TÉMA

Borut Pahor

Slovinci si zvolili prezidentku. Oslovila je svými kampaněmi za lidská práva

Ve druhém kole slovinských prezidentských voleb zvítězila advokátka Nataša Pircová Musarová, a stane se tak první ženou v čele země. Bývalá moderátorka a právnička se stala známou díky kampaním za lidská práva, sociální programy a právní stát, uvedla agentura Reuters.
13. 11. 2022Aktualizováno13. 11. 2022, 23:02|

V prvním kole slovinských prezidentských voleb zřejmě uspěl kandidát opozice

První kolo slovinských prezidentských voleb zřejmě vyhrál bývalý ministr zahraničí Anže Logar, který má blízko k opoziční Slovinské demokratické straně. Podle předběžných výsledků získal 34 procent hlasů. Do druhého kola také patrně postoupila nezávislá kandidátka a advokátka Nataša Pircová Musarová. Až na třetím místě skončil Milan Brglez, který měl podporu dvou vládních stran, uvedla v neděli agentura STA. Druhé kolo se uskuteční 13. listopadu.
23. 10. 2022|

Zeman jednal se slovinským prezidentem Pahorem. Mluvili o předsednictví v EU a o Afghánistánu

Prezident Miloš Zeman hovořil se svým slovinským protějškem Borutem Pahorem o prioritách aktuálního předsednictví Slovinska v Radě EU, vzájemných i mezinárodních vztazích a o aktuální situaci a rizicích v Afghánistánu. Na Twitteru to po setkání v Lánech uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.
12. 7. 2021|

Neoficiální dokument slovinské vlády navrhuje překreslení hranic na Balkáně

Slovinská média zveřejnila široce diskutovaný neoficiální vládní dokument adresovaný Evropské unii, v němž dosud neznámý autor navrhuje překreslení hranic na západním Balkáně coby řešení nejpalčivějších problémů tohoto regionu. Předestírá mimo jiné možnost sjednocení Albánie s Kosovem či rozpad Bosny a Hercegoviny. Idea vyvolala v Sarajevu pobouření.
16. 4. 2021|

Do čela slovinské vlády se vrací Janša. Politický matador je premiérem už potřetí

V čele dvoumilionového Slovinska už potřetí stane výrazná osobnost tamní politické scény – Janez Janša. Předseda dosud opoziční Slovinské demokratické strany (SDS) je jedním ze strůjců válečného úspěchu své země v bojích při rozpadu Jugoslávie. Janša se chopil příležitosti znovu usednout do premiérského křesla po lednové demisi předchozí vlády. O důvěře novému kabinetu by měli poslanci hlasovat příští týden.
28. 2. 2020|

Prezidenti na summitu v Lánech jednomyslně podpořili začlenění Srbska do EU, uvedl Zeman

Prezidenti účastnící se summitu v Lánech jednomyslně podporují začlenění Srbska do EU a jsou ochotni poskytnout maximální pomoc. Po jednání to uvedl český prezident Miloš Zeman. K setkání představitelů skupiny V4, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, se ve čtvrtek připojili také prezidenti Srbska a Slovinska. Podporu vstupu Srbska do EU dříve vyjádřil také premiér Andrej Babiš (ANO).
3. 10. 2019Aktualizováno3. 10. 2019, 14:55|