TÉMA

Hashim Thaçi

Z prezidenta obžalovaným v Haagu. Začíná proces s bývalým kosovským povstaleckým vůdcem Thaçim

Přezdívá se mu Had. Údajně kvůli nevypočitatelnosti i kvůli tomu, že dokázal neustále unikat srbské policii, která po něm intenzivně pátrala. Bývalý vůdce povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) a pozdější prezident nezávislého Kosova Hashim Thaçi ale podle vyšetřovatelů zřejmě dlouho unikal i odpovědnosti za některé své vlastní činy. Obžaloba zvláštního haagského tribunálu ho viní z toho, že se během války za nezávislost dopustil zločinů, kvůli kterým nyní stojí před soudem.
3. 4. 2023|

Soud v Haagu odsoudil na 26 let bývalého vůdce Kosovské osvobozenecké armády

Haagský zvláštní tribunál pro válečné zločiny v Kosovu (KSC) v pátek usvědčil a poslal na 26 let do vězení bývalého velitele povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Saliha Mustafu. Jde o první verdikt, který tento tribunál vynesl. Podle agentury Reuters odsouzený řídil věznici využívanou k mučení během konfliktu z let 1998 a 1999, kdy kosovští povstalci bojovali za nezávislost na Srbsku.
16. 12. 2022|

Tribunál pro Kosovo odsoudil dva veterány albánské UÇK kvůli zastrašování svědků

Zvláštní tribunál v Haagu pro válečné zločiny v Kosovu uznal ve středu vinnými ze zastrašování a zveřejnění jmen stovek chráněných svědků dva veterány osvobozeneckého boje. Poslal je do vězení na 4,5 roku a uložil jim pokutu ve výši 100 eur (2500 korun).
18. 5. 2022|

Novou kosovskou prezidentkou je Vjosa Osmaniová. Stala se druhou ženou v čele země

Kosovský parlament v neděli zvolil novou prezidentkou země někdejší předsedkyni zákonodárného sboru Vjosu Osmaniovou. Kandidaturu osmatřicetileté právničky podpořilo 71 poslanců z 82 přítomných, informovala agentura AFP. Osmaniová se stala druhou prezidentkou Kosova od roku 2008, kdy země vyhlásila nezávislost na Srbsku.
4. 4. 2021|

Kosovský exprezident podle tribunálu ovlivňoval svědky

Kosovský exprezident Hashim Thaçi a další představitelé někdejší Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) obvinění z válečných zločinů ovlivňovali před svým zatčením potenciální svědky. Uvedl to zvláštní tribunál v Haagu pro válečné zločiny v Kosovu, který bude vysoce postavené kosovské politiky soudit.
20. 11. 2020|

Thaçi poprvé stanul před tribunálem. Obvinění z válečných zločinů odmítl

Kosovský exprezident Hashim Thaçi poprvé stanul před soudcem zvláštního tribunálu pro Kosovo v Haagu. Jeden z bývalých vůdců povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) čelí obviněním z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti za bojů se Srbskem v 90. letech minulého století. Thaçi u soudu prohlásil, že s obviněními z válečných zločinů nesouhlasí a cítí se nevinen ve všech bodech obžaloby.
9. 11. 2020|

Kosovský prezident Thaçi rezignoval a zamířil do Haagu. Čelí obžalobě z válečných zločinů

Kosovský prezident Hashim Thaçi rezignoval. Učinil tak poté, co byl obžalován z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti u tribunálu v Haagu, informují světové agentury. Politika následně zatkli a přepravili do vazební věznice tribunálu v Haagu. Thaçi patřil k velitelům povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK), která v 90. letech bojovala proti režimu v Bělehradu s cílem odtrhnout Kosovo od Srbska. Detaily obžaloby zatím nejsou známy. Thaçi spáchání zločinů odmítá.
5. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 22:38|

Thaçi podá demisi, pokud soudce potvrdí jeho obvinění z válečných zločinů

Kosovský prezident Hashim Thaçi v televizním projevu k národu popřel, že by se dopustil válečných zločinů a zločinů proti lidskosti během bojů kosovských povstalců proti Srbsku na konci 20. století. Pokud však obvinění z válečných zločinů oficiálně potvrdí soudce, který rozhoduje o přípustnosti žaloby ještě před vlastním procesem u zvláštního tribunálu v Haagu, je Thaçi připraven okamžitě odstoupit z funkce a jít se hájit.
29. 6. 2020|

Haagský prokurátor navrhl obžalovat kosovského prezidenta Thaçiho z válečných zločinů

Kosovský prezident Hashim Thaçi je mezi deseti osobami, které prokurátor zvláštního tribunálu v Haagu navrhl obžalovat z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti, včetně téměř stovky vražd. Oznámil to prokurátorův úřad. Obžaloba se týká událostí z doby války v Kosovu na konci 90. let. Thaçi v reakci oznámil, že se v sobotu ve Washingtonu nezúčastní konzultací se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem.
24. 6. 2020Aktualizováno24. 6. 2020, 23:47|

Konec dekády, jež patřila guerillovým vůdcům. Kosované ve volbách podpořili opozici

V kosovských předčasných volbách zvítězila opozice. Potvrzují to takřka konečné výsledky. Zatím vedou levicoví nacionalisté ze strany Sebeurčení (Vetëvendosje), kteří mají 25,6 procenta. O necelé procento méně získal středopravý Demokratický svaz Kosova (LDK) expremiéra Isy Mustafy. Naopak propadají strany, které měly dosud podíl na vedení země.
7. 10. 2019Aktualizováno7. 10. 2019, 13:39|