TÉMA

Extradiční zákon

Čínský prezident i premiér ujistili hongkongskou správkyni o podpoře

Čínský prezident Si Ťin-pching ujistil hongkongskou správkyni Carrie Lamovou o své trvající podpoře. Na schůzce v Pekingu rovněž ocenil její odvahu vládnout v nynější „výjimečné době“. Velká část obyvatel města už šest měsíců demonstruje za demokratické reformy a požaduje rezignaci Lamové. Vláda a policie protesty potlačují, zadržely tisíce lidí.
16. 12. 2019Aktualizováno16. 12. 2019, 15:09|

Hongkong oficiálně stáhl extradiční zákon. Podle Financial Times chce Peking vyměnit Lamovou

Hongkongská vláda oficiálně stáhla návrh zákona, který by umožňoval vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Návrh vyvolal v Hongkongu několikaměsíční demonstrace, které postupně přerostly v požadavky obecnějších demokratických reforem. List The Financial Times (FT) uvedl, že Peking má v úmyslu najít náhradu za správkyni Hongkongu Carrie Lamovou. Čínská diplomacie to odmítla.
23. 10. 2019Aktualizováno23. 10. 2019, 19:09|
Události komentáře

Čekáme, že bude hůř. Padne-li Hongkong, padne symbol svobody, říká vůdce protestů

Nikdo nedokáže říct, jak dlouho bude napjatá situace v Hongkongu ještě panovat, naší vůlí je ale dosáhnout demokracie. Budeme proto pokračovat v boji, uvedl v pořadu Události, komentáře jeden z vůdců protivládních protestů v Hongkongu Wong Yik Mo. Podle něj se policie k ostré střelbě začne uchylovat častěji. Reagoval tak na případ, kdy bezpečnostní složky při úterní demonstraci střelily do hrudníku osmnáctiletého studenta. Ten nyní čelí obvinění z napadení policisty a výtržnictví. Rozhovor vedl Michal Kubal.
4. 10. 2019|