TÉMA

Lenora

O víkendu možná zažije Česko arktický den. V posledních letech ale opravdový mráz chybí

Konec týdne přinese v noci poměrně silné mrazy a teploty zůstanou pod nulou i přes den. Situace, která v kontextu posledních zim nepřichází příliš často, a tak se nám možná zdá, že jde o něco výjimečného. Jenže pohlédneme-li do historie, nejde o nijak nízké teploty.
15. 1. 2021|

Výbuch domu v Lenoře podle policie úmyslně způsobil muž, který jako jediný neštěstí nepřežil

Jihočeští kriminalisté uzavřeli loňský případ požáru a výbuchu v obytném domě v Lenoře na Prachaticku. Podle nich neštěstí úmyslně způsobil muž, který při události jako jediný zemřel. Právě kvůli jeho úmrtí byl případ odložen, protože trestní stíhání je nepřípustné, pokud viník zahynul. Při explozi, ke které došlo v říjnu 2019, se zranilo i dalších devět lidí.
5. 5. 2020|

V Lenoře skončila demolice domu zničeného říjnovým výbuchem

V Lenoře na Prachaticku skončila demolice domu, který na začátku října zničil požár a výbuch. Při neštěstí jeden člověk zemřel a devět lidí bylo zraněno. Demolice poničeného domu, v němž bylo šest bytů, trvala přes dva týdny a skončila v pátek. Informoval o tom Jaroslav Vach z táborské firmy Vitas, která bourání zajišťovala.
23. 12. 2019|

Místo tragédie mizí. V Lenoře začala demolice ruiny domu zničeného výbuchem

Do Vánoc zmizí ruiny domu na okraji Lenory na Šumavě, který v říjnu zasáhl požár a exploze. Jejich likvidace začala ráno. Ačkoli budova stojí u hlavní silnice, dopravu by její bourání nemělo narušit. Při říjnovém požáru a výbuchu zemřel člověk, dalších devět lidí utrpělo zranění. Podle policie šlo zřejmě o úmysl.
5. 12. 2019Aktualizováno5. 12. 2019, 17:59|

Na demolici poničeného domu v Lenoře dá kraj až čtyři miliony. Torzo má jít k zemi do konce roku

Jihočeský kraj uvolní na demolici domu zničeného výbuchem a požárem v Lenoře na Prachaticku částku do čtyř milionů korun. Schválili to ve čtvrtek krajští zastupitelé. Torzo domu by mohlo být strženo do konce roku. Jihočeský kraj už obdržel potřebné dokumenty a nyní vypíše výběrové řízení na likvidaci objektu. Při neštěstí v Lenoře na začátku října zahynul jeden člověk a devět lidí bylo zraněno.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 12:50|

Do bytů v Lenoře, poškozených výbuchem plynu, se pomalu vrací obyvatelé

Lenora na Prachaticku se stále vzpamatovává z výbuchu, který tam na začátku října úplně zničil jeden dům a dva poškodil. Do jednoho z nich už se obyvatelé vrátili. V dalších bytech začali řemeslníci s výměnou oken a rozsáhlou sanací. Pro ostatní poškozené lidi hledá obec bydlení. Spoléhá i na dvě veřejné sbírky. Policie šetří případ jako úmyslný trestný čin.
23. 10. 2019|

Obětí výbuchu v Lenoře je padesátník, který ve zničeném domě žil

Genetická expertiza potvrdila totožnost člověka, který před čtrnácti dny přišel o život při výbuchu a požáru obytného domu v Lenoře na Prachaticku. Obětí neštěstí je třiapadesátiletý muž, který dům obýval.
16. 10. 2019|

S úklidem po výbuchu pomáhala v Lenoře stovka dobrovolníků

Zhruba stovka lidí přišla v sobotu dopoledne pomoci s úklidem po výbuchu, který ve čtvrtek poničil obytný dům v Lenoře na Prachaticku. Hotovo měli asi za dvě hodiny. Dělníci mezitím pokračují v opravách sousedních domů. Do některých by se mohli jejich obyvatelé vrátit v neděli, uvedl starosta obce Antonín Chrapan. Při výbuchu zemřel jeden člověk a dalších devět lidí utrpělo zranění. Dům je navíc po výbuchu poničen a musí být stržen, 19 lidí kvůli tomu muselo opustit své domovy. Policie věc vyšetřuje jako úmyslný trestný čin.
5. 10. 2019Aktualizováno5. 10. 2019, 16:34|

Policie vyšetřuje výbuch v Lenoře jako úmyslný čin. Lidé mohou obyvatelům domu pomoci sbírkou

Policie pokračuje ve vyšetřování příčiny výbuchu obytného domu v Lenoře na Prachaticku. Už ve čtvrtek zahájila trestní řízení proti neznámému pachateli, kterého viní z obecného ohrožení. Při výbuchu zemřel jeden člověk a dalších devět lidí bylo zraněno. Dva z nich přepravily vrtulníky do nemocnice s těžkými popáleninami. Statik rozhodl, že poničený dům bude zbourán. Lidé mohou obyvatelům pomoci díky veřejné sbírce.
4. 10. 2019Aktualizováno4. 10. 2019, 19:02|

Jeden člověk zahynul po výbuchu plynu v domě na Prachaticku. Dalších devět je zraněných

Bytový dům v Lenoře na Prachaticku zdemoloval výbuch plynu. Podle místostarosty Jiřího Pojsla zahynul při neštěstí jeden člověk. Dalších devět lidí utrpělo zranění, z toho dva jsou těžce popáleni, uvedla záchranná služba. Zbylé obyvatele třípodlažní budovy i sousedního domu, který je po výbuchu také poškozen, hasiči evakuovali. Příčiny výbuchu se vyšetřují, policie už zahájila trestní řízení proti neznámému pachateli, kterého viní z obecného ohrožení.
3. 10. 2019Aktualizováno3. 10. 2019, 18:21|