TÉMA

Opavsko

Významná firma z Opavska možná obchází sankce, jejím skutečným majitelem je nejspíš ruský oligarcha

Finanční analytický úřad prověřuje významného dodavatele komponentů do jaderných elektráren – společnost MSA. Podle evidence skutečných majitelů severomoravskou firmu vlastní ruský oligarcha Dmitrij Pumpjanskij, který figuruje na sankčním seznamu. Jeho synovi Alexandrovi pak patří hotel Westend v Mariánských Lázních, který už úřady zablokovaly.
19. 6. 2022|

Morava je na tom s kvalifikovanými učiteli lépe než Čechy, ukazuje analýza školní inspekce

Nalákat učitele do méně bohatých okresů je těžké, obzvlášť když v jiných regionech platí lépe. I to je jeden ze závěrů analýzy České školní inspekce (ČŠI), která teď publikovala dosud nezveřejněná data o tuzemském školství. Nejviditelnější je problém s nedostatkem kvalifikovaných pedagogů v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, ale také v Praze. Důvody jsou pro to nicméně různé. Lépe je na tom Morava, kde je trend opačný.
14. 5. 2022|

Prvorepubliková pevnost Smolkov je stále pod dohledem armády, podzemní kasárny pojmou čtyři sta vojáků

Předválečná pevnost Smolkov na Opavsku i po 85 letech stále slouží armádě. V rozlehlém podzemním prostoru dělostřelecké tvrze, která měla chránit Opavu a její okolí před vpádem vojsk nacistického Německa, mají vojáci sklad materiálu. Přestože objekt slouží již od nacistické okupace pro skladování, dosud se v něm zachovala řada dobového vybavení. Přístup do nitra tvrze není povolen.
16. 9. 2021|

Začíná hon na divočáky. Zemědělcům na Opavsku už způsobili statisícové škody

Myslivci na Opavsku musí na základě rozhodnutí opavského magistrátu zvýšit svou aktivitu při odlovu divočáků. Na nečinnost místních mysliveckých sdružení poukazovali majitelé pozemků a zemědělci, kterým přemnožená černá zvěř způsobila statisícové škody. Provozovatelé honiteb je ale nechtějí uhradit. Nejhorší situace je v okolí Skřipova.
18. 10. 2019|

Obyvatelé osady na Opavsku budou možná bez pitné vody. Dodavatel je chce odstřihnout

Obyvatelům osady Sádecký dvůr na Opavsku hrozí, že se ocitnou bez pitné vody. Jejich domácnosti jsou napojeny na zdroj z bývalého areálu zemědělského družstva, jeho současný majitel však oznámil, že už jim vodu dodávat nebude. Podle vedení obce Velké Heraltice, pod kterou osada spadá, si budou muset lidé zřídit vlastní studny nebo vrty.
3. 10. 2019|