TÉMA

Uppsala

Ve Švédsku zuří válka gangů. Za jediný den zemřeli tři lidé, exploze poškodila několik domů

Válka gangů ve Švédsku si za den vyžádala hned tři lidské životy. Jeden mladý muž zemřel ve středu večer na movitém jižním předměstí Stockholmu, další pak při střelbě na jiném okraji metropole. Policie v souvislosti s činem zadržela tři lidi. V noci na čtvrtek pak došlo k výbuchu v univerzitním městě Uppsala. Zemřela při něm žena a bylo poničeno pět domů, píše agentura AFP. Švédská opozice vyzvala vládu, aby na pomoc povolala vojáky.
28. 9. 2023|

Švédští vědci objevili u norníků nový koronavirus

Vědci z centra pro zoonózy na univerzitě v Uppsale identifikovali nový koronavirus, který napadá zvířata. Jejich studie přibližně 260 norníků rudých odchycených v okolí Grimsö ukázala, že virus je u těchto hlodavců značně rozšířený.
6. 6. 2022|

Nová švédská premiérka Anderssonová odstoupila hned v den svého zvolení

Nová švédská premiérka, sociální demokratka Magdalena Anderssonová, se vzdala funkce hned v den svého potvrzení v parlamentu. Bezprostředním důvodem jejího kroku bylo neschválení vládního návrhu rozpočtu. Schválen byl naopak opoziční návrh, načež Zelení, kteří byli menším koaličním partnerem, oznámili, že novou vládu opouštějí. Čtyřiapadesátiletá politička nyní doufá, že stane v čele menšinové, už čistě sociálnědemokratické vlády.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 21:24|

Zemřel švédský spisovatel Per Olov Enquist. Jeho díla si oblíbila i česká divadla

Ve věku 85 let zemřel jeden z nejvýznamnějších švédských spisovatelů a dramatiků 20. století Per Olov Enquist. Švédským médiím to sdělila jeho rodina, podle které zemřel v sobotu večer ve spánku po dlouhé nemoci. Řadu děl jednoho z nejčtenějších švédských spisovatelů dramaticky ztvárnila i česká divadla.
26. 4. 2020|

České nanodiamanty jsou schopné účinně ničit novičok, sarin a další smrtící jedy

Čeští výzkumníci mají novou látku na rozklad chemických jedů jako novičok, sarin nebo soman. V objevu hrají klíčovou úlohu takzvané nanodiamanty. Na vývoji se podíleli vědci z Fyzikálního ústavu a Ústavu anorganické chemie Akademie věd (AV ČR), dalších českých institucí a z univerzity ve švédské Uppsale. V tiskové zprávě o tom informovala akademie.
4. 10. 2019|