TÉMA

Taťjana Medvecká

V zaplněném Národním divadle se s Janou Hlaváčovou naposledy rozloučili kolegové, přátelé i veřejnost

Zaplněné Národní divadlo se rozloučilo s Janou Hlaváčovou. Divadelní a filmová herečka zemřela 13. ledna. Poslední sbohem jí přišli dát přátelé, kolegové, někdejší studenti Hlaváčové z DAMU i veřejnost. Vzpomínali na ni jako na výjimečnou herečku, která byla také skvělou vyučující na DAMU, starostlivou mámou a přítelkyní i mimořádnou ženou, jíž nechyběla přirozená krása ani smysl pro humor.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 11:58|

Hvězda bez hvězdných manýrů, vzpomíná Taťjana Medvecká na kolegyni Janu Hlaváčovou

„Dodnes mám na klíčích klíč, který mi dala k šuplíku v Národním divadle, kde jsme spolu seděly v šatně,“ zavzpomínala Taťjana Medvecká na svou někdejší kolegyni Janu Hlaváčovou v Událostech, komentářích. Hlaváčová zemřela v sobotu 13. ledna.
16. 1. 2024|

Kmotr si pro sebe ukradl Audioknihu roku 2022, s pomocí Oldřicha Kaisera

Absolutním vítězem ankety Audiokniha roku 2022 se stala mafiánská sága Kmotr. Bestseller Maria Puza načetl Oldřich Kaiser. Kmotr v jeho podání zvítězil také v kategoriích Interpret a Jednohlasná četba. Odborná porota rozdala ceny celkem v deseti kategoriích. Za mimořádný přínos byla oceněna Taťjana Medvecká.
27. 4. 2023|

Cancel culture, oscarově obézní Fraser i návrat do dělohy. Filmové Benátky jsou téměř u konce

Filmový festival v Benátkách už promítl většinu svých nejočekávanějších titulů, od kterých se očekává, že v dalších měsících zabojují i o oborová ocenění či Oscary. Největší pozornost zatím vzbudila dirigentka jménem Tár v podání Cate Blanchettové, jejíž profesní život ovlivní skandály, nebo drama The Whale, v němž se chce Brendan Fraser „ujíst“ k smrti. Mimo hlavní soutěž se už promítala také česká dramata Běžná selhání a Oběť.
6. 9. 2022|

Český film v Benátkách zastoupí deprese ve virtuální realitě i feministická dystopie

Snímků s českou stopou, které se objeví v programu letošního festivalu v Benátkách, bude celkem pět. Už dříve oznámené tituly nově rozšířilo drama Běžná selhání a animovaný snímek pracující s virtuální realitou Tmání. Žádný ze zástupců české kinematografie se ale nepromítá v hlavní soutěži.
29. 7. 2022|

Čím si za poslední čtvrtstoletí prošlo Národní divadlo, přibližuje Zemančíková v knize

Kniha Aleny Zemančíkové nazvaná Zpětné zakreslení cesty se pokouší najít odpověď na to, jaké bylo uplynulé čtvrtstoletí v Národním divadle. Připomíná nejenom nejvýraznější inscenace těchto let, ale také velmi zjitřenou atmosféru první scény let devadesátých, kdy se divadlo zásadně proměnilo.
25. 12. 2020|

Beata Parkanová pokračuje v rodinných chvilkách. V novém filmu dala slovo prarodičům

Na konci šedesátých let se odehrává druhý celovečerní film Beaty Parkanové Slovo. Drama o rodinných vtazích pod tlakem doby natáčí pětatřicetiletá režisérka podle svého scénáře a skutečného rodinného příběhu. V hlavních rolích se představí Martin Finger a Gabriela Mikulková.
18. 11. 2020|

Poslední aplaus vyprovodil Vlastu Chramostovou, herečku, které nechyběla kuráž

Na scéně Národního divadla se kolegové, přátelé i široká veřejnost v pondělí rozloučili s herečkou a chartistkou Vlastou Chramostovou, která zesnula 6. října. Na závěrečnou cestu ji vyprovodil dlouhotrvající poslední aplaus.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 20:15|

Svěží, plná humoru, nadhledu a ironie. Přátelé a kolegové vzpomínají na Vlastu Chramostovou

Vlasta Chramostová si neuměla stěžovat a byla vždy svěží, shodují se její známí a kolegové. I když v životě zažila mnohá příkoří, dokázala si zachovat optimismus a nadhled. Zásadní v tomto ohledu byl její vztah se Stanislavem Milotou. „Byli to lidi, kteří se neustále špičkovali, a díky tomu mohla být Vlasta tak svěží, jak byla, a díky tomu Standa nepodléhal chmurám,“ prohlásil v ČT režisér Jaroslav Brabec.
6. 10. 2019|