TÉMA

Benzina

Orlen Unipetrol loni navýšil víc než pětinásobně zisk

Rafinérská a petrochemická skupina Orlen Unipetrol v loňském roce více než pětinásobně zvýšila svůj čistý zisk na 17,9 miliardy korun. Meziročně je to nárůst o 14,7 miliardy korun. Výrazně také stouply tržby společnosti, meziročně o více než šestatřicet procent na 209,5 miliardy korun. Podle firmy se v hospodaření projevily mimo jiné investice z předchozích let. V loňském roce v nich pokračovala, když vynaložila 9,2 miliardy korun.
24. 2. 2023Aktualizováno24. 2. 2023, 09:16|

30 let zpět: Co se dá koupit na benzinové pumpě?

Co jste si mohli koupit v roce 1990 na benzinové pumpě? Moc toho nebylo. Cigarety, nealkoholické nápoje a to bylo vlastně skoro všechno. Druhá část reportáže se věnuje bežné dopravní policejní kontrole –⁠ co bylo tehdy nejčastější příčinou nehod?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
8. 8. 2020|

Ztráta Unipetrolu se ve čtvrtletí zvýšila z milionů na miliardy

Petrochemický holding Unipetrol navýšil v prvním čtvrtletí ztrátu z loňských 65 milionů na letošních 2,2 miliardy korun. Tržby pak klesly v meziročním srovnání o zhruba 17 procent na 24 miliard korun. Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku.
6. 5. 2020|
Změny klimatu

Využití vodíku sníží emise CO2 za třicet let o třetinu, říká studie

Využití vodíkových technologií a zeleného vodíku z obnovitelných zdrojů může do roku 2050 snížit světové emise CO2 o jednu třetinu. Náklady na výrobu vodíku elektrolýzou vody v posledních pěti letech klesly o 40 procent a s dalším technologickým rozvojem a rozšiřováním výroby budou dále klesat. Prvním státem, který vypracoval národní vodíkový program, v němž tento plyn figuruje jako strategický nosič energie, bylo Japonsko. Česko připravuje využití vodíku v autech a chystá otevření prvních čerpacích stanic, jak vyplývá ze zprávy Hydrogen Economy Outlook, vypracované analytiky z Bloomberg NEF.
11. 4. 2020|

Čepro hledá partnera pro síť čerpacích stanic EuroOil, nevylučuje ani změnu jejího názvu

Značka EuroOil může zmizet z českého trhu čerpacích stanic. Majitel stanic EuroOil, státní distributor paliv Čepro, pro ně hledá strategického partnera. Rámec spolupráce je otevřený, může vést až k přejmenování celé sítě s 202 pumpami. Na možnou transakci upozornily Lidové noviny (LN).
3. 10. 2019|