TÉMA

Salafismus

Muž, který ve Španělsku útočil v kostelech, čekal na vyhoštění do Maroka

Útočník, který ve středu večer v jihošpanělském městě Algeciras mačetou zabil kostelníka a vážně zranil kněze, byl ve Španělsku nelegálně a čekal na vyhoštění do Maroka. Informovala o tom španělská média s odvoláním na policii. Ta útok ve dvou kostelech vyšetřuje jako terorismus, zatím bez jasného motivu, ačkoliv podle svědků při činu muž provolával Alláh je veliký.
26. 1. 2023Aktualizováno26. 1. 2023, 19:20|

Francouzský ministr vnitra chce po čtvrtečním útoku lépe monitorovat radikály v policii. Odstoupit nehodlá

Hrozba teroristického útoku zůstává ve Francii vysoká až velmi vysoká. Oznámil to ministr vnitra Christophe Castaner. Připustil také, že policie propásla několik příležitostí, aby zabránila čtvrtečnímu útoku na prefektuře, jejíž zaměstnanec ubodal čtyři své kolegy. Ministr chce proto zavést systém, který by upozorňoval na různé formy radikalizace policistů. Vyšetřovatelé mezitím z vazby pustili pachatelovu ženu a dál zkoumají, jestli čin vymyslel a provedl sám.
7. 10. 2019|

Útočník z pařížské prefektury se hlásil k radikálnímu islámu

Zaměstnanec pařížské policejní prefektury, který ve čtvrtek ubodal čtyři kolegy, se hlásil k „radikální verzi islámu“. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na protiteroristické oddělení pařížské prokuratury. Muž, jehož nakonec zastřelil jeden z policistů, byl ve spojení s jedinci z řad salafistů, uvedl prokurátor Jean-Francois Ricard.
5. 10. 2019Aktualizováno5. 10. 2019, 22:11|