TÉMA

Odborový svaz zdravotnictví

Odboráři kritizují zdravotnické rozpočty a varují před ohrožením péče

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče kritizuje státní plán na valorizaci plateb za státní pojištěnce. Kabinet letos platby snížil o 400 korun a na úroveň před tímto škrtem se má dostat v roce 2025. Podle odborářů tempo nereflektuje inflaci a může ohrozit kvalitu péče, ministerstvo zdravotnictví slibuje, že péče zůstane zachována.
2. 6. 2022|

Lidé z Česka budou moci od října do Saska bez karantény, pobyt ale nesmí přesáhnout 24 hodin

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by měl být od pondělí vyhlášen nouzový stav. Je nutný kvůli potřebným plošným opatřením ke snížení reprodukčního čísla viru, které je stále 1,2. Uvedl to na tiskové konferenci po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (ANO). Konkrétní opatření se chystá resort představit ve středu, podle Prymuly by ale například od pondělka nemělo být na vnitřních akcích víc než deset lidí, na venkovní víc než dvacet. V pondělí v Česku dohromady přibylo 1287 nově nakažených koronavirem. Sousední německá země Sasko umožní od října vstup lidem z Česka bez nutnosti karantény, jejich pobyt ale nesmí přesáhnout 24 hodin.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 18:35|

Babiš neměl o stavu zdravotnictví informace, tvrdí krizový štáb. Odbory žádají další miliardy korun

Zástupci takzvaného krizového štábu zdravotníků a premiér Andrej Babiš (ANO) se neshodli na posílení výdajů na zdravotnictví na příští rok z rezerv zdravotních pojišťoven. Znovu se sejdou začátkem příštího týdne. Babiš si chce data, která mu štáb na úterním jednání předal, do té doby ověřit. Podle zástupců odborů, nemocnic a pacientů je potřeba do zdravotnictví přidat 13 miliard korun, peníze chtějí získat právě z pojišťoven. Ty ale chtějí příští rok přidat jen šest miliard.
8. 10. 2019Aktualizováno8. 10. 2019, 14:31|