TÉMA

Slovjansk

Stoupl počet obětí ruského útoku na Slovjansk. Rakety Patriot by měly dorazit po pravoslavných Velikonocích

Ve východoukrajinském Slovjansku o víkendu vzrostl počet obětí pátečního ruského ostřelování na jedenáct a pokračuje také odklízení trosek domu zasaženého raketou, píše server RBK-Ukrajina s odvoláním na místní úřady. Americké protiletadlové rakety Patriot, které mohou před podobnými útoky chránit, dorazí na Ukrajinu po Velikonocích, uvedl v sobotu mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Pravoslavní věřící budou svátky slavit v neděli.
15. 4. 2023Aktualizováno15. 4. 2023, 19:50|

Dobyli jsme východní Bachmut, hlásá ruská Wagnerova skupina

Ruská žoldnéřská Wagnerova skupina oznámila, že má plně pod kontrolou východní část ukrajinského města Bachmut. Oznámil to zakladatel skupiny Jevgenij Prigožin. Dobytí Bachmutu by bylo pro Rusko prvním významným vítězstvím za více než půl roku. Okupantům se tak může otevřít cesta k útoku na poslední zbývající městská centra v Doněcké oblasti. Kyjev zatím vyjádření wagnerovců nekomentoval. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga nelze vyloučit, že Bachmut padne v příštích dnech Rusům a je proto nutné zajistit, aby to nebyl rozhodující okamžik války.
8. 3. 2023Aktualizováno8. 3. 2023, 16:56|

Rusko usiluje o Doněckou oblast, Ukrajina čeká na západní zbraně a zaútočí na jihu, předjímají analytici

Zatímco Rusko od počátku roku zintenzivnilo útoky na Donbasu, na zahájení ukrajinské ofenzivy se zatím čeká. Analytici považují za logický cíl Kyjeva jih země, kde by se podle nich měl pokusit přetnout pozemní koridor okupantů spojující Krym s Donbasem. Jarní boje podle nich rozhodnou, zda konflikt zamrzne, nebo zda se Ukrajina přiblíží vítězství.
8. 3. 2023|

Bachmut nebudeme bránit za každou cenu, řekl Zelenskyj

Obrana obklíčeného města Bachmut bude pokračovat, ale „ne za každou cenu“, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Mezitím se podle něj musí obránci připravit na protiofenzivu. Zelenskyj také uvedl, že ukrajinské síly působí ruským útočníkům u města Vuhledar „mimořádně značné“ ztráty.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 17:44|

Bitva o Soledar pokračuje. Ukrajinci a Rusové bojují v centru města o každý dům

Tvrdé boje o východoukrajinský Soledar pokračují. Podle Moskvy blokují ruští výsadkáři město ze severu a z jihu a boje se odehrávají uvnitř města. Také Kyjev a zahraniční analytici upozorňují, že se Rusům navzdory tvrzením některých ruských zdrojů stále nepodařilo město ovládnout. Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta označil boje o Soledar a Bachmut za nejkrvavější od začátku ruské invaze loni v únoru.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 17:18|

Bachmut odolává. Rusko znovu spoléhá na dělostřeleckou převahu, síly se ale vyrovnaly

Bachmut sice odolává ruským útokům, z východoukrajinského města se ale stalo jedno z hlavních dějišť listopadových bojů. Postup vojsk v Doněcké oblasti se v podstatě zastavil, dělostřelectvo na obou stranách zintenzivňuje ostřelování a ztráty jsou obrovské. Město, ve kterém před válkou žilo kolem sedmdesáti tisíc lidí, je nyní v troskách. Šance, že by vyčerpané ruské jednotky město dobyly, je podle expertů velmi malá.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 22:19|

Do Slovjansku se vracejí lidé. Po podzimní vlně naděje ale může přijít zimní deprese

Ještě v létě v okolí Slovjansku probíhaly nejtěžší boje. Frontová linie se blížila a ruské rakety ničily centrum. Okupační síly se nakonec během zářijové protiofenzivy podařilo vytlačit. Město duchů se teď znovu proměňuje v klíčový bod východní Ukrajiny. Na místě natáčel štáb ČT se zpravodajem Andreasem Papadopulosem.
21. 11. 2022|

Okolí Bachmutu vypadá jako bojiště z první světové války. Rusové tam pomalu postupují

Ukrajina v posledních týdnech na bojišti zasadila okupantům hned několik ran, má územní zisky na severní i jižní frontě a ruské síly nutí k ústupům. Velení invazních vojsk se snaží nepříznivý obraz poupravit v Donbasu u města Bachmut. Postup je pomalý a Rusové při něm mají značné ztráty, sídlu se ale postupně přibližují.
18. 10. 2022|

Ukrajinská armáda tlačí na Lyman. Podle Kyjeva posílá Rusko do oblasti mobilizované vojáky

Ukrajinské jednotky pravděpodobně ve čtvrtek oblíčily Lyman v Doněcké oblasti, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Obráncům se podle institutu také podařilo přerušit poslední zásobovací trasy ruských jednotek. Kyjev uvedl, že Moskva posílá do oblasti špatně vycvičené a nově mobilizované vojáky. Komplikace v oblasti připustili i představitelé Ruskem dosazené okupační správy.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 16:49|

Fronta se k nim blíží, ale oni neodcházejí. Smířeni s osudem čekají na dny příští

Na východě Ukrajiny poničily invazní síly klíčovou dálnici, která slouží k zásobování. Pro mnohé Ukrajince je silnice poslední možností, jak před boji utéct. Řada lidí i přes nebezpečí však ve frontových městech zůstává.
13. 7. 2022|

Dobrovolní zdravotníci v Donbasu zachraňují životy. I těm, kteří na ně posílají rakety

Na východě Ukrajiny se ruské jednotky stahují ke Slovjansku. Jeden z cílů příští ofenzivy už týdny ostřelují. Stále častěji tak vyjíždějí i zdravotníci. Pohled na práci dobrovolníků v sanitkách zachytil štáb ČT.
11. 7. 2022|

Při ruském raketovém útoku zemřelo patnáct lidí. Tři desítky mohou být pod sutinami

Počet obětí ruského raketového útoku v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny vzrostl na patnáct. Raketa zasáhla pětipatrový dům, který se zřítil, uvádějí v neděli místní úřady. Podle sdělení šéfa místní správy Pavla Kyrylenka se pět osob zatím podařilo zachránit. Počet obětí se ale ještě může zvýšit, protože v sutinách mohou být až tři desítky lidí. Na místě stále zasahují záchranáři, kteří se snaží v troskách domu objevit přeživší.
10. 7. 2022Aktualizováno10. 7. 2022, 17:07|

Ruská armáda cílí na Slovjansk a Kramatorsk. Úřady vyzývají k evakuaci

Šéf doněcké oblastní administrativy Pavlo Kyrylenko vyzval obyvatele Slovjansku a Kramatorsku k urychlené evakuaci do bezpečí. Obě města jsou dalším cílem ruské armády, která se snaží zcela ovládnout Donbas. Velení ukrajinské armády ráno informovalo o tom, že se podařilo ofenzivu ruských vojáků u Slovjansku a v Chersonské oblasti odrazit. V současnosti vedou ruské jednotky útok u nedalekého Bachmutu a soustředí se na vytvoření kontroly nad územím Luhanské oblasti v rámci jejích administrativních hranic.
6. 7. 2022Aktualizováno6. 7. 2022, 17:20|

Při ostřelování Slovjansku přišel mladík během okamžiku o rodiče. Teď chce pryč ze země

Dvaadvacetiletý Danil je v nemocnici od pondělka. Vlastní fyzické šrámy ale zdaleka nejsou to nejhorší, co ho potkalo. Jen před pár desítkami hodin jej postihla rodinná tragédie. O okamžiku, kdy mu raketa přímo před rodným domem ve Slovjansku zabila oba rodiče, hovořil s reportérem ČT24 Janem Šilhanem.
5. 7. 2022|

Jedna krvavá bitva končí, druhá začíná. Pád Lysyčansku je pro Moskvu průlom

Dobytí klíčového Lysyčansku znamená pro Moskvu průlom, město poslouží ruským vojskům jako základna pro další postup, shodují se zahraniční média. Stažení ukrajinských jednotek z města nahrává dalším krvavým bitvám na Donbasu, pád Lysyčansku totiž Rusko posouvá blíž k převzetí kontroly nad celým regionem.
4. 7. 2022|

Ukrajinský generální štáb potvrdil stažení z Lysyčansku. Moskva už předtím hovořila o dobytí města

Kyjev v neděli nejprve uváděl, že Lysyčansk není pod plnou ruskou kontrolou, vpodvečer ale ukrajinský generální štáb podle ruskojazyčného serveru BBC informoval, že se ukrajinské jednotky z města stáhly. Moskva už během dne oznámila, že ho její síly dobyly a tím i celou Luhanskou oblast. Rusové pak také silně ostřelovali město Slovjansk, na jehož dobytí by se mohli podle některých zdrojů soustředit v příštích dnech.
3. 7. 2022Aktualizováno3. 7. 2022, 21:58|

Zemědělci u Slovjansku zatím sklízejí pouze zbytky zbraní. Lidé se obávají příchodu Rusů

Informace o vývoji situace v okolí Lysyčansku s napětím sledují i lidé ve zhruba sedmdesát kilometrů vzdáleném Slovjansku, se kterými natáčel štáb ČT se zpravodajem Janem Šilhanem. Slovjansk je dalším možným klíčovým bojištěm v bitvě o Doněckou oblast. Město v posledních dnech čelí masivnímu ostřelování, v pátek na místo dopadla minimálně jedna raketová bomba, při které zemřeli čtyři lidé. Ruská armáda postupuje na Slovjansk zejména ze severozápadu a severovýchodu.
3. 7. 2022|

Dřív si tu páry říkaly svá ano, teď svatební resort plní uprchlíci před válkou. Prošlo jím přes tisíc lidí

Ukrajinští obránci sestřelili ruskou raketu u Vyžhorodu nedaleko Kyjeva. Oběti úřady nehlásí. Zbytek střední a západní Ukrajiny hlásí v posledních dnech relativní klid. Do této části země ale dál proudí uprchlíci z frontových oblastí. S těmi, kteří našli útočiště ve svatebním resortu, natáčel štáb České televize.
19. 6. 2022|

Ukrajina hlásí potopený ruský remorkér, těžké boje na východní frontě pokračují

U Hadího ostrova v Černém moři se potopil ruský remorkér, který v pátek zasáhly raketami ukrajinské síly, řekl guvernér Oděské oblasti Maksym Marčenko. Rusko se dále soustředí na dobytí Severodoněcka a podle Institutu pro studium války má těžké ztráty. Invazní vojska se také znovu snaží postupovat jižně od Izjumu, reportuje britská rozvědka. Ruské rakety zasáhly ropnou rafinerii v Kremenčuku.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 18:45|

Rusové změnili taktiku. Nasazují malé jednotky do boje muže proti muži, tvrdí Kyjev

Ruská vojska v noci na pátek pravděpodobně ostřelovala ukrajinská města Charkov a Oděsu. Letecký poplach byl vyhlášen po celém území státu. Boje pokračují také v Donbasu, ruské jednotky se soustřeďují na postup na Slovjansk. Všechny hlavní mosty přes řeku Severní Doněc, které spojují město Severodoněck s dalším územím, jsou zničené. Na jihu se Ukrajina dál neúspěšně snaží o postup na Cherson. Ohlásila také zničení ruského remorkéru vezoucího zásoby včetně zbraní na Hadí ostrov.
17. 6. 2022Aktualizováno17. 6. 2022, 22:47|

Rusové se snaží usadit v centru Severodoněcku, uvádí ukrajinská armáda. Všechny mosty do města jsou zničeny

Ruské ministerstvo obrany v úterý vybídlo ukrajinské vojáky ukrývající se v chemickém závodu Azot v Severodoněcku na východě Ukrajiny, aby se vzdali. Ruská armáda se snaží vybudovat opěrný bod v centru města, uvedl v pravidelné ranní zprávě ukrajinský armádní generální štáb. Podle něj také Rusové pokračují v přípravách ofenzivy na Slovjansk v Doněcké oblasti. Ruským jednotkám se podařilo mírně postoupit u Charkova, uvádí Londýn. Ukrajinci pokračují v protiofenzivě na jihu. Kyjev tvrdí, že dostal jen deset procent zbraní, o které žádal Západ.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 23:17|

Po ostřelování chemičky v Severodoněcku vypukl mohutný požár, tvrdí Kyjev. Skrývají se v ní stovky civilistů

Ruské ostřelování chemičky Azot v Severodoněcku způsobilo po úniku desítek tun maziva mohutný požár, uvedl v sobotu gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Ruská armáda připravuje útoky na další donbaská města, uvádí ukrajinský armádní generální štáb. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko chce zničit všechna města na Donbasu a že schopnost ukrajinské armády odrazit Rusy na Donbasu záleží na dodávkách západních zbraní.
11. 6. 2022Aktualizováno11. 6. 2022, 20:13|

Zelenskyj navštívil Lysyčansk, Rusové posilují obranu Hadího ostrova

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který v neděli vyrazil na frontovou linii na východě země, navštívil i obléhané město Lysyčansk a nedaleký Soledar. Lysyčansk přitom přímo sousedí se Severodoněckem, o který svádějí Ukrajinci s ruskou armádou tvrdé boje. Ty podle pondělního hlášení ukrajinského generálního štábu nadále pokračují. Podle britských rozvědčíků Rusové posilují protileteckou obranu na Hadím ostrově, aby tak lépe chránili svá plavidla blokující ukrajinské přístavy.
6. 6. 2022Aktualizováno6. 6. 2022, 22:22|

Válka na Ukrajině trvá už sto dní. Podle Kyjeva padly ruské jednotky v Severodoněcku do pasti

Ukrajinští obránci v Severodoněcku vlákali ruské jednotky do pasti a nyní podnikají protiútoky. Uvedl to poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč, o úspěších obránců ve městě mluvil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dle šéfa regionální samosprávy Luhanské oblasti získali Ukrajinci v Severodoněcku zpět asi dvacet procent území, která ztratily. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uplynulo už sto dní. Vyžádala si tisíce životů vojáků i civilních obyvatel, zdecimovala ukrajinská města a vyhnala z domovů miliony lidí.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 22:00|