TÉMA

Stočné

Některé vodárny navyšují ceny. Připlatí si obyvatelé Pardubic nebo Hradce Králové

Mnohé vodárny napříč republikou si budou od nového roku účtovat vyšší poplatky – někdy až o čtvrtinu. Znamená to desítky až stovky korun měsíčně navíc. Vodárny do cen promítají opravy sítí, inflaci i zvýšení DPH z desíti na dvanáct procent, jak stanovuje schválený konsolidační balík.
3. 12. 2023|

Odbory budou při kolektivních jednáních chtít růst mzdy o osm až deset procent, uvedl Středula

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) bude pro příští rok doporučovat ve vyjednávání kolektivních smluv v privátní sféře růst mezd ve výši osm až deset procent. V pořadu Otázky Václava Moravce o tom informoval předseda ČMKOS Josef Středula.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 14:27|

Vláda chce v rámci konsolidace více zdanit nemovitosti, stavební práce by ale mohly zlevnit

Vládní plány na konsolidaci veřejných financí se dotknou i bydlení. Poznají to třeba ti, kteří vlastní dům nebo byt. Kabinet má totiž v plánu zvýšit daň z nemovitosti. Zároveň chce ušetřit i tím, že sníží státní podporu stavebního spoření na polovinu. Daňové změny by se ale mimo jiné mohly dotknout i stavebních prací. Ty by mohly zlevnit.
18. 5. 2023|

Koaliční lídři budou znovu debatovat o úsporách. Podle premiéra pokračuje i jednání o úpravě DPH

Vládní strany dál zvažují změny některých sazeb daně z přidané hodnoty od příštího roku. Premiér Petr Fiala (ODS) upřesnil v rozhovoru pro Českou televizi, že koalice jedná o tom, jestli ponechat tři sazby, nebo mít jenom dvě. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) předložil návrh, který počítá se sjednocením dvou nižších sazeb DPH –⁠ místo deseti a patnácti procent by činila 14 procent. Základní sazba by zůstala 21 procent. Premiér ale upozorňuje, že vládní strany ještě na úpravách DPH dohodnuté nejsou. Výsledek jednání oznámí v polovině května.
1. 5. 2023|

Vodné, točené pivo či lístky na kulturu by se mohly přesunout do 21procentní sazby DPH. Stanjura připravil reformu

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) připravil největší reformu daně z přidané hodnoty za posledních osm let. Podle návrhu plánuje místo dnešních tří sazeb – ve výši deseti, patnácti a jednadvaceti procent – jen dvě. Základní ve stejné výši, tedy jednadvacet procent, a jednu sníženou, čtrnáctiprocentní. Stanjura také podle zjištění ČT navrhuje přesunout část služeb a zboží z nejnižší sazby do té nejvyšší, jednadvacetiprocentní. Šlo by třeba o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na kulturní a sportovní akce. Je to součást vládního plánu snížit v příštím roce schodek rozpočtu. Koaliční partneři chtějí o změnách ještě jednat. Opozice je proti návrhu.
10. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 20:30|

Inflace zpomalila na 16,7 procenta. Vliv měl mírnější růst cen v oblasti bydlení

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku letos v únoru zpomalil z lednových 17,5 procenta na 16,7 procenta. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ). Přispělo k tomu podle statistiků hlavně zmírnění růstu cen týkajících se bydlení, například elektřiny a plynu. Meziměsíční inflace se zmírnila ještě výrazněji než meziroční. Zatímco v lednu rostly ceny meziměsíčně o šest procent, v únoru už jen o 0,6 procenta. Inflační tlaky v české ekonomice podle analytiků odeznívají jen zvolna, většina z nich ale očekává v dalších měsících zpomalení růstu cen.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 11:21|

Energetická krize donutila k omezení základních výdajů jedenáct procent domácností, ukázal průzkum

Energetická krize donutila jedenáct procent domácností k výraznému omezení základních výdajů na zdravotní péči či jídlo. Dalších 46 procent muselo omezit některé volnočasové aktivity nebo začít opatrněji hospodařit s rodinným rozpočtem. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos. Češi podle něj zatím zvládají krizi lépe, než ještě loni očekávali, přes 44 procent lidí hospodaří bez omezení. Pomohla k tomu i úsporná opatření, jež provedla více než polovina domácností. Obavy z dalších negativních dopadů krize ovšem přetrvávají, úspory tak budou pokračovat.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 21:21|

Obce na Plzeňsku a Frýdlantsku mají nejdražší vodu v zemi. Je tam málo odběratelů a složité zásobování

Za pitnou vodu zaplatí letos lidé nejvyšší částku na Plzeňsku. K nejdražším oblastem patří také Frýdlantský výběžek. I tam v letošním roce znovu voda podražila. Do ceny se promítá složité zásobování, náklady na obnovu vodárenské sítě a především malý počet odběrných míst.
2. 1. 2023|

Vodné a stočné v Hradci Králové zdraží od nového roku o pětinu

Vodné a stočné zdraží v Hradci Králové od ledna o pětinu na 128 korun za metr krychlový. Nové ceníky se dotknou i dalších měst a obcí na Hradecku. Podle vodohospodářů je důvodem hlavně zdražení energií a dalších nákladů. Průměrná tříčlenná domácnost si tak za rok připlatí za vodu zhruba o dva tisíce dvě stě korun více než letos. Hradecké vodárny v okrese zásobují pitnou vodou přes 170 tisíc lidí. Zdražení vodného a stočného během pondělka oznámily i jiné společnosti z dalších částí republiky.
28. 11. 2022Aktualizováno28. 11. 2022, 17:41|

Vodné a stočné kromě Prahy zdraží i v Hradci Králové nebo v Jihlavě

Po celém Česku plánují vodárenské společnosti zdražovat vodu. O záměru navýšit od nového roku ceny pro Pražany o dvacet procent informovala společnost Veolia. Česká televize proto oslovila vodárenské společnosti v ostatních krajských městech. V pěti budou muset vodu zdražit. Lidé v dalších krajských městech mohou jednání o zvýšení cen čekat v nejbližších týdnech. Podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací by lidé v Česku od začátku příštího roku mohli za vodu zaplatit až o třetinu víc.
3. 11. 2022|

Zdražuje voda i odpady. Může za to nižší spotřeba nebo více obalů

Lidé si letos za vodu na většině míst Česka připlatí víc, než se čekalo. Spotřeba v posledním roce klesá, podle vodárenských společností ale není možné zastavit plánované investice do infrastruktury. Velký růst cen tak lze čekat třeba v Praze, kde se snížila spotřeba vody skoro o desetinu. Víc si leckde lidé připlatí i za odpad, protože je ho víc.
20. 3. 2021|

S novým rokem budou muset lidé opět sáhnout hlouběji do kapsy. Za vodu, uhlí či ubytování

S novým rokem se už tradičně zvyšují různé ceny. V některých městech zdražují například poplatky za svoz komunálního odpadu anebo za psy. Připlatí si nejen majitelé rodinných domů, ale také ti, kteří vlastní byty a využívají dálkové teplo, anebo žijí v nájmu. Téměř všech se bude týkat zvýšení cen elektřiny nebo vodného a stočného.
16. 12. 2019|

Nejdřív mírné zdražení, pak naopak zlevnění. Většina domácností by měla za vodu příští rok ušetřit

V příštím roce se bude v řadě měst a obcí hned dvakrát měnit cena vodného a stočného. Zatímco v lednu přijde mírné zdražení, v květnu by naopak cena měla klesnout. Stát totiž sníží sazbu DPH z 15 na 10 %. Celkem by tak měla většina domácností oproti dnešku zaplatit za vodu méně. Výjimkou je třeba Praha, která zlevňování neplánuje.
6. 10. 2019|