TÉMA

Dar

Česko na Ukrajinu poslalo už 62 tanků, od Německa by mohlo získat další leopardy

Dalších patnáct tanků Leopard 2A4 by mohlo darovat Německo Česku jako kompenzaci za odeslání vojenských zásob na Ukrajinu. Po jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS) s tím, že kabinet o nabídce Berlína informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Množství leopardů ve výzbroji české armády by se tím zdvojnásobilo, v minulosti již stejným způsobem vojáci získali dalších patnáct tanků téže specifikace. Německo kromě daru nabízí také možnost nákupu dalších patnácti tanků Leopard 2A4.
21. 2. 2024|

Česko darovalo Izraeli sanitku. Poslouží kibucu Be’eri a také armádním lékařům

Česko darovalo Izraeli kompletní sanitní vůz. Peníze se vybraly díky sbírce spolupořádané českou pobočkou Židovského národního fondu. Zdravotnické vozidlo je určeno pro kibuc Be’eri v jižním Izraeli. Do doby, než se do vypleněné vesnice vrátí její obyvatelé, budou sanitku používat armádní lékaři.
21. 1. 2024|

Nejvíce dárců se objeví před Vánoci. Peníze neposílejte naslepo, radí odborníci

V předvánočním čase jsou lidé nejvíce štědří. Podle Fóra dárců podporují hlavně zavedené charitativní sbírky. Loni na veřejně prospěšné účely darovali přes patnáct miliard korun. Menší zájem teď evidují organizace v regionech.
11. 12. 2023|

Okamura zkritizoval vládní podporu Ukrajincům v Česku. Už ani halíř, řekl

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura prohlásil, že by na pomoc Ukrajincům žijícím v Česku neměl jít „ani halíř“. Peníze by se místo toho měly využít k podpoře českých občanů. Okamura to řekl v pořadu Interview ČT24 s tím, že se tvrzení netýká pracujících lidí, jelikož ti nepotřebují pomoc. Vyjádřil se také k dodávkám české vlády Ukrajině, která se brání ruské invazi.
28. 11. 2023|

Uganda zakázala dovoz obnošeného oblečení, chce tak podpořit domácí výrobu. Experti jsou skeptičtí

Obnošené oblečení, které lidé darují na charitu, může skončit až na tržnici v ugandské Kampale. Ze second handu se stal ve východní Africe výnosný byznys, který ale stojí v cestě rozvoji vlastního textilního průmyslu. Uganda se proto rozhodla, že dovoz starého oblečení zakáže. Učinila tak navzdory nátlaku Spojených států i tomu, že na vlastní výrobu jí chybí peníze.
17. 10. 2023|

Vláda podpořila vyslání vojenských policistů na Ukrajinu a speciálů do Nigeru

Vyšetřovat válečné zločiny na Ukrajině bude moci až patnáct příslušníků Vojenské policie, schválili to ministři. Český příspěvek do vyšetřovacího týmu Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) budou muset povolit ještě poslanci a senátoři. Na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) kabinet také podpořil plán, aby mohly být do Nigeru vyslány až dvě desítky příslušníků speciálních sil. V zemi by působili jako poradci. Kabinet taky podpořil peněžité dary na pomoc uprchlíkům.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 20:06|

Obce začaly vyplácet peníze za náhrobky poničené tornádem

Víc než rok a půl po tornádu, které se prohnalo jižní Moravou, se k obyvatelům zasažených obcí dostávají peníze na opravu náhrobků. Bouře poničila hroby v Hruškách, Moravské Nové Vsi a Mikulčicích. Kompenzaci poskytlo ministerstvo pro místní rozvoj. Rozdělení peněz jednotlivým žadatelům mají na starost obce, v každé z nich však rozdělování peněz probíhá jinak.
6. 2. 2023|

Praha daruje Ukrajině topidla, elektrocentrály a zdravotnický materiál, schválili zastupitelé

Praha pošle na Ukrajinu přes šest stovek naftových topidel a osmnáct elektrocentrál z majetku Správy služeb hlavního města Prahy. Rozhodli o tom městští zastupitelé. Vybavení má podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) pořizovací hodnotu patnáct milionů korun. Zastupitelé schválili také další dar v podobě zdravotnického materiálu za asi tři čtvrtě milionu korun.
24. 11. 2022|

Zákon má nedostatky, financování prezidentské kampaně tak nemusí být zcela transparentní, řekl Sivera

Kampaň uchazečů o funkci prezidenta republiky je v plném proudu, ministerstvo vnitra oznámilo, že se do klání přihlásilo 21 lidí. Financování jejich kampaně sleduje Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Jeho člen František Sivera v Interview ČT24 řekl, že zákon, který vymezuje financování prezidentské kampaně, má nedostatky a kampaň některých kandidátů nemusí být kvůli tomu zcela transparentní.
9. 11. 2022|

Česko už podle ministryně poslalo na Ukrajinu vojenský materiál za 3,8 miliardy

Na Ukrajinu poslalo Česko od začátku ruské invaze vojenský materiál za 3,8 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podrobnosti ale její úřad nechce zveřejnit. Zřejmé nicméně je, že se z Česka na Ukrajinu dostaly tanky, houfnice i bitevní helikoptéry. Ne vše ale daroval stát. Vojenský materiál na Ukrajinu odeslaly i české firmy.
24. 8. 2022|

V den výročí invaze přicházely ukrajinské ambasádě 1968korunové příspěvky. Vybrala tak 24 milionů

V den výročí vpádu vojsk pěti států Varšavské smlouvy do Československa přišlo na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze 24,2 milionu korun, uvedl zastupitelský úřad. Nejčastěji dárci posílali částku 1968 korun. Podle velvyslanectví pořídí Ukrajina za vybrané peníze vojenský materiál k obraně proti ruské invazi.
22. 8. 2022|

30 let zpět: Poslední den Václava Havla jako prezidenta ČSFR

Dne 20. července 1992 Václav Havel skončil ve funkci prezidenta Československa. Tu zastával od 29. prosince 1989, kdy jej zvolil ještě komunistický parlament. Byl tak posledním prezidentem Československa, které zaniklo koncem téhož roku. Na zámku v Lánech ještě promluvil k přítomným hostům a novinářům. Na Hradě se s ním osobně rozloučili i premiér Václav Klaus a Milan Uhde.
20. 7. 2022|

Atentátník na Abeho se pokusil sestrojit bombu, zaútočit chtěl na šéfa náboženské organizace

Muž, který v pátek zavraždil japonského expremiéra Šinzóa Abeho, policii řekl, že se pokusil sestrojit bombu. Jedenačtyřicetiletý Tecuja Jamagami dále vypověděl, že si vyrobil několik střelných zbraní. Informovala o tom agentura Kjódó s odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 06:52|

„Pokud se Rusko nezastaví na Ukrajině, nezastaví se před ničím,“ řekla Čaputová

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po návratu z Kyjeva uvedla, že viděla hodně bolesti a utrpení. Německo a USA podpoří Ukrajinu systémem protivzdušné obrany IRIS-T a Washington příslíbil dodávku raketometů HIMARS, nepůjde ale o systémy s velmi dlouhým dosahem. Kreml uvedl, že nevylučuje setkání Putina se Zelenským, sejde se s ním ale jen k podpisu předem připraveného dokumentu. Výsledkem společného zasedání ukrajinské a polské vlády byl podpis řady dohod o spolupráci. Dánsko nejspíš v referendu schválilo posílení bezpečnostní spolupráce s EU.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 23:34|

Německo daruje Česku 15 tanků Leopard. Začnou také jednání o dalších nákupech, řekla Černochová

Německo daruje České republice patnáct tanků Leopard 2A4. Obě země zároveň zahájí jednání o nákupu dalších až padesáti nejmodernějších tanků Leopard verze 2A7+ různých modifikací. Vládu o tom ve středu informovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Darované tanky by česká armáda mohla dostat ještě letos, v budoucnu se počítá s jejich modernizací. Černochová jednala také s prezidentem Milošem Zemanem o novém náčelníkovi generálního štábu.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 22:44|

Poslanci schválili úlevy související s pomocí Ukrajině. Podpořili i konec povinného přimíchávání biosložky

Poslanci na středeční schůzi schválili některá daňová zvýhodnění související s pomocí Ukrajině. Z daňového základu bude možné například odečíst dary Ukrajině na její obranu. Sněmovna rovněž schválila návrh, který ruší povinné přimíchávání biosložky do pohonných hmot a také nařízení, podle něhož nebudou vybraná vozidla podléhat silniční dani. Ročním odkladem účinnosti klíčových pasáží nového stavebního zákona by se poslanci měli zabývat v pátek.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 15:03|

Česko zřejmě Ukrajině poslalo tanky a bojová vozidla, úřady o vlaku na Východ mlčí

Česko zřejmě poslalo na Ukrajinu bojová vozidla pěchoty a několik starších tanků T-72. Na sociálních sítích to uvedl lidovecký poslanec Ondřej Benešík. Vlak s takovým nákladem zaznamenal i štáb České televize na nádraží Jihlava město. Armáda ani ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nepotvrdily, že by takovou techniku česká armáda Ukrajině darovala. Tvrdí, že z bezpečnostních důvodů nelze dodávky specifikovat. Česko už válčící zemi darovalo vojenský materiál v hodnotě skoro jedné miliardy korun.
5. 4. 2022Aktualizováno5. 4. 2022, 19:25|

30 let zpět: Nové policejní uniformy

Před 30 lety vyrazili do ulic čeští policisté v nových stejnokrojích. Uniformy a jejich doplňky byly v porovnání s těmi původními estetičtější a co do materiálu praktičtější. Další zpříjemnění policejní práce pak představovalo 25 telefaxů, které Československu věnovala bavorská vláda.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 1. 2022|

Po pozitivním PCR testu nebude 30 dní povinné testování, rozhodla vláda. Platnost očkování bez posilující dávky se zkrátí

Kdo bude mít pozitivní PCR test na koronavirus, čeká ho sice pětidenní izolace, ale zároveň se nebude muset po tomto 30 dní znovu testovat ani mu nebude hrozit karanténa. Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Vláda kývla i na zkrácení platnosti očkovacích certifikátů lidem bez posilovací dávky na devět měsíců. Prošlo i rozšíření testování ve školách na studenty vyšších odborných škol. Stejně jako na základních a středních školách se budou testovat jednou týdně. Jeden test týdně nově postačí i zaměstnancům VOŠ, kteří se dosud testovali dvakrát za týden.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 22:34|

Ukrajina dostane od Česka dělostřeleckou munici. „Je důležité ukázat, že Ukrajina má spojence,“ řekl Fiala

Dar čtyř tisíc dělostřeleckých granátů Ukrajině schválila vláda. Oznámil to Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která návrh kabinetu předložila, považuje dar za důležité gesto solidarity. Věří, že se tímto darem podaří posílit obranyschopnost Ukrajiny.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 22:19|

Boháči ve velkém skupují divočinu, původní tvář vracejí třeba skotským vřesovištím

Bill Gates, Jeff Bezos nebo Elon Musk. Jména, který zná téměř každý. Vydělali miliardy a teď je investují do záchrany přírody. Trend, který má dlouhou tradici, se stává stále populárnější i na lokální úrovni. Jedním příkladem z mnoha jsou i manželé Bentlyovi. Skotským vřesovištím se rozhodli vrátit původní charakter.
25. 1. 2022|

Hnutí STAN vrátí finanční dary od právnických osob, které dostalo po volbách

Hnutí Starostové a nezávislí se rozhodlo vrátit finanční dary od právnických osob, které na účet přišly od parlamentních voleb až dosud. Podle předsedy Víta Rakušana se jedná o 3,42 milionu korun. Některé z těchto darů se staly předmětem kritiky poté, co se v médiích objevily informace o nejasné vlastnické struktuře darujících subjektů a o údajném trestním stíhání jednoho z lidí spojených s jedním z nich.
18. 1. 2022Aktualizováno18. 1. 2022, 17:59|

Dva tisíce fotografií. Fotograf Josef Koudelka předal dar českému státu

Na dva tisíce fotografií, které reprezentují jeho celoživotní dílo, věnoval fotograf Josef Koudelka několika českým státním kulturním institucím. Největší část, 1800 položek včetně slavného cyklu Invaze, získá Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze, další pak Národní muzeum a Moravská galerie v Brně. Na ministerstvu kultury se Koudelka sešel s šéfem resortu Lubomírem Zaorálkem (ČSSD), který mu poděkoval za celoživotní dílo, a přítomným novinářům oficiálně sdělili, že jednají o formě předání daru.
21. 9. 2021|

Policisté odložili vyšetřování požáru kostela v zahradě Kinských. Viníka neodhalili

Policie neodhalila viníka požáru, který loni zničil dřevěný pravoslavný kostel svatého Michala v pražské zahradě Kinských. Případ proto odložila. Pokud by se ale objevily nové informace, mohou policisté vyšetřování znovu otevřít.
7. 7. 2021|