TÉMA

Janez Lenarčič

Poválečná obnova Ukrajiny je naše morální povinnost, řekla šéfka EK. Platit by se mohla z majetku ruských oligarchů

Poválečná obnova Ukrajiny je v našem zájmu a je to i naše morální povinnost, řekla ve čtvrtek při zahájení festivalu zaměřeném na inovativní stavitelství a udržitelnou architekturu v Římě šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Francouzský ministr Éric Dupont-Moretti po čtvrtečním jednání ministrů spravedlnosti členských zemí Evropské unie řekl, že většina států se shoduje na plánu přijmout pravidla umožňující zabavovat majetek ruských oligarchů. Některé státy volají po tom, aby se ze zabaveného majetku zaplatila část poválečné obnovy.
9. 6. 2022Aktualizováno9. 6. 2022, 21:17|

Papež František v poselství Urbi et Orbi vyzval k míru na Ukrajině

Papež František vyzval v tradičním velikonočním poselství Urbi et Orbi světové vůdce, aby vyslyšeli prosby lidu o mír na Ukrajině. Rusko zkritizoval za to, že zemi zatáhlo do krutého a nesmyslného konfliktu. „Nechť zavládne mír na válkou zmítané Ukrajině,“ apeloval. Evropská unie schválila poskytnutí dalších 50 milionů eur (v přepočtu zhruba 1,2 miliardy korun) na humanitární pomoc pro lidi zasažené válkou na Ukrajině. Předsedkyně Evropské komise vyzvala v rozhovoru pro deník Bild státy EU k rychlému dodání dalších zbraní Ukrajině.
17. 4. 2022Aktualizováno17. 4. 2022, 22:29|

Příliš nepřesvědčili. Několik kandidátů na eurokomisaře může počítat s dodatečnými otázkami

Několik navržených eurokomisařů má v europarlamentu potíže. Na dodatečné dotazy bude muset odpovědět polský kandidát Janusz Wojciechowski. Členové zemědělského výboru se na něj obrátili s písemnými otázkami po úterním slyšení, v němž nebyli spokojeni s jeho nekonkrétními výroky. Obdobný problém hrozí i francouzské kandidátce Sylvii Goulardové, navrženému italskému eurokomisaři Paolu Gentilonimu či estonské kandidátce Kadri Simsonové. Už dříve přitom Evropský parlament odmítl kandidáty Rumunska a Maďarska.
3. 10. 2019|