TÉMA

Tomáš Pfeiler

Zdražování přibrzdilo. Očekává se další snížení úrokové sazby

Zdražování od nového roku přibrzdilo. Asociace peněžních domů i ministerstvo financí odhadují, že inflace v lednu klesla pod tři procenta. Analytici proto očekávají, že centrální banka příští týden znovu sníží základní úrokovou sazbu, a to o čtvrt až půl procentního bodu. Levnější úvěry by také podpořily spotřebu domácností.
3. 2. 2024|

Návrh zákona o přeměnách společností je obecný, netýká se konkrétní firmy, uvedl Fiala

Návrh zákona o přeměnách obchodních společností je podle premiéra Petra Fialy (ODS) obecnou úpravou. Není zacílen na konkrétní firmu, vztahuje se na všechny obchodní společnosti, řekl Fiala na sněmu Svazu měst a obcí České republiky v Olomouci. Zároveň ale podotkl, že vláda se netají snahou posílit kontrolu nad energetickou infrastrukturou.
19. 5. 2023Aktualizováno19. 5. 2023, 20:05|

Může za inflaci vláda, nebo ČNB? Michla se ve sporu s Fialou zastávají opoziční politici, premiéra ekonomové

Výroky guvernéra centrální banky a premiéra, kteří se ve středu vzájemně obvinili, že mohou za vysokou inflaci, rozpoutaly širší polemiku politiků i ekonomů. Jejich názory se různí. Zejména opoziční politici tvrdí, že za zvyšování cen může vláda, zatímco někteří ekonomové ho považují spíše za důsledek nečinnosti České národní banky.
4. 5. 2023|

Hello Bank! postupně v Česku skončí, přestává poskytovat nové produkty

Hello bank! jako pobočka zahraniční banky BNP Paribas Personal Finance postupně skončí v České republice. Od pondělí banka na českém trhu přestává poskytovat veškeré nové produkty. Pro stávající klienty se v tuto chvíli nic nemění, během následujících měsíců bude ale banka poskytování bankovních služeb ukončovat i pro ně. Hello Bank!, která má zhruba 300 tisíc klientů, o tom v pondělí informovala na svém webu.
3. 4. 2023|

Skupina PPF může odkoupit zbývající akcie O2 za 270 korun za kus

Skupina PPF Telco, která je s více než 90procentním podílem hlavním akcionářem O2 Czech Republic, obdržela předchozí souhlas České národní banky (ČNB) se zahájením procesu výkupu od minoritních držitelů. Výkupní cena bude 270 korun na akcii. Odkup bude realizovaný prostřednictvím PPF banky a měl by být dokončený zhruba do poloviny příštího roku.
7. 12. 2021|

Ke zrodu pražské burzy pomohl cukr. Teď slaví už 150 let, přežila války i zákaz komunisty

Obilí, líh, řepka, jetelová semena, chmel, ale hlavně cukr. Ten způsobil, že Praha se stala obchodním střediskem pro celé Rakousko-Uhersko a čile se zde obchodovalo se zmíněnými komoditami. A to ještě dříve, než se z nadšení a touhy tehdejších podnikatelů po vlastním trhu cenných papírů a komodit zrodila samotná burza. Byla to pak právě ona, která v druhé polovině 19. století umožnila vzestup českého cukrovarnictví, když se pro své první zájemce 17. dubna 1871 otevřela. A důležitou součástí finančního systému je podle analytiků i dnes, přestože by potřebovala nabízet větší počet titulů, jak zdůrazňují.
17. 4. 2021|

Výnosy státních dluhopisů rostou. Je to známka zotavování ekonomik, ale možná i předzvěst zdražení hypoték

Americké dluhopisové výnosy šly v posledních týdnech prudce vzhůru, což je známka mohutného ekonomického pokoronavirového zotavování a stejnou situaci vyvolávají i jinde po celém světě, včetně Česka, kde je ve srovnání se zeměmi regionu růst ještě rychlejší. Pokud bude toto tempo dále svižně pokračovat, mohlo by to však také vést ke zhoršení dostupnosti hypoték, značně navýšit náklady spojené s obsluhou státního dluhu nebo způsobit problémy s financováním firem.
13. 4. 2021|

Jednou si pořídit vysokozdvižný vozík. Tak znělo přání šéfa Amazonu, když před čtvrtstoletím spouštěl prodej knih

Prodej knih spustil Jeff Bezos před 25 lety, tedy 16. července 1995 a svou firmu pojmenoval schválně podle jihoamerického veletoku, protože to údajně vyjadřovalo jeho ambici stát se největším internetovým knihkupcem. Za čtvrt století se mu toho ale nakonec povedlo mohem více. Americký koncern Amazon je největším internetovým obchodem na světě, spolu s firmami Google, Apple a Microsoft patří k takzvané velké čtyřce technologických firem a on sám se stal nejbohatším mužem světa.
16. 7. 2020|

Na nákup dluhopisů dáme o 600 miliard eur víc, rozhodli evropští bankéři

Evropská centrální banka (ECB) se ve čtvrtek rozhodla rozšířit program nákupu dluhopisů spuštěný kvůli koronavirové krizi o 600 miliard eur na 1,35 bilionu eur (36 bilionů korun). Svou základní úrokovou sazbu ponechala na rekordním minimu nula procent.
4. 6. 2020Aktualizováno4. 6. 2020, 15:21|

Cena americké ropy se houpe. Po propadu se dostala nejprve nahoru a pak zase spadla

Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se po pondělním prudkém propadu, kdy se poprvé ocitla za dobu trvání těchto obchodů v minusu, nejpve dostala do kladných hodnot, ale pak zase spadla. V případě prvního poklesu šlo o květnový kontrakt, jehož platnost končí v úterý a který tudíž nemá velkou vypovídací hodnotu. Teď už ale výrazně padá i červnový kontrakt. A analytici nevylučují ani další výkyvy, cena ropy by se mohla stabilizovat podle nich až v létě. V úterý se propadla také pod dvacet dolarů za barel cena severomořské ropy Brent, a to poprvé za 18 let. Za jejím poklesem stojí především negativní dopady koronavirové krize na poptávku.
21. 4. 2020Aktualizováno21. 4. 2020, 16:20|

Evropské i americké akcie obnovily pokles, převažují obavy z šíření viru

Akcie na evropských trzích ve středu obnovily pokles a obchodování uzavřely na nejnižší úrovni za téměř sedm let. Mezi investory převládají obavy z dalšího šíření nového koronaviru a jeho dopadů na ekonomiku. Vlády jednotlivých zemí sice postupně organizují soubory opatření na pomoc ekonomikám i jednotlivým firmám, dopad na trhy se ale zatím příliš neprojevuje. Třetím dnem už také klesaly ceny ropy, americká lehká West Texas Intermediate (WTI) byla nejlevnější za 18 let. Americký akciový index Dow Jones se ve středu propadl o 6,3 procenta. Přišel tak již o téměř všechny zisky, které si připsal od inaugurace Donalda Trumpa v lednu 2017.
18. 3. 2020Aktualizováno18. 3. 2020, 21:39|

Trhy se děsí koronaviru. Čínské burzy po otevření silně oslabily

Burzy se v Číně po pondělním prvém otevření po dlouhé přestávce kvůli volnu o lunárním Novém roce propadly o skoro devět procent. Trhy vyděsila epidemie nového koronaviru a její ekonomický dopad, uvedla agentura AFP. A podle analytiků se množí obavy, že se hysterie kolem koronaviru podepíše na globálním ekonomickém růstu.
3. 2. 2020Aktualizováno3. 2. 2020, 11:45|

Objem obchodů na pražské burze klesl, byl nejnižší od roku 1994

Objemy obchodů na akciovém trhu pražské burzy loni meziročně klesly o 22,5 miliardy na 120 miliard korun, v roce 2018 činily 142,5 miliardy korun. Byly tak nejnižší od roku 1994. Vyplývá to ze statistik Burzy cenných papírů Praha (BCPP). Ještě v roce 2007 obchody překročily bilion korun. Poté postupně klesaly až na současnou rekordně nízkou úroveň.
3. 1. 2020|

Libru žene vzhůru vítězství konzervativců, posilují i akcie

Britská měna po oznámení výsledků voleb posílila, což se projevilo i na české koruně. Ta po páteční desáté hodině vůči britské měně oslabila o zhruba 1,2 procenta, což znamená, že je vůči libře nejslabší od května 2017, řekl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Konzervativci ve volbách získali absolutní většinu ve sněmovně, je proto takřka jisté, že Británie v lednu 2020 opustí EU. Rekordně kvůli tomu stouply i evropské akcie. Zájem investorů o rizikovější aktiva posilují také zprávy o pozitivním vývoji ohledně americko-čínské obchodní dohody.
13. 12. 2019Aktualizováno13. 12. 2019, 13:08|

Italskou ekonomiku trápí velký dluh i pomalý růst, z Říma ale přicházejí i dobré zprávy

Nezodpovědná Itálie, míní jedni: zatímco ekonomika moc neroste, dluh ano a Brusel vztyčuje varovně ukazováček. Sice prozatím s Římem nezahájí disciplinární řízení kvůli rozpočtovým plánům na příští rok, nicméně Evropská komise už minulý měsíc varovala, že návrh italského rozpočtu na rok 2020 by mohl být v rozporu s fiskálními pravidly Evropské unie. Na druhou stranu se z pohledu investorů situace země přece jen zlepšuje.
14. 11. 2019|

CME po oznámení o převzetí skupinou PPF ztrácí i na pražské burze

Cenné papíry mediální společnosti CME v úterý dopoledne na pražské burze ztrácely kolem šesti procent, cena jedné akcie tak proti pátečnímu závěru klesla na zhruba 101 korun. Po nedělní zprávě, že firmu převezme finanční skupina PPF, tak trh následuje vývoj akcií na americké burze Nasdaq. V Praze se v pondělí kvůli svátku neobchodovalo, analytici v úterý podobný vývoj očekávali.
29. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 14:27|
Obchodní války

Obchodní jednání mezi USA a Čínou se blíží. Očekávání jsou optimistická

Čínský vicepremiér Liou Che se v pátek odpoledne setká s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem a ministrem financí Stevenem Mnuchinem. Večer se pak počítá i se setkáním Lioua s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Ten mezitím prohlásil, že dosavadní rozhovory probíhají „velice dobře“, navíc americkým tiskem proběhly informace, že některé společnosti budou smět opět obchodovat se společností Huawei.
11. 10. 2019|

Maloobchodní tržby v srpnu zpomalily růst pouze opticky, po očištění rostly

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v srpnu zpomalily meziroční růst na 3,7 procenta z červencových sedmi procent. Analytici ale upozorňují, že letošní srpen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak tržby ve skutečnosti vzrostly o 4,6 procenta. Dařilo se nadále zejména internetovým a zásilkovým obchodům a obecně prodejnám s počítači, sportovními potřebami, oděvy či obuví, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
8. 10. 2019|