TÉMA

Kůň

Na Lipensku vzniká zubří rezervace. Pomůže rozmanitosti rostlin i živočichů

Na Lipensko se vrátili zubři. Jde o geneticky různorodé stádo z několika českých chovů. Dokud je lidé nevyhubili, žila tato největší evropská zvířata v české přírodě volně. Teď je lidé z organizace Česká krajina vypouští alespoň do oplocených rezervací. Jejich přítomnost bude mít pozitivní vliv na život rostlin i dalších živočichů.
17. 3. 2024|

Policie navrhla obžalovat muže ze založení požáru, při kterém uhořelo osm koní

Pražští kriminalisté podali návrh na obžalobu třicetiletého muže, který podle nich v dubnu založil požár stájí na Císařském ostrově v Praze. V ohni zahynulo šest velkých koní a dva poníci. Policie o tom informovala na sociální síti X. Za spáchání trestných činů obecné ohrožení, poškození cizí věci a týrání zvířat hrozí muži v případě odsouzení až patnáctileté vězení. Koně patřili jezdecké škole, předběžná škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.
24. 10. 2023|

Dostihový spolek zvažuje další úpravy Taxisova příkopu. Vybudování odskokové bariéry a posun doskoku

Dostihový spolek zvažuje, že před Taxisův příkop postaví odskokovou bariéru, která by měla koně z dálky na jejich skok upozornit, aby ji snáze překonali. Zábrana by měla být dostatečně pružná, aby nedošlo k jakýmkoliv dalším zraněním. Poradní tým expertů je ale k návrhu zdrženlivý. Organizátoři chtějí také určit odborníka, který s jezdci nájezd na Taxis probere. Letos na překážce padlo sedm koní, pro jednoho se stala osudnou.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 23:19|

Archeologové našli na Hladovém vrchu v Ostravě rytinu starou patnáct tisíc let

Archeologové z Moravského zemského muzea (MZM) v Brně našli při průzkumu Hladového vrchu v ostravské části Hošťálkovice patnáct tisíc let starou rytinu mamuta a koně. Zvířata jsou zachycena formou jemné rytiny na říčním valounu. Kresby se překrývají. Podobný předmět z tohoto období nebyl v Česku nalezen už asi šedesát let, řekl v Ostravě generální ředitel MZM Jiří Mitáček.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 15:01|

Policie zadržela muže, který je podezřelý ze založení požáru ve stájích na Císařském ostrově

Kriminalisté ve středu večer zadrželi muže, kterého podezírají ze založení požáru stájí na Císařském ostrově v Praze. Před dvěma dny při něm uhynulo osm koní, předběžná škoda dosáhla 3,5 milionu korun. Zadržený muž je podezřelý ještě z dalších trestných činů, uvedla policie na Twitteru, další podrobnosti ale nesdělila.
13. 4. 2023|

Ze stáje na Roudnicku někdo ukradl koně, který patří čečenskému vůdci Kadyrovovi

Ze stáje u Roudnice nad Labem na Litoměřicku neznámý pachatel ukradl anglického plnokrevníka, jehož hodnota je bezmála 400 tisíc korun. Uvedla to policie, která při pátrání žádá o pomoc veřejnost. Kůň byl podle policejní mluvčí Pavly Kofrové ustájen v Krabčicích. Majitelem koně je čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, potvrdila Radiožurnálu mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. Telefon uvedený na webových stránkách stáje je v úterý nedostupný.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 17:50|

Areál hřebčína v Mimoni se v opakované aukci prodal za 17 milionů

Areál hřebčína v Mimoni na Českolipsku by měl změnit majitele, v opakované aukci ho ve čtvrtek kupec vydražil za vyvolávací cenu 17 milionů korun. Zatímco do minulé dražby na konci července se přihlásilo sedm zájemců, tentokrát byl jenom jeden. Kupec má teď 30 dnů na to, aby cenu doplatil, řekl Josef Dvořák ze společnosti Eurodražby.cz, která aukci pro insolvenčního správce zkrachovalé společnosti MAESTOSO Luna zajišťovala.
27. 10. 2022|

Zdravotníkům nebo dětem pomáhají s následky koronaviru koně i psi

Únava, zhoršení fyzické kondice nebo psychické problémy mohou být následky onemocnění covid-19. Pomáhat s nimi dokážou zvířata. Česká hiporehabilitační společnost (ČHS) spustila od poloviny června Post-covidový program. Ten je podle předsedkyně ČHS Věry Lantelme-Faisan vhodný třeba pro školy, zdravotníky i další, kteří o nemocné pečují. Koně také utužují vztahy mezi dětmi nebo rodinami, které byly pandemií narušeny. Vedle nich pomáhají zlepšit náladu třeba canisterapeutičtí psi.
6. 7. 2021|

Koně v Tlumačově dostávají speciální stravu. Má zvýšit jejich výkon i zlepšit zdraví

Dlouhodobá fyzická aktivita u závodních koní vede k poškození jejich srdečních svalů, jater a narušuje také jejich metabolismus. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně přímo v praxi zkoumají, jak se dá zátěž zmírnit. Vyžaduje to speciální stravu, ale také sledování životních funkcí zvířete. Výzkum by mohl pomoci také dalším zvířatům, dokonce i lidem.
20. 5. 2021|

Rudoarmějci vyrazili na pouť jižní Moravou na koních. Herci připomínají konec války

Obce na jižní Moravě si společně s vojenskými nadšenci ze spolku Acaballado připomínají události konce druhé světové války. Víc než padesátka mužů a žen v uniformách Rudé armády se ve čtvrtek vydala na třídenní jízdu ve vojenských vozidlech a na koních. Právě koně byli hlavním dopravním prostředkem vojáků při osvobozování jihu Moravy.
7. 5. 2021|

Soudkyně odmítla odebrat dceru matce, která ji nenechala očkovat proti tetanu. Pomohlo vyšetření u lékařky

Policie ve čtvrtek chtěla odebrat z rodiny dceru, kterou matka po zranění odmítla nechat očkovat proti tetanu. Soudkyně to ale odmítla. Matce v tuto chvíli pomohlo vyšetření u praktické lékařky. O dalším osudu dívky ale bude justice ještě rozhodovat. Stále platí předběžné opatření, že má být svěřena do péče nemocnice v Českých Budějovicích.
10. 12. 2020|

Soud potvrdil dočasné odebrání dítěte, které matka odmítla nechat po úrazu očkovat proti tetanu

Dívka, kterou poranil kůň, má být kvůli očkování proti tetanu předána do péče českobudějovické nemocnice. V odvolacím řízení tak rozhodl Krajský soud v Českých Budějovicích. Matka dítěte, která s očkováním nesouhlasí, svoji dceru schovává. Případem se bude zabývat Ústavní soud, k němuž rodina podá stížnost.
8. 12. 2020|

Osm divokých koní vypustili ochranáři na Pardubicku. Pomohou s péčí o krajinu

Ochránci přírody v sobotu vypustili do přírody na Pardubicku divoké koně převezené z přírodní rezervace Milovice. Pokračují tak v projektu návratu těchto zvířat do krajiny. Koně jsou podle ekologů spásáním vegetace i samotným pohybem či trusem tím nejšetrnějším a nejekologičtějším způsobem, jak chránit přírodu v cenných lokalitách.
14. 11. 2020Aktualizováno14. 11. 2020, 18:19|

15 let ČT24: Kůň Převalského zpět v přírodě

Pražská zoo dopravila do mongolských stepí už 34 koní Převalského. V oblasti jich žije téměř tři sta a populace bude brzy životaschopná. Převoz zvířat sledovala Dana Zlatohlávková.
4. 5. 2020|

Peruán cválá domů. Bronzová socha trojnásobného vítěze Velké pardubické ozdobí Zámrsk

Umělecká slévárna v Horní Kalné na Trutnovsku dokončila bronzovou sochu trojnásobného vítěze Velké pardubické Peruána. Skulpturu koně ve cvalu ve čtvrtek pracovníci slévárny převezli do Zámrsku na Orlickoústecku. Odhalena tam bude v sobotu 12. října, tedy den před letošní Velkou pardubickou.
3. 10. 2019|