TÉMA

Prešov

Primátoři Bratislavy a Košic i většina županů obhájili ve volbách funkce

Primátoři dvou největších měst na Slovensku, Bratislavy a Košic, stejně jako většina županů, tedy předsedů samosprávných krajů, obhájili v sobotních komunálních a krajských volbách své funkce. Vyplývá to z výsledků hlasování, které zveřejnil slovenský statistický úřad a které potvrdila státní volební komise. Komunální a krajské volby se v zemi poprvé konaly ve stejném termínu, podle prezidentky Zuzany Čaputové v nich většina voličů odmítla populismus a extremismus.
30. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 13:08|

Český fotograf získal ocenění NASA. Za snímek, který vznikal sedm let

V den výročí vzniku Československa získal ocenění Snímek dne NASA český fotograf. Petr Horálek uspěl s kompozitní fotografií padajících hvězd nad Slovenskem.
28. 10. 2022|

Papež v Košicích vybídl k dialogu. „Nejezdí tam, kde cesty jsou, ale kde je potřebují,“ ocenil salesián

Tisíce lidí přijely do východoslovenského Prešova na liturgii s papežem Františkem. Bohoslužba je pro věřící první velkou akcí s účastí hlavy katolické církve při její stávající návštěvě země. Odpoledne František navštívil Košice a na místním sídlišti Luník IX se setkal s Romy. Vyslovil se proti diskriminaci a předsudkům.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 19:04|

Obcí Petkovce na východě Slovenska se prohnalo tornádo, několik domů je bez střechy

Obcí Petkovce na východě Slovenska se ve čtvrtek večer prohnalo tornádo. Poškodilo obytné domy, některé zůstaly bez střechy. Na místě zasahuje zhruba dvacet profesionálních a dobrovolných hasičů. Odstraňují spadlé stromy a části střech ze silnice a poničené střechy přikrývají plachtami, píše server Teraz.sk.
5. 8. 2021Aktualizováno5. 8. 2021, 22:04|

Papež František po zářijové návštěvě Maďarska zamíří také na Slovensko

Papež František oznámil, že ve dnech 12. až 15. září navštíví Slovensko poté, co odslouží mši v Budapešti. Uvedla to agentura AFP s odkazem na papežova slova určená poutníkům shromážděným na Svatopetrském náměstí k tradiční nedělní modlitbě. Papež v březnu sdělil, že se do Maďarska vydá, aby odsloužil závěrečnou mši Mezinárodního eucharistického kongresu, který se v hlavním městě uskuteční od 5. do 12. září.
4. 7. 2021Aktualizováno4. 7. 2021, 22:01|

Nejvyšší soud odmítl dovolání Slováka Kobulnického, trest za podporu terorismu platí

Nejvyšší soud odmítl dovolání Slováka Dominika Kobulnického, jenž si má odpykat pět let za propagaci teroristického hnutí. Informovala o tom Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který se případem zabýval jako první instance. Nejvyšší soud zatím odůvodnění nezveřejnil.
13. 1. 2021|

Slovenský policejní exprezident Lučanský zemřel. Na život si sáhl v úterý ve vazební věznici

Slovenský policejní exprezident Milan Lučanský zemřel, oznámila ve středu odpoledne bývalá slovenská ministryně vnitra Denisa Saková. Lučanský se pokusil ukončit svůj život v úterý ve vazbě v Prešově na východě Slovenska, jeho zdravotní stav byl od té doby kritický. Kvůli případu odstupuje generální ředitel vězeňské a justiční stráže Milan Ivan, opozice vyzývá k rezignaci i ministryni spravedlnosti Márii Kolíkovou.
29. 12. 2020Aktualizováno30. 12. 2020, 21:10|

Uplynul rok od výbuchu paneláku v Prešově. Vyšetřování stále není u konce

Pietním shromážděním a odhalením pamětní desky si v Prešově připomněli rok od výbuchu plynu v panelovém domě. Při největší takové tragédii v novodobé historii Slovenska zemřelo osm lidí. Vyšetřování pokračuje, pět lidí je obviněných z obecného ohrožení. Část vlastníků už plánuje na místě stavbu nové bytovky.
6. 12. 2020|

V sutinách prešovského domu byly objeveny lidské pozůstatky, mohly by patřit osmé oběti loňského výbuchu

Na Slovensku začali třídit sutiny ze zdemolovaného prešovského panelového domu, který v prosinci vážně poškodil výbuch plynu. V ruinách byly podle slovenských médií nalezeny i lidské pozůstatky, jež by mohly patřit poslední dosud pohřešované obyvatelce domu.
9. 2. 2020|

Vysílací rada upozornila Primu, že záběry smrtelného pádu z hořícího domu porušily zákon

Televize Prima porušila zákon, když odvysílala záběry muže padajícího z balkonu při prosincovém požáru domu v Prešově. K takovému závěru došla Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Prima ve své hlavní zpravodajské relaci použila záběr smrtelného pádu hned dvakrát – jednou dokonce zpomaleně a se zvýrazněním padající oběti. Televize se už v prosinci obhajovala tím, že chtěla divákům pouze realisticky popsat dění na místě tragédie.
15. 1. 2020|

„Totální škoda." Pojišťovna vyplatí přes padesát milionů korun lidem ze zničeného prešovského domu

Více než dva miliony eur (51,1 milionu korun) dostanou od pojišťovny obyvatelé panelového domu ve východoslovenském Prešově, který na začátku prosince poškodila exploze plynu a následný požár. Informuje o tom slovenský server Aktuality.sk. Dvanáctipatrový dům musel být kvůli silnému poškození nakonec celý zbourán.
25. 12. 2019|

„Není co zachraňovat.“ Prešovský panelák poškozený výbuchem se musí kompletně zbourat

Dvanáctipatrový bytový dům v Prešově na východním Slovensku, který nedávno vážně poškodil výbuch plynu a následný požár, bude zbourán celý. Rozhodl o tom krizový štáb. Česká firma, která začala panelák rozebírat v pondělí s pomocí speciální techniky, chce podle listu Korzár demoliční práce ukončit již ve středu.
17. 12. 2019|

V Prešově začala demolice části domu poškozeného výbuchem plynu

V Prešově začaly bourací práce v panelovém domě, v kterém předminulý týden vybuchl plyn. Demoliční bagr, který dorazil do Prešova ze středočeského Kladna, rozebere horní podlaží dvanáctipatrového domu. Podle města zatím není jasné, jak dlouho práce potrvají. Při neštěstí zahynulo sedm lidí, jeden člověk je stále nezvěstný.
16. 12. 2019Aktualizováno16. 12. 2019, 18:11|

Prima odvysílala smrtelný pád muže z prešovského domu. Reportáží se bude zabývat vysílací rada

Po nedávném výbuchu plynu v domě v Prešově se na sociálních sítích objevilo video muže padajícího z balkonu. Slovenská policie požádala média, aby záběr nešířila, ale některá to přesto udělala – mezi nimi i česká Prima. Její reportáží se proto bude zabývat vysílací rada.
15. 12. 2019|

Dům po výbuchu v Prešově rozebere demoliční bagr z Česka. Hotovo má být do Vánoc

Do Prešova na východním Slovensku dorazil z České republiky mohutný demoliční stroj, který bude rozebírat horní podlaží dvanáctipatrového obytného domu poškozeného výbuchem plynu a následným požárem z minulého týdne. Oznámila to slovenská média. Bourací práce mají začít počátkem příštího týdne a potrvají zhruba čtyři dny.
14. 12. 2019|

Schodiště zmizelo, panely se otevírají jako dveře. Podívejte se do interiéru prešovského domu zničeného výbuchem

Odborníci vyhodnotí stav dvanáctipatrového domu v Prešově, který v pátek poničil výbuch plynu a požár. Podle předběžných posudků bude nutné zbourat nejméně čtyři vrchní podlaží. Majitelé bytů podle listu Korzár souhlasí se zbouráním celé nemovitosti, bude-li to podle statiků nutné. Při neštěstí zahynulo nejméně sedm lidí.
9. 12. 2019Aktualizováno9. 12. 2019, 14:57|

Slovenská policie obvinila kvůli neštěstí v Prešově tři lidi

Slovenská policie oznámila, že obvinila tři lidi v souvislosti s pátečním výbuchem plynu v panelovém domě v Prešově. Policie případ vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení. V souvislosti s výbuchem zadržela jednatele stavební firmy i dělníky, kteří těsně před explozí v Mukačevské ulici prováděli výkopové práce. Při neštěstí zemřelo sedm lidí, po jednom člověku se stále pátrá. Obyvatelé domu krátce před výbuchem cítili v budově plyn.
8. 12. 2019Aktualizováno8. 12. 2019, 18:41|

„Mám holý život, to je důležitější než všechny věci,“ říká přeživší exploze v Prešově

Zůstaly jim jen věci, které měli na sobě, jsou ale naživu. Přeživší z prešovského panelového domu popisují peklo, které nastalo po pátečním výbuchu plynu. Někteří čekali na záchranu i více než hodinu. Jde o největší tragédii svého druhu v novodobých dějinách Slovenska. Zatím je sedm potvrzených obětí, po osmé hasiči dál pátrají v troskách.
8. 12. 2019Aktualizováno8. 12. 2019, 18:36|

Slovenská policie po výbuchu v Prešově zadržela šest lidí, podle expertů by se budova měla zbourat

Páteční exploze v panelovém domě ve slovenském Prešově má zatím sedm obětí, jeden člověk se stále pohřešuje. Policie v souvislosti s výbuchem plynu zadržela šest lidí. Hasiči na jednání krizového štábu uvedli, že dům po opravách před několika lety nesplňoval bezpečnostní předpisy, proto s jeho vlastníky vedli spor. Hasit požár navíc mohli začít až dvě hodiny po jeho vypuknutí. Podle statiků by se celá poškozená budova měla zbourat.
7. 12. 2019Aktualizováno7. 12. 2019, 21:19|

Při výbuchu plynu v Prešově zemřelo pět lidí. Požár je uhašen

Při výbuchu plynu v panelovém domě v Prešově zemřelo nejméně pět lidí, dalších 39 bylo zraněno. K explozi došlo krátce po poledni, na několika místech v budově hořelo až do večera. Nejvyšší čtyři patra dvanáctipodlažního domu kompletně vyhořela. Na místo dorazil i slovenský premiér Peter Pellegrini, který po jednání krizového štábu oznámil, že počet obětí bude ještě vyšší. Policie už zahájila stíhání kvůli trestnému činu všeobecného ohrožení.
6. 12. 2019Aktualizováno6. 12. 2019, 23:18|

Muž obžalovaný z terorismu byl odsouzen za obecné ohrožení

Dominika Kobulnického, který čelí obžalobě z přípravy teroristického útoku, v pátek pražský městský soud potrestal za obecné ohrožení 6,5 lety vězení. Na neurčito ho také vyhostil z Česka. Muž původem ze Slovenska ve svém pražském bytě skladoval chemikálie na výrobu výbušniny. Mladý muž je obžalován také z propagace terorismu, v této části obžaloby ho soud uznal vinným. Rozsudek zatím není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.
15. 11. 2019|

Brány vlasti utopené v krvi. Před 75 lety vstoupili vojáci v Dukelském průsmyku do Československa

Karpatsko-dukelská operace sovětské armády měla podpořit Slovenské národní povstání, které vypuklo 29. srpna 1944. Velitelé akce plánovali rychlý vojenský postup, nakonec se ale krvavé boje protáhly na několik měsíců. Poprvé se na území tehdejšího okupovaného Československa sovětským a československým vojákům podařilo vkročit 6. října 1944.
6. 10. 2019|