TÉMA

Jaroslav Machovec

SeČTeno z Jihomoravského kraje: Covid zastavil veletrhy, někteří vinaři se zachránili v on-line prostoru

Koronavirová krize zasáhla Jihomoravský kraj výrazně, velké ztráty hlásí například Veletrhy Brno, které se dostaly do ztráty až 280 milionů korun. Vedení města i samotného výstaviště ale věří, že vystavovatelé se do moravské metropole vrátí, hledá se však i další využití pro rozsáhlý areál. Velké dopady měla krize také na vinaře, někteří se kvůli restrikcím dostali do velkých finančních problémů. Dopadům pandemie se věnuje pořad České televize SeČTeno.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 18:35|

Svatomartinské víno zamíří letos hlavně do obchodů. Se slavnostmi a košty se nepočítá

Svatý Martin letos do ulic zřejmě nevyjede. Kvůli omezení hromadných akcí nebudou ani slavnosti s košty svatomartinského vína. To bude k dostání především v e-shopech, vinotékách a v obchodech. Vinaři přišli už o vinobraní a burčákové slavnosti. Škody spočítali na jeden a půl miliardy korun.
15. 10. 2020|

Špačci nám kradou nejlepší hrozny, stěžují si vinaři. Ornitologové ptáky hájí: Jsou zkrátka chytří

Vinaři na jižní Moravě mají problémy s velkými hejny špačků, kteří ožírají poslední úrodu hroznů sloužících pro nejlepší vína. Škody podle nich budou v tunách a půjdou do milionů korun. Podle ornitologů není letošní rok, co se týče počtu špačků, nijak výjimečný. Jsou ale chytří a na metody plašení si rychle zvyknou.
8. 10. 2019|