TÉMA

Alexander Litviněnko

ČT mluvila s ruskými novinářkami a aktivistkami, které pociťují znaky otravy

Investigativci serveru Bellingcat jen za poslední rok zmapovali tři případy, kdy opoziční novinářky a aktivistky pociťovaly příznaky otravy. Podle nich jsou na vině ruské tajné služby. Česká televize mluvila se všemi třemi ženami, stále se potýkají se zdravotními problémy. Bellingcat zjištění netradičně publikoval ještě předtím, než se mu podařilo zjistit totožnost viníků. Jeho cílem je varovat ruské exulanty, kteří po odchodu ze země ztrácejí ostražitost a stávají se z nich snadné cíle.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 22:45|

Politkovská, Skripal, Litviněnko. Životy kritiků Kremlu končily otravou i vraždou

Možná otrava ruského opozičního předáka Alexeje Navalného není první podobnou kauzou. Podezřelé události obklopují smrt či onemocnění řady dalších politiků, novinářů či špionů kritických vůči politice Kremlu.
21. 8. 2020|

Podvratné akce Ruska v Evropě má na svědomí elitní jednotka rozvědky GRU, píší The New York Times

Západní bezpečnostní experti dospěli k názoru, že ruské podvratné operace v Evropě jsou dílem elitní jednotky speciálně vycvičené k převratům, sabotážím a vraždám. Napsal to list The New York Times (NYT) s odvoláním na tvrzení špionážních pracovníků ze čtyř západních zemí. Útvar, který funguje nejméně deset let, má kódové označení „jednotka 29155“ a jeho operace jsou nepředvídatelné, uvedl list.
9. 10. 2019|