TÉMA

Paušální daň

Podnikatelé mají poslední den, kdy se mohou přihlásit k paušální dani

Do středy 10. ledna včetně se můžou živnostníci přihlásit k takzvané paušální dani. Možné je to elektronicky, osobně nebo poštou. Měsíční zálohy proti loňsku vzrostly o sedm set až tisíc pět set korun v závislosti na pásmu daně.
10. 1. 2024|

Odbory by chtěly napravit státní finance snížením limitu pro paušální daň a návratem EET

Vrátit limit pro paušální daň na dřívější nižší úroveň a také vrátit elektronickou evidenci tržeb – takovými opatřeními by chtěla Českomoravská konfederace odborových svazů nahradit vládní konsolidační balíček, který mimo jiné upravuje sazby DPH, zavádí odvody na nemocenskou pro zaměstnance, ale také zvyšuje minimální sociální a zdravotní pojistné pro OSVČ. Odbory viní kabinet, že s nimi o svých plánech dostatečně nehovoří.
24. 5. 2023Aktualizováno24. 5. 2023, 17:12|

Sněmovna schválila daň z mimořádných zisků, návrh nyní míří do Senátu

Na energetické, petrolejářské či těžební firmy a banky zřejmě od příštího roku dopadne daň z neočekávaných zisků. V takzvaném daňovém balíčku ji schválila sněmovna. Dolní komora rovněž odsouhlasila zvýšení limitu pro povinnou registraci k DPH na dva miliony korun. Soubor daňových novinek musí ještě posoudit Senát.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 22:55|

Poslanci hodiny řešili daň z mimořádných zisků, její konečnou podobu mají schvalovat příští týden

Poslanci se na úterním jednání několik hodin zabývali zavedením daně z mimořádných zisků, která je součástí vládního daňového balíčku. Sešlo se i několik pozměňovacích návrhů. Ve druhém čtení měli zákonodárci projednat také změny v řízení Národní sportovní agentury a další body, nakonec jednací den ukončili těsně po 20. hodině poté, co byly krátce načteny zmíněné pozměňovací návrhy. Definitivně by zákonodárci měli daňový balíček schvalovat na konci příštího pracovního týdne.
25. 10. 2022Aktualizováno25. 10. 2022, 21:28|

Vláda podle Stanjury stihne do konce roku zrušit EET a zvýší hranici pro paušální daň

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) věří, že vláda stihne do konce roku zrušit elektronickou evidenci tržeb a zvýšit hranici pro paušální daň i povinnou registraci k DPH. Zatím oba zákony čekají ve sněmovně. Opozice k nim má výhrady. Variantou pro jejich projednání jsou podle ministra i mimořádné schůze.
19. 9. 2022|

Poslance tento týden čeká jednání o kauze Dozimetr, otevře se i debata o platbě za státní pojištěnce

Poslanci budou ve čtvrtek jednat o kauze kolem pražského dopravního podniku a o tom, jakou roli v ní hrálo hnutí STAN. Mimořádnou schůzi iniciovala opozice. Už odpoledne sněmovnu čeká schůze další, tentokrát vyvolaná koalicí. Další jednání mají poslanci v plánu i v pátek a příští týden.
6. 7. 2022|

Ministerstvo financí rozšíří paušální daň i pro podnikatele s příjmem do dvou milionů

Ministerstvo financí plánuje vstup do paušální daně umožnit i lidem s příjmy do dvou milionů. Zatím byl limit poloviční. Právě v této novele chce resort upravit i problémy podnikatelů, kteří s byznysem skončí. Část poplatníků, kteří loni využili paušální daň, totiž musí nakonec stejně klasické přiznání podat.
11. 6. 2022|

Stanjura potvrdil, že vznikne více sazeb paušálního odvodu

Do konce května předloží ministr financí sněmovně novelu, která zvýší limit pro paušální daň – z jednoho milionu na dva. Stejně má vzrůst i hranice pro registraci DPH. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zároveň ČT potvrdil, že tím vznikne víc sazeb paušálního odvodu.
11. 4. 2022|

Podnikatelé podali přihlášky k paušální dani. Vláda slibuje zvýšit limit na dva miliony

V pondělí byl poslední den, kdy se mohli podnikatelé přihlásit k placení paušální daně. Koncem loňského roku ji využívalo téměř sedmdesát tisíc poplatníků a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) očekává, že číslo se letos zvýší. Daň má podnikatelům ušetřit administrativu, protože v jedné platbě zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Prozatím tento režim mohou využít podnikatelé s příjmy do milionu korun, kteří nejsou plátci DPH. Nová vláda v programovém prohlášení slibuje, že limit pro plátce DPH i paušální daň zvýší.
10. 1. 2022|

Na přihlášení k paušální dani mají noví zájemci poslední dny. Režim už využívají desítky tisíc podnikatelů

Paušální daň vstupuje do druhého roku svého fungování a pro nové zájemce zbývá čas do pondělí, pokud se k ní chtějí v letošním roce přihlásit. Podnikatelé, kteří už režim využívají, znovu oznámení podávat nemusejí. Je jich zhruba 66 tisíc. Pro rok 2022 se měsíční platba zvýšila o zhruba pět set korun za měsíc, a to s ohledem na růst záloh na sociální a zdravotní pojištění.
8. 1. 2022|

Lídři z Moravskoslezského kraje hledali recept, jak podpořit podnikatele. Nabídli řadu možností

Dalším tématem předvolební debaty lídrů v Moravskoslezském kraji byla podpora podnikatelů. Jak jim pomoci,  se ale neshodli. Volební lídři řešili také vysoké ceny energií. Pozvání do diskuze přijali Lukáš Černohorský (PirátiSTAN), Jiří Komárek (PŘÍSAHA), Leo Luzar (KSČM), Tomio Okamura (SPD), Zbyněk Stanjura (SPOLU), Ivo Vondrák (ANO) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). Debatu moderoval Martin Řezníček.
30. 9. 2021|

Podnikatelé s paušální daní mají problém s hypotékou. Tápou, jak prokázat příjmy

Většina bank v Česku stále neví, jak bude přistupovat k žadatelům o hypotéky, kteří se přihlásili k paušální dani. Tito živnostníci příští rok nebudou mít daňové přiznání a může pro ně být komplikovanější prokázat příjmy. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) banky slíbily, že situaci vyřeší.
5. 9. 2021|

Na finanční úřady zatím přišlo 1,7 milionu daňových přiznání. Na podání papírových formulářů zbývá 14 dní

Lidé a firmy dosud podali 1,66 milionu daňových přiznání. Na podání těch papírových zbývá v prodlouženém termínu posledních 14 dní. Fyzické osoby volí nejčastěji právě papírový formulář, firmy naopak posílají přiznání hlavně elektronicky. Informace poskytla České televizi Klára Křehková z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství (GFŘ).
19. 4. 2021|

Paušální daň bude letos využívat zhruba 60 tisíc živnostníků, spočítalo ministerstvo financí

K nově zavedené paušální dani se přihlásilo 57 826 živnostníků. České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Dodala, že někteří zřejmě ještě přibudou, protože se k paušální dani hlásí poštou. Původně ministerstvo očekávalo, že o ni bude mít zájem až 120 tisíc živnostníků. Nová daň zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů.
12. 1. 2021|

Pondělí je posledním dnem, kdy se lidé mohou přihlásit k placení paušální daně

Pondělím skončil termín, do kdy mohli drobní podnikatelé oznámit finančnímu úřadu, že budou letos využívat nově zavedenou paušální daň. Do pondělního rána se přihlásilo 37 a půl tisíce podnikatelů. Daň je určená pro živnostníky s ročními příjmy do milionu korun. Zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Přes datovou schránku nebo s elektronickým podpisem můžou podnikatelé žádost odeslat ještě do půlnoci.
11. 1. 2021Aktualizováno11. 1. 2021, 20:06|

Prezident schvaloval zákony, podepsal paušální daň pro živnostníky nebo konec skládkování v roce 2030

Prezident Miloš Zeman podepsal v pátek devět zákonů. Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné tak budou moci od příštího roku platit dobrovolně takzvanou paušální daň. Zahrne odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Konec skládkování odpadu se potom posune o šest let na rok 2030. Zároveň se budou zvyšovat poplatky za ukládání odpadu.
4. 12. 2020|

Paušální daň budou moci využít živnostníci s příjmy až do jednoho milionu korun, schválila sněmovna

Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné by mohli od příštího roku platit takzvanou paušální daň. Bude dobrovolná. Zahrne odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů. Využít ji budou moci podnikatelé s ročními příjmy do jednoho milionu korun. Vláda původně navrhovala limit osm set tisíc korun, sněmovna ale ve středu při závěrečném schvalování návrhu limit zvýšila. Podle odborníků je paušální daň výhodná pro bezdětné OSVČ.
21. 10. 2020Aktualizováno21. 10. 2020, 12:59|

Místo daňového přiznání by se mohl platit jednotný odvod za měsíc. Živnostníci by ale přišli o slevy

Ministerstvo financí poslalo k připomínkám návrh na zavedení takzvané paušální daně. Místo daňového přiznání a dalších formulářů by živnostníci s příjmy do milionu korun ročně mohli využít jednotný měsíční odvod. Platili by tak jednou za měsíc zhruba pět a půl tisíce korun. Přišli by tím ale o daňové slevy, to kritizuje část opozice.
10. 2. 2020|

Živnostníci si budou moci zvolit místo tří odvodů paušální daň. Za zhruba pět a půl tisíce měsíčně

Vláda zvažuje, že živnostníci s obratem do milionu ročně budou moci od ledna 2021 zaplatit státu jeden paušální odvod místo dnešních tří. Výše jednotného odvodu, která má nahradit daň z příjmu, sociální i zdravotní pojištění, má činit zhruba 5,5 tisíce měsíčně.
9. 10. 2019|

Paušální daň chtějí obě vládní strany, shodly se na radě. Většina z paušálu bude pojistné

Téměř čtyři hodiny jednali zástupci ANO a ČSSD na koaliční radě, zabývali se mimo jiné důchodovou reformou. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) i premiéra Andreje Babiše (ANO) panuje shoda na kompenzaci pro ženy, které pečovaly o děti a nyní mají nízký důchod. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se také začíná formovat konkrétní podoba paušální daně. V jejím rámci by měla jít vyšší částka do sociálního pojištění.
8. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 06:32|