TÉMA

Bořek Šípek

Architekti se neshodnou, jak naložit s Pražským hradem. Zmiňují oživení i zdrženlivost

Koncentrát tisíce let architektury nebo město nad městem. Tak o Pražském hradu mluví odborníci na architekturu. Nejde přitom o pouhé muzeum. Dodnes je Hrad sídlem prezidenta a místem, kde se odehrávají nejdůležitější ústavní akty. Experti pro ČT popsali, zda by Hradu prospěla přestavba či dostavba a kam by se případné úsilí mělo upřít.
11. 3. 2023|

Na Hradě je potřeba odstranit zátarasy, říká architekt Pleskot

Je potřeba zbavit se všech zátarasů, řekl v pořadu Události, komentáře architekt Josef Pleskot v souvislosti s úpravami na Pražském hradě. Nově zvolený prezident Petr Pavel opakovaně prohlásil, že o spolupráci s ním stojí. Pleskot vytvořil na Hradě zatím poslední architektonickou dominantu – průchod valem Prašného mostu v Jelením příkopě. Je tak možné, že jeho stopa zde zesílí.
3. 2. 2023|

Na hirošimské univerzitě odhalili první lavičku Václava Havla v Asii. Podpořil ji i japonský premiér

Představitelé japonských úřadů a české ambasády slavnostně odhalili první lavičku Václava Havla na asijském kontinentu. Umístění uměleckého díla podpořil také japonský premiér Fumio Kišida. Lavička nově stojí na hirošimské univerzitě Šudó.
7. 12. 2021|

V Bruselu odhalili Lavičku Václava Havla, zákoutí má zvát k dialogu a setkání občanů s politiky

Připomenout odkaz českého prezidenta a literáta a zároveň lákat lidi k posezení a dialogům má zákoutí s Lavičkou Václava Havla, která byla odhalena v Bruselu. Dvě židle a kruhový stolek, jímž prorůstá strom, stojí v parčíku na dohled sídla Evropského parlamentu. Podle českého velvyslance v Belgii Pavla Kluckého se zde otevírá prostor například pro setkání občanů s politiky.
12. 10. 2021|

Jak se vyrábějí Thálie: K vítězům se dostanou jen některé a můžou mít i barvu uranu

V umělecké sklárně Lasvit Ajeto v Lindavě na Českolipsku začali skláři vyrábět ceny Thálie pro hereckou asociaci. Stávající podobu ocenění, které lze použít i jako vázy, navrhl skoro před dvaceti lety designér Bořek Šípek. Nové ale může mít barvy.
9. 9. 2021|

V Brně odhalili Lavičku Václava Havla. K vidění byla i část Zahradní slavnosti

Lidé v Brně se od soboty můžou posadit na Lavičku Václava Havla. Brněnský magistrát ji slavnostně odhalil na čtvrté terase Kapucínských teras, a to i za účasti herců z Divadla Husa na provázku. Ti na místě předvedli krátkou ukázku z Havlovy Zahradní slavnosti. Lavička vyšla celkem na 300 tisíc korun.
5. 10. 2019Aktualizováno5. 10. 2019, 13:37|