a instalace spojuje umělecké využití světla a také hlavní téma, které odkazuje k udržitelnosti i pandemii. Většina děl je umístěna venku. Zahájení obstará 14. října videomapping na karlínském kostele.
14. 10. 2021|

Vydat se cestou za světlem a nebát se noci. Praha večer ožívá Signal festivalem

Praha se od čvrtečního večera stala dějištěm uměleckých světelných projekcí. Desítky světlobarevných instalací se objevují na různých místech hlavního města, aby potěšily nejedno zvědavé oko diváků. Signal festival se koná od roku 2013 a od té doby jej zhlédlo již několik desítek tisíc návštěvníků. Letošní ročník skončí v neděli.
11. 10. 2019|

Pražská doprava zažila těžký den, kolaps se nekonal

Praha v pátek zažila několik masových akcí a s nimi spojená dopravní omezení. Se začátkem odpolední dopravní špičky začala doprava ve městě houstnout. Ucpaný byl především most Legií, kde byl omezen provoz v souvislosti s rozloučením s Karlem Gottem na nedalekém Žofíně. V ranní špičce přitom byla doprava v Praze podle policie spíše klidnější než obvykle. Večer se přidala ještě omezení v okolí fotbalového stadionu v Edenu, kde konalo ostře sledované utkání s Anglií, další uzavírky v centru souvisejí se Signal Festivalem.
11. 10. 2019Aktualizováno11. 10. 2019, 16:11|

Světelná revoluce. V Praze začíná Signal Festival, potrvá do neděle

Na pražském Smetanově nábřeží se ve čtvrtek večer „rozsvítí“ Signal Festival, který potrvá do nedělní půlnoci. Zahájení se uskuteční u největší z 18 uměleckých instalací, kromě toho jsou na programu také tři videomappingy a další doprovodné akce.
10. 10. 2019|