TÉMA

Luhansk

Jako za sovětských časů. Morálku Rusů má pozvednout výstava hospodářských výdobytků

Rusko se stalo zas o něco sovětštějším. Na místě někdejší Stalinovy Výstavy úspěchů národního hospodářství, kde jednotlivé republiky prezentovaly sklizně či ocel, otevřeli remake. V ukrajinském pavilonu je expozice zemědělství. Návštěvníci si v areálu mohou podojit krávu, prohlédnout jadernou bombu nebo zastřílet. Vidět je i Vladimir Putin v mnoha podobách.
3. 12. 2023|

Ukrajinci poprvé použili střely ATACMS. Zničili ruské vrtulníky v Berďansku

Ukrajinské síly podnikly útok na letiště v okupovaném Berďansku a Luhansku, zničily při tom devět ruských vrtulníků a sklady munice. V úterý to napsal britský zpravodajský web BBC s odvoláním na ukrajinské úřady. Podle nich byl rovněž zasažen ruský systém protivzdušné obrany a při střetu padly desítky vojáků okupačních sil. Ukrajinci k útokům na letiště poprvé použili americké rakety ATACMS, potvrdil spekulace médií prezident Volodymyr Zelenskyj.
17. 10. 2023Aktualizováno17. 10. 2023, 19:25|

Z ukrajinských rodin na ruské vojenské akademie. Odvlečené děti jsou pod neustálým tlakem propagandy

Rusko od začátku invaze na Ukrajinu uneslo na své území tisíce dětí. Většina z nich se dostane do adoptivních nebo pěstounských rodin, které je vychovávají k úctě k nové vlasti a navíc jim často tvrdí, že Ukrajina už byla zničena. Někteří starší chlapci dokonce museli nastoupili do kadetských akademií, kde jsou vzděláváni „v duchovních a kulturních tradicích ruského lidu“. Ukrajinské úřady i neziskové organizace se snaží děti vracet zpátky domů, zatím se to ale podařilo zhruba u tří stovek.
31. 8. 2023|

Ukrajina útočí britskými střelami Storm Shadow. Nepřítele mate speciálními projektily

Ukrajinská armáda podle Moskvy ve čtvrtek poprvé použila střely Storm Shadow, když zaútočila na dva objekty v okupovaném Luhansku. Rakety darovala Británie a jde o první řízené střely dlouhého doletu, které Kyjev od Západu obdržel. Tato technologie umožní obráncům zasáhnout cíle daleko za frontovými liniemi a může hrát zásadní roli při protiofenzivě.
15. 5. 2023|

Pokud Ukrajinci nezískají jih, bude jejich situace neudržitelná, říká zpravodaj Borek

Válku rozhodne osud měst na jihu jako Berďansk, Melitopol a Mariupol a samozřejmě Krym, řekl v Interview ČT24 zahraniční zpravodaj ČT David Borek. Dodal, že pokud Ukrajina nedobyde zpět tato města a nepřetrhne pozemní spojení Ruska s Krymem, tak zůstane nekompletním státem z hlediska vojensko-strategického i ekonomického a logistického.
19. 1. 2023|

Rusové za sebou nechávají použitelné tanky a obojživelníky. Ukrajinci kořisti hned využívají

Ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti a na jihu země je podle dostupných zpráv úspěšná nejen v obsazování území, ale rovněž při získávání ruské vojenské techniky. Západní pozorovatelé potvrzují, že velká část ruských zbraní v opuštěných oblastech zůstává nepoškozená a Ukrajincům slouží dál.
15. 9. 2022|

Lidé na Donbase jsou vysíleni válkou. Vojáci separatistické LNR odmítli bojovat za spojence

Moskvou řízení separatisté ovládají jihovýchodní ukrajinské regiony Doněck a Luhansk, známé pod společným názvem Donbas, již téměř osm let. Ruské síly tam dlouhodobě odvádějí muže do války, aby nahradily vlastní ztráty. Povinné verbování však způsobilo, že se na Donbase jejich počet prudce ztenčil. Nyní se proti povinnému narukování nebrání už jen manželky mužů, kterým dosud odvedli půlku rodiny, bojovat odmítli už i vojáci jedné ze separatistických republik.
16. 8. 2022|
Paměťová stopa

Neměla jsem všechno vidět, co jsem viděla. Válka je hrozná věc, říká spojařka od Buzuluku Ivanová

Když se otec Boženy Ivanové (Koutné) dozvěděl, že Ludvík Svoboda zakládá v Buzuluku československou vojenskou jednotku, neváhal a odjel tam. Za nějaký čas přijely i Božena s maminkou. Božena vstoupila do armády v dubnu 1944, kdy byla v Jefremově zformována 2. paradesantní brigáda, u které byla jako spojařka. I přes to, že se už na frontu nedostala, válečného utrpení viděla hodně.
9. 7. 2022|

V Chersonské oblasti přituhuje. Ukrajinská armáda osvobozuje vesnice, cílem je klíčové město

Jedno z klíčových území jižní fronty zažívá perné časy. Chersonská oblast, kterou ruská armáda okupuje od začátku invaze, je aktuálně dějištěm ukrajinské protiofenzivy. Zatímco se podle místní loutkové samosprávy připravuje referendum o připojení k Ruské federaci, Ukrajina pokračuje ve snaze dobýt ztracené město s důležitým významem.
30. 6. 2022|

Boje v Severodoněcku pokračují. Ruský postup podporuje dělostřelectvo

Ruská armáda pokračuje v intenzivních bojích na Donbasu. Podle ranní zprávy generálního štábu ukrajinské armády se útoky zaměřují na Severodoněck v Luhanské oblasti. Britská vojenská rozvědka tvrdí, že invazní jednotky už mají většinu města pod kontrolou. Americký Institut pro studium války (ISW) informoval, že se ruští vojáci snaží také o postup k Lysyčansku z jihu a západu, vyhnout se chtějí bojům na řece Severní Doněc. Spojené státy provádí v reakci na ruskou invazi kybernetické operace na podporu Ukrajiny, řekl v rozhovoru s televizí Sky News šéf velitelství americké armády pro kybernetické otázky.
2. 6. 2022Aktualizováno2. 6. 2022, 19:53|

Osm let jsme na Donbasu budovali infrastrukturu a nyní je vše zničeno, smutní Drbohlav z Člověka v tísni

Humanitární organizace hrají během ruské okupace Ukrajiny zásadní roli při ochraně a podpoře civilního obyvatelstva. Jednou z největších „neziskovek“, které v regionu působí, je Člověk v tísni. Jeho ředitel pro východní partnerství a Balkán Petr Drbohlav byl hostem pořadu Interview ČT24, kde mluvil mimo jiné o vlastních zkušenostech z války a o tom, jak náročné je pomoc do zasažené oblasti dopravit.
27. 5. 2022|

Rusku se nedaří na bojišti, proto stupňuje raketové útoky, míní Zelenskyj

Ruská vojska pokračují v palbě podél linie střetu v oblasti Doněcku na východě Ukrajiny. Podle generálního štábu ukrajinské armády se ale Rusové na dalších frontách soustředí jen na udržení pozic. Prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na středu prohlásil, že Rusko rovněž stupňuje raketové a letecké útoky kvůli tomu, že se mu nedaří na bojišti. Dodal, že v příhraničních oblastech zaznamenala armáda ruské „sabotážní akce.“ Ukrajina podle něj nadále usiluje o to, aby se do bezpečí dostali vojáci, kteří se nachází v areálu oceláren Azovstal v Mariupolu.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 20:48|

Z Azovstalu bylo evakuováno 260 ukrajinských vojáků, zranění míří do Novoazovsku

Přes 260 ukrajinských vojáků, včetně 53 zraněných, bylo v pondělí evakuováno z obklíčených oceláren Azovstal v Mariupolu, oznámil Kyjev. Podle něj také jednotka domobrany v Charkovské oblasti vytlačila okupační síly z ukrajinského území a dosáhla státní hranice s Ruskem. U Charkova obránci před několika dny přešli do protiútoku a osvobodili řadu obcí. Rusové podle ukrajinského generálního štábu soustředí své útoky v Doněcké oblasti. Britské ministerstvo obrany upozorňuje, že Bělorusko přesouvá ke své jižní hranici speciální jednotky.
16. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 00:05|

Rusové přejdou na východě Ukrajiny k novému způsobu vedení války, odhaduje Šedivý

Rusové přejdou při chystaném útoku na východ Ukrajiny ke klasickému způsobu vedení války, tedy nejdříve nasadí velmi těžkou palebnou přípravu a potom údery pozemními silami. V pořadu Horizont ČT24 to řekl bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR a vedoucí katedry bezpečnostních studií CEVRO Institutu Jiří Šedivý.
12. 4. 2022|

U Kyjeva se našel další masový hrob. Rusové nastražují miny v domácnostech i autech

V obci Buzova u Kyjeva místní objevili další hromadný hrob. Východ Ukrajiny v noci čelil intenzivnímu ostřelování. Kyjev se chce před rozhovory o příměří soustředit na obranu území, například Mariupolu. Rusové pokračují ve snahách zastrašit civilisty – například schovávají v domácnostech výbušniny. Potřetí od začátku války došlo k výměně zajatců. V neděli má fungovat devět humanitárních koridorů. Ruské jednotky v neděli zcela zničily civilní letiště v třetím největším ukrajinském městě Dnipru, uvedli to ukrajinští představitelé.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 16:20|

V masových hrobech i jednotlivě, v Makarivu nedaleko Kyjeva zatím podle starosty našli 132 zabitých civilistů

Nejméně sedm set lidí zemřelo kvůli ruskému ostřelování od začátku války v Černihivu, oznámil starosta, podle kterého jsou mezi oběťmi civilisté i vojáci. V Makarivu našli podle radnice více než stovku zabitých civilistů. Rusko poskytlo dosud nejchmurnější hodnocení své invaze na Ukrajinu a popsalo „tragédii“ rostoucích ztrát vojáků a ekonomický dopad sankcí. V očekávání nové ruské ofenzivy se z Ukrajinou kontrolované části Donbasu evakuovalo jen vlakem na západ země více než 170 tisíc lidí.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 20:52|

V Borodjance našli v troskách dvou domů 26 mrtvých, podle Zelenského je ve městě víc obětí než v Buče

V Borodjance u Kyjeva, zničené během ruských náletů a okupace, se už v troskách dvou domů našlo 26 mrtvých. Obětí je tam podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského víc než v Buče, kde po odchodu Rusů našli stovky mrtvých civilistů. Zelenskyj také řekl, že ruská strana změnila taktiku a snaží se zakrývat důkazy o masakrech na civilistech. Boje na východě Ukrajiny začínají po stažení okupačních jednotek z okolí Kyjeva sílit. Podle západních představitelů je třeba připravit se na scénář, že se válka může protáhnout i na několik let.
7. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 00:03|

Zemřel vůdce ruské krajní pravice Žirinovskij

Zemřel známý vůdce ruské krajní pravice Vladimir Žirinovskij, který se léčil z covidu. Jeho smrt oznámil šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 15:36|

Boje na jihu a východě Ukrajiny budou „nesmírně tvrdé“. Analytici mluví o nedostatku sil i Putinových plánech

Historici, analytici a novináři predikují, co všechno se může dít na jihu a východě Ukrajiny, kde se nyní čekají nejtvrdší boje. Ruská armáda se stáhla z Kyjevské oblasti a z okolí Černihivu severovýchodně od metropole, podle analytika Richarda Stojara se teď musí „konsolidovat“. Historik Jan Rychlík hovoří o „velké politické prohře“, kterou by byla mírová dohoda na začátku května. Gubernátor Luhanské oblasti vyzval civilisty, aby se evakuovali, dokud to jde.
6. 4. 2022|

Nejvyšší soud posoudí případ muže odsouzeného za podporu proruských separatistů na Donbase

Lukáš Nováček odsouzený za zapojení do činnosti proruských separatistů na východní Ukrajině podal dovolání k Nejvyššímu soudu. České televizi to řekla mluvčí plzeňského krajského soudu Jana Durná. Vrchní soud v Praze Nováčkovi v lednu zmírnil původní dvacetiletý trest na šest let. Neprokázalo se, že se muž přímo účastnil bojů.
5. 4. 2022|

Oděsu zasáhl raketový útok. Donbas hlásí vyšší aktivitu ruské armády

Ruské vzdušné síly zaútočily na Oděsu, podle Moskvy zničily rafinerii a zásobníky paliv. Doněcká a Luhanská oblast na východě Ukrajiny hlásí zesílené ostřelování ruskou armádou. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že se nyní Moskva zaměří na ovládnutí východní a jižní části země. Rusové ostřelovali také druhé největší ukrajinské město Charkov.
3. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 01:02|

Natalja před válkou uprchla z Luhansku, pak z Oděsy. „Třesu se, když slyším sirény,“ říká

Natalja musela se svou rodinou utéct před válkou již podruhé – poprvé před osmi lety kvůli bojům na východě Ukrajiny a nyní, když Rusové začali s útoky na Oděsu. V Česku ale díky pomoci našla ubytování i práci. Stejné štěstí měl i Michael, který oslavil své osmnácté narozeniny v Ostravě a později si našel i práci v tamních hutích.
14. 3. 2022|

Nesmíme nechat Ukrajinu padnout, říká Černochová. Důležitý podle ní bude i postoj Číny

Na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina vstoupila vojska na území Ukrajiny. Rozhodl tak v pondělí večer krátce poté, co uznal nezávislost tamních východních regionů. Světové země oznámily sankce. Podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) a ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) by se měly naplno přijmout až v případě ruského útoku. Debatovali o tom v Událostech, komentářích.
22. 2. 2022|

Ukrajinská věda se od té ruské už emancipovala. Vědci se ale bojí budoucnosti

Krize na Ukrajině má dopad i na tamní vědu a vědce. Hrozící konflikt ovlivňuje jejich výzkum. Ten se už stačil během uplynulých let adaptovat na změny v regionu. Místo s Ruskem ukrajinští vědci čím dál intenzivnějši spolupracují s Evropskou unií.
22. 2. 2022|