TÉMA

Zdeněk Matula

V rozsáhlé kauze nemocničních zakázek schválil soud další dohodu, muž přijal podmínku

V kauze údajných manipulací s nemocničními zakázkami přijal Antonín Tvrdoň podmíněný trest. Dohodu o vině a trestu, kterou uzavřel se státním zástupcem, v úterý pravomocně schválil Obvodní soud pro Prahu 1. Aktuálně projednávaná část případu souvisí se zakázkou na stravovací služby pro Nemocnici Na Františku v Praze v hodnotě 33 milionů korun.
26. 4. 2022|

V kauze manipulací nemocničních zakázek musí firma zaplatit 20 milionů. Peněžitý trest přijali další dva lidé

V kauze manipulací s nemocničními zakázkami přijali obvinění Igor Weiss a Oldřich Kozák peněžité tresty ve výši pět milionů a 300 tisíc korun. Schválené dohody souvisejí se zakázkou na úklid Fakultní nemocnice Bulovka z roku 2017. Dvacetimilionový peněžitý trest zaplatí také obviněná společnost MW Dias. Dohody o vině a trestu pravomocně schválil Obvodní soud pro Prahu 1.
21. 4. 2022|

Policie završuje kauzu podnikatele Horáčka. Případ dvou ústeckých policistů ale dosud uzavřen není

Policie uzavírá kauzu zdravotnických zakázek kolem lobbisty Tomáše Horáčka. Obvinění se mají seznámit se spisem. Národní centrála proti organizovanému zločinu zároveň navrhla obžalovat muže, který nabízel ovlivnit policejní šetření týkající se údajného vyvedení Horáčkových firem do zahraničí v době, kdy byl ve vazbě.
29. 1. 2022|

Státní zástupce obžaloval ředitele z ministerstva práce, měl ovlivňovat zakázku na informační systém

Státní zástupce podal obžalobu na ředitele oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karla Macka v kauze ovlivňování IT zakázek. Obžaloba ho viní ze zneužití pravomoci a z pletich při zadání veřejné zakázky. Na dotaz ČT to uvedl dozorující státní zástupce Zdeněk Matula. Podle serveru iROZHLAS měl Macek nabízet úplatek jedné z firem účastnících se tendru na výplatu sociálních dávek, aby se z výběrového řízení stáhla. V kauze policisté obvinili také bývalého náměstka MPSV Jana Baláče, ten se státním zástupcem uzavřel dohodu o vině a trestu.
12. 1. 2022|

Státní zástupce Matula: Vyšetřování případu manipulací s nemocničními zakázkami skončí začátkem příštího roku

Policie na počátku příštího roku ukončí vyšetřování případu manipulací se zakázkami v pražských nemocnicích. České televizi to řekl státní zástupce Zdeněk Matula. Hlavní obviněný – podnikatel Tomáš Horáček už uzavřel dohodu o vině a trestu. V kauze je nadále stíhaná i exředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská nebo bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.
14. 12. 2021|

Vladimír Dbalý půjde kvůli zakázkám Nemocnice Na Homolce znovu před soud

Státní zástupce znovu obžaloval někdejšího ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého a další tři lidi v takzvané třetí větvi kauzy zakázek tohoto zdravotnického zařízení. Obžaloba se týká i Dbalého bývalého náměstka Michala Toběrného a Jana Valtra, který figuruje v jiných kauzách jako spolupracovník lobbisty Iva Rittiga. Již dříve chtěl soud stíhání zastavit, státní zástupce ale nesouhlasil.
17. 9. 2021|

Agrotec opět čeká soud v případu poštovních tendrů. Žalobce uspěl s odvoláním

Státní zástupce uspěl s odvoláním proti osvobozujícímu rozsudku, a firma Agrotec z holdingu Agrofert tak musí znovu k soudu. Obžalovaná je kvůli údajně zmanipulovaným zakázkám pro státní podnik Česká pošta z doby, kdy ještě Agrotec patřil Andreji Babišovi (ANO). Podle státního zástupce se manažeři obou společností dohodli na zvýhodnění Agrotecu.
10. 10. 2019|