TÉMA

Gordon Sondland

Trump po impeachmentu „vykonal pomstu nad svými nepřáteli". Odvolal velvyslance při EU Sondlanda, který proti němu svědčil

Prezident Spojených států Donald Trump podle médií odvolal z funkce amerického velvyslance při Evropské unii Gordona Sondlanda. Ten proti hlavě státu svědčil v procesu ústavní žaloby. Diplomat v pátek oznámil, že Trump se rozhodl s okamžitou platností ukončit jeho misi. Informace se objevila po propuštění poradce Bílého domu Alexandera Vindmana za podobných okolností. Prezident na Twitteru napsal, že Vindmana nezná, označil jej však za „neukázněného“.
8. 2. 2020Aktualizováno8. 2. 2020, 19:59|

Trump nařídil tlačit na Ukrajinu stylem „něco za něco“, řekl Sondland. Diplomat vyvolal rozruch

Americký velvyslanec při Evropské unii Gordon Sondland připustil, že na pokyn prezidenta Donalda Trumpa naléhal na Kyjev podle zásady něco za něco. Sondland vyvolal svou výpovědí v Kongresu rozruch, jelikož je považován za Trumpova spojence a demokraté ho ještě před výpovědí označili za nedůvěryhodného. Trump se od výpovědi Sondlanda distancoval zmínkou o rozhovoru, kdy mu řekl, že od Ukrajiny nic nechce. Dodal, že diplomata příliš nezná.
20. 11. 2019Aktualizováno20. 11. 2019, 20:32|

Zadržení pomoci Ukrajině je nevysvětlitelné a bláznivé, řekl v Kongresu ambasador Taylor

Ve Sněmovně reprezentantů USA začínají první veřejná slyšení související s vyšetřováním amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli možnému nátlaku na Ukrajinu. Americký chargé d'affaires na Ukrajině William Taylor označil zadržení pomoci Kyjevu za bláznivé. Náměstek ministra zahraničí George Kent odpovědný za vztahy USA s Ukrajinou popřel, že by Američané tlačili na zastavení vyšetřování syna Joea Bidena. „Snaží se mě zbavit, protože bojuji za vás,“ sdělil veřejnosti Donald Trump.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 22:56|

Bílý dům se odmítá účastnit „neopodstatněného a neústavního“ vyšetřování Trumpa

Bílý dům v úterý odmítl výborům americké Sněmovny reprezentantů spolupráci při jejich vyšetřování prezidenta Donalda Trumpa kvůli ukrajinské aféře, protože jej považuje za neopodstatněné a neústavní. Informovala o tom televize Fox News s odvoláním na dopis adresovaný šéfce Sněmovny reprezentantů demokratce Nancy Pelosiové a lídrům výborů, které interní šetření vedou. Sám Trump už dříve označil vyšetřování za politicky motivovaná a podezření za vykonstruovaná.
9. 10. 2019|